Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Ναι στον Αχελώο, όχι στην σπατάλη υδάτων

altΤι είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το μεγάλο έργο που απασχολεί τη Θεσσαλία εδώ και 40 χρόνια

Του Γιώργου Μπανάτσα

Ελπίδες ότι το έργο του Αχελώου μπορεί να προχωρήσει και να μην εγκαταλειφθεί στην τύχη του δημιούργησε η απάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στην ερώτηση που υπέβαλε ο δημοσιογράφος του Πρωινού Τύπου Γιώργος Μπανάτσας στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου στην 84η ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός απάντησε για το θέμα του Αχελώου ότι είναι μια παλιά και πονεμένη ιστορία η οποία πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ενημερωμένος για τη πορεία και τη φάση στην οποία βρίσκεται τώρα το έργο, λέγοντας ότι είναι ένα έργο που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια αλλά συγχρόνως θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας. Μάλιστα μίλησε και για το φράγμα της Μεσοχώρας αλλά και για το φράγμα της Συκιάς λέγοντας ότι έχουν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια και δεν μπορεί όλα αυτά τα χρήματα να πάνε χαμένα. Ωστόσο προειδοποίησε πώς η κατασκευή του έργου δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να συνεχιστούν οι «κακές πρακτικές» άρδευσης στη Θεσσαλία.

Αναλυτικά η απάντηση του πρωθυπουργού είναι η παρακάτω:
Το ζήτημα του Αχελώου είναι μια πονεμένη ιστορία που πηγαίνει σχεδόν 40 χρόνια πίσω. Άλλη η εκτροπή του Αχελώου είχαν οραματιστεί αυτοί που το σχεδίασαν, για άλλο πράγμα συζητάμε σήμερα.
Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη, δεν γίνεται να έχουν δαπανηθεί χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και να υπάρχουν μισοτελειωμένα έργα και να σαπίζουν, ειδικά όταν κάποια από αυτά είναι σημαντικά, υδροηλεκτρικά έργα όπως η Μεσοχώρα και η Συκιά.Το έργο της Μεσοχώρας έχει κοστίσει 500εκατομμύρια και είναι ένα φράγμα μπορεί να συνεισφέρει στο υδροηλεκτρικό δυναμικό της χώρας.

Πιστεύω πως αυτή την στιγμή θα μπορούσε να υπάρχει ένα ισχυρό περιβαλλοντικό εγχείρημα για μια περιορισμένης έκτασης εκτροπή του Αχελώου, η οποία δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση το υδατικό δυναμικό της Δυτικής Ελλάδος , αλλά θα μπορέσει να προσφέρει μια σημαντική ανακούφιση για την Θεσσαλία και θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από πρακτικές οι οποίες είναι βλαβερές για το περιβάλλον. Δεν συζητάμε το πόσο καταστροφικό για το περιβάλλον είναι να τρυπάμε στα 500 με 600 μέτρα και να βγάζουμε υφάλμυρο νερό και να καταναλώνουμε αρκετή ενέργεια, άρα το ζήτημα αυτό θέλουμε να το ξαναδούμε ως κυβέρνηση.

Δεν κάνω εκπτώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, ούτε και στην ανάγκη η Θεσσαλία να περάσει από ένα μοντέλο αλόγιστης χρήσης νερού σε ένα μοντέλο σωστής χρήσης και αυτό υπάρχουν τρόποι για να γίνει. Σήμερα χάνεται αρκετό νερό στην Θεσσαλία από ανοικτά δίκτυα, από ποτίσματα που γίνονται μέρα μεσημέρι, από έλλειψη σωστής μέτρησης από τοπικούς ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, αν και μερικοί από αυτούς έχουν κάνει πρόοδο στην κατεύθυνση να συνδεθεί η εξοικονόμηση νερού με ουσιαστικά οικονομικά οφέλη, άρα πρέπει να δούμε το ζήτημα συνολικά.
Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτώ, εφόσον προχωρήσει το έργο, αυτό να αποτελέσει άλλοθι για να συνεχίσουμε στη Θεσσαλία «κακές πρακτικές» κατασπατάλησης των υδάτινων πόρων.

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.09
Δύση: 19.57
Σελήνη
21 ημερών
1470
Οι Τούρκοι πραγματοποιούν έφοδο, εισχωρούν στη Χαλκίδα και την κυριεύουν από τους Βενετούς.
1715
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Άργος από τους Βενετούς.
1913
Αγήματα του Ελληνικού Στόλου απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη.
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Ξάνθη.
1920
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Αδριανούπολη, φθάνοντας έως την Τσατάλτζα, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».