«Διορθώνουμε τα κακώς κείμενα στον Ποινικό Κώδικα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τέλος στις ποινές «χάδια» και στις αθρόες αποφυλακίσεις εγκληματιών», τόνισεη Βουλευτής, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, στην ομιλία της για τον νέο Ποινικό Κώδικα στη Βουλή.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, και συντοπίτης μου, κ. Τσιάρας, εισάγει απολύτως απαραίτητες τροποποιήσεις, στον υφιστάμενο Ποινικό Κώδικα. Ο νέος Ποινικός Κώδικας εκσυγχρονίζει το νομικό πλαίσιο ώστε να ανταποκρίνεται στα εγκλήματα και στα δεδομένα της εποχής. Όπως δεδομένο και γνωστό είναι, ότι στη Κυβέρνηση και στη ΝΔ τιμούμε και εμπιστευόμαστε απεριόριστα τους Έλληνες Δικαστές, στους οποίους παραδίδουμε το νέο πλαίσιο.
Σε καμία περίπτωση, οι νέες διατάξεις δεν πηγάζουν από εκδικητική διάθεσητου Υπουργού η της Κυβέρνησης. Πηγάζουν από αυξημένο αίσθημα δικαιοσύνης. Το αίσθημα δικαίου, που εναγωνίως επιζητούν οι συμπολίτες μας και οφείλει να το εξασφαλίζει η πολιτεία.
Ξεκάθαρα και με σαφήνεια, η Κυβέρνηση τοποθετείται και νομοθετεί, αυτά που πιστεύει. Καιρός είναι να αποσαφηνίσουν την θέση τους, όλα τα κόμματα, σχετικά με την αυστηροποίηση των ποινών.
Θα εξηγήσουν στονελληνικό λαό, τι πιστεύουν και πως εννοούν την δικαιοσύνη; Το ερώτημα δεν είναι ούτε φιλοσοφικό, ούτε ρητορικό. Οφείλουν ξεκάθαρη απάντηση, διότι η αντίδραση σε όλα,το ναι μεν αλλά, το ψάρεμα στα θολά νερά και η γκρίνια, δεν είναι ούτε πολιτική θέση, ούτε πολιτική άποψη.
Θέλω να συγχαρώ τον Καρδιτσιώτη Υπουργό και όλο το επιτελείο του, για την σοβαρή, μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά, που παράγουν σε αυτό το κρίσιμο Υπουργείο, υπηρετώντας τον σημαντικό θεσμό της Δικαιοσύνης.
Ένας θεσμός, που σε αρκετές στιγμές της ιστορίας μας, έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολιτικών διαξιφισμών, με την κοινωνία,να επιζητά μια ανεξάρτητη,αποτελεσματική και γρήγορη Δικαιοσύνη αλλά να νιώθει απογοήτευση και ανασφάλεια.
Η ουσία του νομοσχεδίου:
Απαλείφονται οι αστοχίες του υφισταμένου Ποινικού Κώδικα,της προηγούμενης Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τον είχαν αλλάξει μάλιστα με μια σπουδή περίεργη έως παρεξηγήσιμη, αφού μετέθεσαν και την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, για να προλάβουν. Είχε δείξει πώς αντιλαμβανόταν και χειριζόταν τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Προσπαθούσε να τον εργαλειοποιήσεικατά το δοκούν, επιδιώκοντας να ελέγξει,τον βασικό αυτό αρμό της εξουσίας, για δική της πολιτική σκοπιμότητα.
Σήμερα εκσυγχρονίζεται η Ποινική Δικαιοσύνη και αναβαθμίζονται, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εναρμονίζονται με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις, που ρυθμίζουν τα δικαιώματα προστασίας ανηλίκων και ενηλίκων θυμάτων, εγκληματικής δραστηριότητας.
Αναβαθμίζονται σε κακουργήματα, εκείνα τα αδικήματα που είχαν υποβαθμιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Αναπροσαρμόζεται το πλαίσιο των ποινών και μπαίνει τέλος, στις ποινές «χάδια».
Ισόβια κάθειρξηγια ειδεχθή εγκλήματα, σεξουαλικά εγκλήματα και εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας των ανηλίκων. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα ισόβια γίνονται η μοναδική τιμωρία για ανθρωποκτονίες και βιασμούς.
Το αδίκημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, στον εργασιακό χώρο και της προσβολής της γενετήσιας ευπρέπειας, για τους ανηλίκους, θα διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα και όχι κατόπιν καταγγελίας, όπως ισχύει.
Προχωράει με ταχύτητα η ψηφιοποίηση και η αναθεώρηση όλων των κωδίκων, που αποτελούν τα σημαντικότερα εργαλεία, στα χέρια των δικαστικών λειτουργών, για να εκλείψουν επιτέλους οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Στο άρθρο 191 του Π.Κ., περί διασποράς ψευδών ειδήσεων, γιατί είναι αντίθετη με την ανάγκη αντιμετώπισης της διασποράς ψευδών ειδήσεων;Δεν αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας, να θωρακίσει τοδικαίωμα όλων μας, στηνσωστή ενημέρωση;
Αυτό δεν σηματοδοτεί περιορισμό, στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, που είναι θεμελιώδη ελευθερία αλλά ωστόσο δεν υπερτερεί, της εξίσου θεμελιώδης υποχρέωσης της πολιτείας, να προστατεύει το υπέρτατο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή.
Γινόμαστε κάθε μέρα μάρτυρες ανθρώπων, που χάνουν την ζωή τους από παραπληροφόρηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων. Διαστρεβλώσεις, φήμες και ανυπόστατες απόψεις, μη ειδικών, που κλονίζουν την εμπιστοσύνη στην επιστήμη, δημιουργούν ανησυχία και φόβο στους πολίτες, με αποτέλεσμα, να μην εμβολιάζονται, να νοσούν και πολλοί να φεύγουν άδικα από τη ζωή.
Προβλέπονται επίσης:
1. Το αδίκημα του εμπρησμού δάσους, που ήταν πλημμέλημα, γίνεται κακούργημα.Όταν δε επέρχεται θάνατος, ισόβια.
2. Στα τροχαία ατυχήματααυστηροποιούνται οι ποινές για όσους οδηγούς προκαλέσουν ατύχημα υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, κινούνται αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας ή διενεργούν αυτοσχέδιους αγώνες.
3. Για αδικήματα εσχάτης προδοσίας, ανθρωποκτονίας, ομαδικού βιασμού, θανατηφόρου βιασμού και θανατηφόρας ληστείας, προβλέπονται ισόβια.
4. Μετατρέπεται η αιμομιξία σε κακούργημα, από πλημμέλημα. Θα τιμωρείται με κάθειρξη από 5-10 έτη, αν η πράξη τελείται από γονείς και παππούδες προς παιδιά και εγγόνια.
5. Το αδίκημα αποπλάνησης ανηλίκου τιμωρείται ως κακούργημα,με ποινές κάθειρξης έως 15 έτη.
6. Αυστηροποιούνται οι ποινές στο αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, ενώ αν επέλθει θάνατος, επιβάλλονται ισόβια.
7. Προβλέπεται κάθειρξη 15 ετών, για εγκλήματα με βαριές σωματικές βλάβες και πρόκληση, αναπηριών ή παραμόρφωσης.
8. Οι προϋποθέσεις αποφυλάκισης αυξάνονται.Ισοβίτες θα μπορούν να αιτηθούν,υφ΄ όρων απόλυση, μετά από συμπλήρωση 18 ετών φυλάκισης.
9. Όσοι έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα, δεν θα αποφυλακίζονται με βραχιολάκι.
Μία ευνομούμενη πολιτεία, μπορεί να λειτουργεί αρμονικά μόνο αν υπάρχουν αποτρεπτικοί κανόνεςαπέναντι σε κάθε σοβαρή παραβατικότητα. Η ελευθερία όλων μας, έχει συγκεκριμένο όριο. Οφείλει να σταματά εκεί, όπου αρχίζει να επηρεάζει την ελευθερία του άλλου. Δεν έχουν δικαιώματα, μόνο οι κατηγορούμενοι και οι παραβάτες. Δικαιώματα έχουν και οι αθώοι πολίτες και τα θύματα.
Η πολιτεία έχει χρέος, να προλαμβάνει έγκαιρα, πριν την θυματοποίηση αθώων ψυχών. Διότι, μία παιδική ψυχή για παράδειγμα, δεν πρόκειται να σωθεί, με το παράλογο δόγμα: «Κάνε ότι κοιμάσαι, άμα έρθει ο εγκληματίας, να σε κλέψει, να σε βιάσει, να σε σκοτώσει.»
|
|||||||||||||
Το αεροδρόμιο
Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν. Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη: – Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο; – Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης. Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο: – Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο! |
|
Ο χρήστης των σελίδων και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου οφείλει να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών που ακολουθούν πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων και των υπηρεσιών
Περισσότερα