Ειδήσεις

Σήμα κινδύνου για λειψυδρία σε πέντε περιοχές της Ελλάδας

Χίος, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη και Ανατολική Κρήτη αντιμέτωπες με την έλλειψη νερού και την ξηρασία

Ιδιαιτέρως δυσοίωνα είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι επιστήμονες αναφορικά με το πρόβλημα λειψυδρίας το φετινό καλοκαίρι, μετά το ζεστό, άνυδρο και με ελάχιστες χιονοπτώσεις χειμώνα, αφού, σε περίπτωση που δεν έχουμε συχνές και ικανοποιητικής έντασης βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα της άνοιξης, θα είναι έντονο σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, ακόμα κι αν σημειωθούν οι προσδοκώμενες βροχοπτώσεις το υπόλοιπο διάστημα του Μαρτίου, τον Απρίλιο και το Μάιο και ξεπεράσουμε το σκόπελο για το φετινό καλοκαίρι, αν δε ληφθούν μέτρα και δε γίνουν τα απαραίτητα έργα από την Πολιτεία, το πρόβλημα της λειψυδρίας θα εξακολουθεί να απειλεί και στο μέλλον τη χώρα μας, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βρεθούμε κάποια στιγμή σε αδιέξοδο.
Τα παραπάνω τόνισε στο ethnos.gr ο καθηγητής Υδρογεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Βουδούρης, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μία άνυδρη χώρα, ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι οι βροχοπτώσεις σημειώνονται ανισομερώς.
Έτσι, ενώ στα Ιόνια Νησιά και στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα οι βροχοπτώσεις είναι συχνές, στην ανατολική πλευρά της Κεντρικής -μετά την οροσειρά της Πίνδου- και της Νότιας Ελλάδας οι βροχές είναι σπανιότερες.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που μπορεί να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι η βορειοανατολική Πελοπόννησος, η Ανατολική Κρήτη αλλά και η Θεσσαλία, όπου γίνεται τεράστια κατανάλωση νερού εξαιτίας της άρδευσης των χωραφιών. Το πρόβλημα είναι μικρότερο στη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της ύπαρξης των μεγάλων ποταμών.
Να σημειωθεί ακόμα, όπως αναφέρει ο καθηγητής Υδρογεωλογίας του ΑΠΘ, ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας ενισχύεται περισσότερο το καλοκαίρι από το μεγάλο αριθμό τουριστών που κατακλύζει τη χώρα μας, ο οποίος συνεπάγεται και μεγαλύτερη κατανάλωση νερού.
«Το πρόβλημα της λειψυδρίας έχει καταγραφεί ήδη στη χώρα μας. Σε κάποιες περιοχές, όπως στην Κορινθία, την υπόλοιπη Βορειοανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Κρήτη, φέτος το καλοκαίρι ενδέχεται να είναι σοβαρό. Ήδη ο Δήμος Βέλου – Βόχας, στην Κορινθία, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω παρατεταμένης ανομβρίας. Γενικώς το φετινό χειμώνα στη χώρα είχαμε ανομβρία και λίγες βροχοπτώσεις. Έπεσαν κάποια χιόνια μέσα στο Φεβρουάριο, αλλά δεν ξέρω, αν είναι αρκετά, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αν δε βρέξει ικανοποιητικά τον Απρίλιο και το Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα είναι μεγάλο το πρόβλημα της λειψυδρίας. Υπάρχουν περιοχές της χώρας, όπου μετά το Πάσχα και μέχρι το Σεπτέμβριο δε βρέχει καθόλου», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Βουδούρης.

Περισσότερα στο ethnos.gr - εδώ
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.02
Δύση: 20.01
Σελήνη
6 ημερών
371 π.Χ.
Μάχη στα Λεύκτρα και νίκη των Θηβαίων του Επαμεινώνδου επί των Σπαρτιατών.
332 π.Χ.
Επιτυγχάνεται η άλωση της Τύρου από τον Μέγα Αλέξανδρο.
1097
Οι Σταυροφόροι νικούν τους Σελτζούκους Τούρκους στο Δορύλαιο.
1821
Στα Τρίκορφα Αρκαδίας 22 οπλαρχηγοί αναγνωρίζουν τον Δ. Υψηλάντη ως Αρχιστράτηγο.
1828
Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.
1913
Απελευθέρωση της Δράμας από τον Ελληνικό Στρατό.
1914
Διωγμός των Ποντίων από τους Τούρκους.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!