Ληξιπρόθεσμα και το 2013
Σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το ΥΠΟΙΚ, με την άδεια της τρόικας, προτίθεται να διευρύνει την ισχύουσα ρύθμιση, που προβλέπει μέχρι 24 δόσεις και υπό προϋποθέσεις μέχρι 48, και να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων σε 60.
Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι φορολογούμενοι έχουν οφειλές τις οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, θα προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ή και διαγραφή, αν καταβληθεί η οφειλή εφάπαξ. Θα εντάσσονται τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ και τα νομικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 75.000 ευρώ.
Η υφιστάμενη ρύθμιση λήγει στις 31 Ιουλίου και το πιθανότερο είναι να αντικατασταθεί με τη νέα.
Παράλληλα, θα ισχύσει νέα, ειδική ρύθμιση, για την αποπληρωμή των φετινών εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος, ειδική εισφορά, τέλος επιτηδεύματος, ΕΤΑΚ κ.λπ., το συνολικό ποσό των οποίων κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώσει σε 9 ή 10 μηνιαίες δόσεις, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 100.000 ευρώ.
Ο κ. Μαυραγάνης εξήγγειλε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, νέα ρύθμιση για το 2013, πιο διευρυμένη. Οπως διευκρίνισαν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις για φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ φόρους μεταβίβασης ακινήτων, φόρους περιουσίας και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου.
Οι υπόχρεοι θα κληθούν να υποβάλουν αρχικές ή διορθωτικές δηλώσεις και ο επιπλέον φόρος, που θα προκύπτει από τις δηλώσεις αυτές, θα μπορεί να εξοφληθεί σε πολλές μηνιαίες δόσεις.
Ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση θα προωθηθεί για τις επιχειρήσεις με μεγάλες οφειλές προς την εφορία. Θα προβλέπεται, συγκεκριμένα, η διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των προστίμων για ληξιπρόθεσμα χρέη και φορολογικές παραβάσεις και καταβολή των οφειλών σε δόσεις, ανάλογα με το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, που θα κλιμακώνονται μέχρι και σε 44.
Οι επιχειρήσεις που αποδέχονται τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και παραβάσεις, θα απαλλάσσονται από τις χρηματικές ποινές και θα εντάσσονται στη ρύθμιση, καταβάλλοντας κάθε μήνα ή τρίμηνο ένα τμήμα του οφειλόμενου φόρου, το οποίο θα αντιστοιχεί σε ποσοστό (3% έως 5%) των ακαθάριστων εσόδων τους, βάσει των δηλώσεων που υποβάλλουν.
Εξάλλου, ο κ. Μαυραγάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως θα εξεταστεί η εξαίρεση από την κατάσχεση της 1ης κατοικίας για χρέη προς Δημόσιο, υπό προϋποθέσεις (εννοούσε τα ακίνητα, με μικρομεσαίες αντικειμενικές αξίες), ενώ δεν θα εξαιρούνται πολυτελή ακίνητα, ακόμα και αν χαρακτηρίζονται πρώτη κατοικία.
Φοροδιαφυγή
Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, ο κ. Μαυραγάνης είπε πως το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να καταστήσει αυστηρότερες τις ποινές για όλους όσοι πραγματοποιούν εκ προθέσεως φοροδιαφυγή μεγάλου ύψους και «η δίωξη δεν θα σταματά με το συμβιβασμό».
Παράλληλα, όμως, διαπιστώνεται ότι τα πρόστιμα είναι υψηλά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ο αρχικός φόρος και αντικειμενικά αρκετές επιχειρήσεις, ακόμα και αν είναι εν λειτουργία, δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν, χωρίς να απειληθεί η βιωσιμότητά τους.
Σημείωσε πως σε άλλα προηγμένα φορολογικά συστήματα της Ε.Ε., την εμπειρία των οποίων μελετούμε, σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, καταλογίζεται ο φόρος, ένα λογικό πρόστιμο και οι τόκοι (μηνιαίες προσαυξήσεις).
Προκειμένου να θωρακιστεί ο φορολογικός μηχανισμός, θα συγκροτηθεί Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στις ΔΟΥ, κατά τα πρότυπα εκείνης που λειτουργεί στην Ελληνική Αστυνομία
Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων
Προωθείται το κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων του παρελθόντος, με τη διαδικασία των συνοπτικών ελέγχων. Οπως είπε ο κ. Μαυραγάνης, θα χρησιμοποιήσουμε μια παλιά απόφαση που αφορά στο συνοπτικό έλεγχο, με βάση μια λίστα από αντικείμενα που πρέπει να ελεγχθούν, για να εισπράξουμε φόρους από ανέλεγκτες υποθέσεις.
Η απόφαση-εγκύκλιος, που υπονοεί ο κ. Μαυραγάνης, είναι η ΠΟΛ. 1072/2011, με θέμα «Ελεγχος φορολογικών υποθέσεων επιτηδευματιών, επίλυση φορολογικών διαφορών, βεβαίωση και καταβολή των φόρων», η οποία, πριν εφαρμοστεί, θα επικαιροποιηθεί στα τωρινά δεδομένα. Η ΠΟΛ. 1072/2011 καθόριζε τον τρόπο και τη διαδικασία ελέγχου των ανέλεγκτων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών επιτηδευματιών, που αφορούσαν στις χρήσεις που έκλεισαν μέχρι και 31/12/2009. Η νέα απόφαση θα κινείται στο ίδιο πλαίσιο της ΠΟΛ. 1172/11, που καθόριζε ότι ο έλεγχος διενεργείται κατά προτεραιότητα σε υποθέσεις που διαπιστώνονται:
1. Ουσιαστικές παραβάσεις του ΚΒΣ ή δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.
2. Μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.
3. Υφίστανται αδικαιολόγητα μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ.
4. Κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές ή φορολογικοί μηχανισμοί.
5. Απώλεια βιβλίων και στοιχείων.
6. Χρήση αναπτυξιακών νόμων.
7. Δεν αποδέχτηκαν την περαίωση.
Εκκαθαριστικά-φωτιά με μέσο φόρο 2.018 ευρώ
«Καίει» η τελευταία παρτίδα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, καθώς ο μέσος φόρος στα χρεωστικά σημειώματα έφτασε στο ποσό των 2.018 ευρώ, από 1.668 ευρώ, που ήταν στην προηγούμενη παρτίδα.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι εισπράξεις του Δημοσίου από το φόρο εισοδήματος, την έκτατη εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, θα υπερβεί το ποσό των 6 δισ. ευρώ, έναντι ποσού 5,1 δισ. ευρώ, που είχε προγραμματίσει το υπουργείο Οικονομικών. Θα πρόκειται όμως για βεβαίωση αυξημένων φόρων και όχι για είσπραξη, δεδομένου ότι πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να καταβάλουν το σύνολο των φόρων που τους έχουν καταλογιστεί και θα είναι δύσκολο να εισπραχθούν εντός του τρέχοντος έτους.
Μέχρι και την πέμπτη παρτίδα των δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν μέχρι τώρα, έχουν βεβαιωθεί συνολικά φόροι ύψους 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,24 δισ. ευρώ από φόρο εισοδήματος, 686,2 εκατ. ευρώ από την ειδική εισφορά και 108,5 εκατ. ευρώ από το τέλος επιτηδεύματος.
Τα συγκεκριμένα ποσά καταλογίστηκαν από την εκκαθάριση 2.717.139 φορολογικών δηλώσεων, που είναι λιγότερες από το 50% του συνόλου των δηλώσεων, που πρόκειται να υποβληθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου που λήγει η σχετική προθεσμία.
Ειδικότερα, η τελευταία παρτίδα των φορολογικών δηλώσεων περιλαμβάνει 579.796 δηλώσεις, με το φορολογούμενο εισόδημα (δηλωθέν συν τεκμήρια) να ανέρχεται σε 15,36 δισ. ευρώ. Ο συνολικός φόρος εισοδήματος ανήλθε 814,75 εκατ. ευρώ, η εισφορά αλληλεγγύης, που καταλογίστηκε, ανήλθε σε 247,45 εκατ. ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος σε 38,62 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, η μέση φορολογική επιβάρυνση για το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο στο ποσό των 1.412 ευρώ.
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΓΓΠΣ προκύπτει ότι:
* 564.347 (ή το 72,3% του συνόλου) σημειώματα είναι χρεωστικά, με μέσο συνολικό φόρο ύψους 2.018 ευρώ.
* 152.282 (ή το 19,5%) είναι μηδενικά.
* 63.167 σημειώματα (το 8,1%) είναι πιστωτικά με επιστρεφόμενο φόρο εισοδήματος ύψους 48,5 εκατ. ευρώ, αλλά με το συμψηφισμό της ειδικής εισφοράς και του τέλος επιτηδεύματος, το ποσό μειώνεται σε 37,8 εκατ. ευρώ.
Από το σύνολο (2.717.139) δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί:
* Χρεωστικές είναι 1.871.415 ή το 68,9%, με πρόσθετο φόρο ύψους 3,16 δισ. ευρώ ή 1.689 ευρώ, κατά μέσο όρο.
* Μηδενικές είναι 613.950 δηλώσεις.
* Πιστωτικές είναι 231.774 δηλώσεις, με επιστρεφόμενο φόρο ύψους 128,9 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 557 εκα. ευρώ.
Πηγή "naftemporiki.gr"
|
|||||||||||
Το αεροδρόμιο
Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν. Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη: – Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο; – Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης. Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο: – Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο! |
|
Ο χρήστης των σελίδων και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου οφείλει να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών που ακολουθούν πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων και των υπηρεσιών
Περισσότερα