Στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων του Νομού μας ζητάει η Ασημίνα Σκόνδρα από 3 Υπουργούς

Την ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων του Ν. Καρδίτσας ζητά με ερώτηση, που κατέθεσε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η Βουλευτής του Νομού μας κ. Ασημίνα Σκόνδρα, από τους συναρμόδιους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η κ. Σκόνδρα στην ερώτηση της, προς την κα. Μενδώνη, τον κ. Σταïκούρα και τον κ. Γεωργιάδη, τονίζει:

κ.κ.Υπουργοί,
Όπως προκύπτει από το Μητρώο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων, το δευτεροβάθμιο όργανο του Νομού Καρδίτσας, περισσότεροι από 215 πολιτιστικοί, μορφωτικοί και χορευτικοί σύλλογοι είναι ενεργοί, κανονικά εγγεγραμμένοι και κάτοχοι ΑΦΜ,  στο νομό μας.
Οι εν λόγω πολιτιστικοί σύλλογοι διαχρονικά αποτελούν σημείο αναφοράς, για την διάδοση τοπικών εθίμων, την διάσωση των παραδόσεων του τόπου, αλλά και την δημιουργική ενασχόληση των ανθρώπων που ζουν στην Περιφέρεια. Ειδικά για τους νέους και τις νέες, αποτελούν ίσως μοναδικό τρόπο, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τις ιδιαιτερότητες του τόπου τους, ώστε η πολιτιστική κληρονομιά να διατηρηθεί ζωντανή, να καλλιεργηθεί, να μεταδοθεί και να μη χαθεί με την πάροδο των ετών.
Βασική πηγή χρηματοδότησης των παραπάνω συλλόγων είναι οι εισφορές μελών και τα λιγοστά έσοδα αποδράσεις που πραγματοποιούν στη διάρκεια του έτους. Είναι γνωστό ότι από τον Μάρτιο του 2020, λόγω των αυστηρών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον covid-19, το σύνολο των προαναφερθέντων συλλόγων βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, με αποτέλεσμα να έχουν ματαιώσει το σύνολο των εκδηλώσεων τους και ως εκ τούτου να έχουν απολέσει κάθε πηγή χρηματοδότησης τους. Λαμβάνοντας υπόψη, ότι και τα μέλη δεν συνεισφέρουν, αφού οι σύλλογοι βρίσκονται σε αδράνεια.
Συνέπεια των παραπάνω σήμερα, ένα έτος μετά την πρώτη επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του ιού, σχεδόν το σύνολο των πολιτιστικών συλλόγων έχει οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και σε πλήρη αδυναμία, κάλυψης βασικών, ανελαστικών και παγίων εξόδων τους. Δηλώνουν απερίφραστα δε αυτή τους την αδυναμία και τον κίνδυνο οριστικής διάλυσης τους, με την παράπλευρη απώλεια και θέσεων εργασίας των απασχολουμένων σε αυτούς.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
•Δύναται να συμπεριληφθούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, στα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της κυβέρνησης, από την πανδημία covid-19;
•Πως προτίθεται να διασφαλίσει η κυβέρνηση την λειτουργία των εν λόγω συλλόγων, ώστε να μην οδηγηθούν σε οριστικό κλείσιμο, με ότι επακόλουθα μπορεί να έχει αυτό για τις υγιείς δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών και την απρόσκοπτη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας;

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.12
Δύση: 18.11
Σελήνη
13 ημερών
1826
Ο Χουσεΐν Μπέης καταλαμβάνει μετά από 3ήμερο αγώνα την νησίδα "Βασιλάδι", προπύργιο του Μεσολογγίου.
1833
Συγκροτείται Ελληνικός Τακτικός Στρατός, αποτελούμενος από Πεζικό, Ιππικό, Πυροβολικό και Μηχανικό.
1913
Το Απόσπασμα Αχέροντα απελευθερώνει το Νεοχώρι και την κωμόπολη Φιλιάτες από τους Τούρκους.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει…