Στο επίκεντρο η κλιμάκωση του οργανωμένου αγώνα για υποδομές - νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα
Με αμείωτο το ενδιαφέρον και την παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων δεκάδων σωματείων εργαζομένων, συλλόγων αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, επιτροπών πλημμυροπαθών και πληγέντων πραγματοποιήθηκε, χθες, στο κατάμεστο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, η Ημερίδα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ με θέμα: «Υποδομές - Νερό: Εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό; Το παράδειγμα της Θεσσαλίας».
Παραβρέθηκαν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ο Ελισαίος Βαγενάς και ο Γιάννης Τσιούτρας, μέλη της ΚΕ, ο Γιώργος Λαμπρούλης και ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτές του ΚΚΕ.
Η Ημερίδα της ΕΠ Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε 19 μήνες μετά τις πλημμύρες του «Daniel» οι οποίες έπληξαν τη Θεσσαλία και άφησαν πίσω τους 17 νεκρούς, ανυπολόγιστες καταστροφές στο βιος του λαού, τεράστιες ζημιές στις υποδομές και σοβαρές, μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του λαού.
Αποτέλεσε συμβολή στη συνέχεια οργάνωσης της πάλης του λαού της Θεσσαλίας που με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών μέσα στο εργατικό λαϊκό κίνημα έδωσε και δίνει αγώνα για να σταθεί στα πόδια του, αγώνα για την ζωή του με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και τις παραγωγικές δυνατότητες της εποχής και όχι με κριτήριο τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.
Κατά τις εργασίες της, ξεδιπλώθηκαν πλευρές του αστικού σχεδίου ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας σε αντιπαράθεση με το σχέδιο οργάνωσης της αντεπίθεσης για να μείνει ο λαός της περιοχής στον τόπο του και να ζήσει αξιοπρεπώς απ΄ την δουλειά του. Οι θεματικές παρεμβάσεις φώτισαν το πραγματικό δίλημμα για το λαό που αποτυπώνεται στο σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Μεταφέρθηκε, επίσης, πλούσια πείρα από το γεγονός ότι «μόνο ο λαός σώζει το λαό».
Αναδείχθηκε η πρωτοπόρα συμβολή του ΚΚΕ για να οργανωθεί η συλλογική πάλη του λαού μέσα από τους μαζικούς φορείς του καθώς και ότι το ανατρεπτικό Πρόγραμμα του ΚΚΕ τεκμηριώνει την ολοκληρωμένη λύση για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών.
Στον χώρο λειτουργούσε έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής για επεξεργασίες του κόμματος για τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, των υποδομών, της διαχείρισης του νερού κα.
Το άνοιγμα της Ημερίδας έγινε από τον Νίκο Τέγο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και στην συνέχεια έγινε η κεντρική εισηγητική ομιλία έγινε από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Παρατίθεται σύντομο απόσπασμα από την ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, η οποία μαζί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που ακολούθησαν θα δημοσιευθούν το επόμενο διάστημα στο «902.gr» και στον «Ριζοσπάστη» καθώς και θα περιλαμβάνονται σε ειδική έκδοση που θα επιμεληθεί η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ το επόμενο διάστημα.
Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού, που εδώ στη Θεσσαλία έχει αποδείξει ότι μπορεί να αγωνίζεται - Μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο της ανατροπής
«Έχουμε πλέον συνηθίσει, μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή, οι κυβερνήσεις που ευθύνονται γι’ αυτήν να μας διαβεβαιώνουν ότι το πάθημα έγινε μάθημα. Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τους ενόχους να παριστάνουν στη συνέχεια τους σωτήρες. Γνωρίζουμε πόσο υποκριτικές και κάλπικες ήταν οι διαβεβαιώσεις για αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, την πλημμύρα στη Μάνδρα. Γνωρίζουμε τις τεράστιες απώλειες από πλημμύρες και πυρκαγιές τα χρόνια μέχρι σήμερα σ’ όλη την Ελλάδα.
Όμως, στην περίπτωση της Θεσσαλίας δε συμβαίνει μόνο αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι αξιοποιούν την καταστροφή που προκάλεσε η πολιτική τους για να διαπράξουν νέα μεγαλύτερα εγκλήματα.
Επιχειρούν πάνω στο βούρκο, στα συντρίμμια, στην πλημμυρισμένη και προσωρινά απαξιωμένη γη να δημιουργήσουν ένα νέο Ελντοράντο κερδοφορίας για μεγάλους ομίλους σε βάρος χιλιάδων οικογενειών, που ζούσαν απ’ τη δουλειά τους και προσπαθούν σήμερα να επιβιώσουν χωρίς καμιά ουσιαστική στήριξη απ’ το κράτος.
Πίσω απ’ τις νέες κυβερνητικές διακηρύξεις για καινοτόμες λύσεις αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της περιοχής κρύβονται τα αντιδραστικά σχέδια για συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στο μεγάλο κεφάλαιο, για ξεκλήρισμα των αγροτών και κατάργηση αναγκαίων καλλιεργειών, για μετατροπή της Θεσσαλίας σε διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων.
Πίσω απ’ τις διακηρύξεις για αντιμετώπιση της λειψυδρίας κρύβονται τα σχέδια μετατροπής του νερού σε πανάκριβο εμπόρευμα. Πίσω απ’ τη διαμάχη των κομμάτων του συστήματος σχετικά με το πόσο ευθύνεται το καθένα για τις τεράστιες ελλείψεις κρατικών υποδομών, κρύβεται η συμφωνία τους στην πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες μας και τις ζωές μας στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου (...)
Ανοίγουμε το δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής, δίνοντας καθημερινά τη μάχη μέσα απ’ τις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος:
• Για να δημιουργηθεί ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας διαχείρισης των υδάτων, που θα λειτουργεί με γνώμονα την κάλυψη του συνόλου των λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Για να καταργηθεί ο ΟΔΥΘ και όλο το νομοθετικό πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού.
• Για φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.
• Για να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
• Για άμεση υλοποίηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων υποδομής, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης.
• Για άμεση και πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για την Πολιτική Προστασία και των υπηρεσιών για τον έλεγχο και τη συντήρηση των κατασκευών.
• Για πρόγραμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και γενικότερα θεμάτων πολιτικής προστασίας.
Μπαίνουμε μπροστά για να οργανωθεί πανελλαδικά η μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση ενάντια στον πραγματικό μας αντίπαλο, στο σύστημα που εκμεταλλεύεται τη δουλειά μας και εμπορεύεται τη ζωή μας.
Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού, που εδώ στη Θεσσαλία έχει αποδείξει ότι μπορεί να αγωνίζεται, να προχωρά, να μην το βάζει κάτω. Μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο της ανατροπής και θα τα καταφέρουμε».
Ενδιαφέρουσες θεματικές παρεμβάσεις
Στην συνέχεια ακολούθησαν θεματικές παρεμβάσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον των παρευρισκόμεων και έχουν ως εξής:
- «Αντιπλημμυρική προστασία: Μύθοι και Αλήθειες», από τον Βασίλη Μπέλλο, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ.
- «Οι άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του λαού μετά τον κυκλώνα», από τον Ηλία Κονδύλη, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.
- «Σεπτέμβρης 2023: Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπροστά στη μάχη στον αντίποδα του αστικού κράτους στην περιοχή της Θεσσαλίας», από την Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας.
- «Υποδομές για τους αστικούς και ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, απέναντι στις λαϊκές ανάγκες», από τον Αλέξη Ζορμπά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας και Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ.
- «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής. Τα ταξικά σωματεία βασικός πυλώνας της αλληλεγγύης, της διεκδίκησης και του αγώνα», από τον Γιάννη Σκόκα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
- «Αγώνας για να παραμείνουμε στον τόπο μας. Η συμβολή των Αγροτικών Συλλόγων στην πάλη ενάντια στην καταστροφή», από τον Κώστα Τζέλλα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.
- «Επιτροπές Πληγέντων: Στον δρόμο του εργατικού - λαϊκού κινήματος κερδίσαμε ό,τι κερδήθηκε», από την Βαγγελιώ Στεργίου, μέλος της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας και της Τομεακής Επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ.
- «Οι αγρότες και τα σχέδια ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας», από τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.
- «Η οργάνωση της πάλης για την προστασία της υγείας του λαού. Η πείρα του Ιατρείου Αλληλεγγύης», από τον Έκτορα Γάζο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας.
- «Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ αγωνίζονται για νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», από τον Γιώργο Καπράνα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας και του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ.
- «Η κατάσταση στη Μαγνησία 19 μήνες μετά τον "Daniel"», από τον Βασίλη Τσαπράζη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Ζαγοράς - Μουρεσίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
- «Σχολικές δομές: Ακατάλληλες - επικίνδυνες - κατεστραμμένες. Πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά μας», από τον Γιάννη Παναγιώτου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και πρόεδρο της Ενωσης Γονέων Λάρισας.
- «Οι καταστροφικές επιπτώσεις του "Daniel" στο ΚΕΘΕΑ-ΕΞΟΔΟΣ, η οργάνωση της αλληλεγγύης και του αγώνα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας» από την Μαρίτα Κάτσικα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ - ΕΞΟΔΟΣ Λάρισας.
ΛΑΡΙΣΑ 7/4/2025
|
![]() |
||||||||||||||||||
![]() |
![]() |
Το αεροδρόμιο
Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν. Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη: – Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο; – Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης. Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο: – Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο! |
|