Κ. Αγοραστός: «Έργο ορόσημο,  με περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση»  
      
     
Ξεκινούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες για την κατασκευή Αλιευτικού Καταφυγίου στον Πλατανιά Νοτίου Πηλίου. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε σήμερα στο Βόλο, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη και περιφερειακών συμβούλων τη σύμβαση κατασκευής του έργου, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 6.485.240 ευρώ  με χρηματοδότηση από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση ενός έργου  με περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση,   που συμβάλλει στη βιώσιμη   ανάπτυξη και   στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στον Πλατανιά» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Πρόκειται για ένα έργο που  δημιουργεί προστιθέμενη αξία για το σύνολο της κοινωνίας, με  πολλαπλά οφέλη στα οποία  έχουν όλοι  πρόσβαση. Είναι ένα έργο ορόσημο και  σημείο αναφοράς για την περιοχή του Πλατανιά και όλο το Νότιο Πήλιο. Επιτέλους, ξεκινά το έργο της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου, στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες όλων των ψαράδων, γιατί διασφαλίζονται οι περιουσίες τους, τα καΐκια τους και  βελτιώνονται οι συνθήκες εργασίας τους. Ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής, των επισκεπτών, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, της Ένωσης Ξενοδόχων  και ενοικιαζόμενων δωματίων Μαγνησίας, της Πανελλήνιας Ένωσης μέσης αλιείας, του Συλλόγου παράκτιας αλιείας Μαγνησίας, του τοπικού πολιτιστικού και εξωραϊστικού Συλλόγου «οι Φίλοι του Πλατανιά», του Συλλόγου  «Πλατανιάς το χωριό μας»  και γενικότερα κατοίκων και επαγγελματιών του Νοτίου Πηλίου.  Ένα έργο που αλλάζει προς το καλύτερο την εικόνα, το περιβάλλον, την καθημερινότητα στον Πλατανιά.   Τα δημόσια έργα στην Ελλάδα είναι μια συνεχής μάχη δυσκολιών. Η μελέτη  του Αλιευτικού Καταφυγίου  έγινε το 2011, ακολούθησαν  ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές, το έργο  τελικώς δημοπρατήθηκε τον Μάρτιο του 2022 και σήμερα υπογράφουμε την σύμβαση.  Προνοήσαμε και συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξη  και χρηματοδότηση του έργου με 6,5 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Αλιείας. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε η  ανάδοχος εταιρεία να προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Στοιχεία του έργου
Προκειμένου το Αλιευτικό καταφύγιο Πλατανιά να αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο για τα αλιευτικά σκάφη υπό οποιεσδήποτε κυματικές συνθήκες και  άρτια οργανωμένο χώρο για την εκφόρτωση των αλιευμάτων και γενικότερα την εξυπηρέτηση των αλιέων, προβλέπεται η υλοποίηση των  εξής έργων:
-Για τον ελλιμενισμό των σκαφών, προβλέπεται  η επέκταση του υφιστάμενου μώλου κατά 200m. Το πρώτο τμήμα της επέκτασης, μήκους 30m, θα είναι σε ευθύγραμμη επέκταση του υφισταμένου έργου, ενώ το δεύτερο, μήκους 170m περίπου (μέχρι και το ακρομώλιο), θα σχηματίζει γωνία 90° ως προς το προηγούμενο. Έτσι το συνολικό μήκος του προσήνεμου μώλου (υφιστάμενο και νέο τμήμα) θα ανέρχεται σε 330 m περίπου. Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή ενός υπήνεμου μώλου, μήκους 130m περίπου για την πλήρη προστασία της λιμενολεκάνης έναντι των κυματισμών.
-Στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης προβλέπονται παραλιακά κρηπιδώματα συνολικού μήκους 132m και ένας προβλήτας μήκους 55m κάθετος στα παραπάνω κρηπιδώματα.
Επίσης, στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης προβλέπονται βυθοκορήσεις για την εξασφάλιση του αναγκαίου ωφέλιμου βάθους.
-Προκειμένου για τη δημιουργία ικανής έκτασης χερσαίας ζώνης, προβλέπεται επίχωση επιφάνειας 2.000 m2 περίπου πίσω από τα νέα παραλιακά κρηπιδώματα και μέχρι το σημερινό θαλάσσιο μέτωπο. Έτσι, η χερσαία ζώνη του αλιευτικό καταφύγιο  (υφιστάμενο παραλιακό μέτωπο και επιχώσεις) θα έχει συνολική επιφάνεια 3.650 m2 περίπου. Στη ζώνη αυτή προβλέπεται και η κατασκευή της ράμπας ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών.
Επίσης, στα δυτικά του αλιευτικό καταφύγιο  και κατά μήκος του θαλασσίου μετώπου του οικισμού (προ των υφιστάμενων παραλιακών τοιχίων) προβλέπεται η κατασκευή πρανούς προστασίας, μήκους 145m περίπου, για την απόσβεση των προσπιπτόντων κυματισμών.
Με την υλοποίηση των έργων,  γίνεται δυνατή η εξυπηρέτηση σκαφών παράκτιας και μέσης αλιείας, μεγέθους έως και 26 m μήκος. Η δυναμικότητα του αλιευτικού καταφυγίου είναι της τάξης των 50 σκαφών, εκ των οποίων περί τις 15 μηχανότρατες/γρι-γρι μέσης αλιείας και 35 αλιευτικά σκάφη παράκτιας αλιείας.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.27
Δύση: 18.42
Σελήνη
4 ημερών
717
Ανέρχεται στον θρόνο της Αυτοκρατορίας ο Λέων Γ΄, ιδρυτής της Δυναστείας των Ισαύρων.
1821
Ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επαναστάσεως στην πλατεία Αγ. Γεωργίου Πατρών.
1826
Ο Κιουταχής επιχειρεί να καταλάβει το νησί Κλείσοβα, απέναντι από το Μεσολόγγι.
1833
Πεθαίνει στο Παρίσι ο Αδαμάντιος Κοραής.
1838
Πρώτος επίσημος εορτασμός της ημέρας ως Εθνικής Εορτής.
1854
Ο Ν. Φιλάρετος από το Προμύριο Πηλίου κηρύσσει την Επανάσταση στο Πήλιο.
1896
Τελούνται στο καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.
1905
Το Σώμα του Υπολοχαγού Βάρδα προσβάλλει το βουλγαρικό χωριό Χαγορίτσανη και προκαλεί μεγάλες απώλειες στους κομιτατζήδες.
1932
Τελούνται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου στον χώρο μπροστά από τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων.
1938
Εγκαινιάζεται στην Αθήνα ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδος.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"