«Απαλλαγή ή μείωση των τελών άρδευσης και των ενοικίων Δημοτικών εκτάσεων λόγω ΙΑΝΟΥ»

Ζήτησε καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών ο κ. Γιώργος Κωτσός

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη πραγματοποίησε καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, ζητώντας από τον κ. Βορίδη να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο ώστε σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, να έχουν το δικαίωμα οι Δήμοι του εκάστοτε Νομού που έχει πληγεί, με αποφάσεις τους να απαλλάσσουν τους αγρότες ή να μειώνουν τα τέλη άρδευσης ή τα ενοίκια των Δημοτικών εκτάσεων.  Αφορμή για την εν λόγο παρέμβαση αποτέλεσε ο καταστροφικός μεσογειακός κυκλώνας «ΙΑΝΟΣ» που χτύπησε τον περασμένο Σεπτέμβριο το Νομό Καρδίτσας.

Ο Υπουργός θα απαντήσει στον κ. Κωτσό την Παρασκευή 9 του μηνός στην αίθουσα ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων.
Μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο κ. Κωτσός κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση στον Υπουργό:
«Ο Νομός Καρδίτσας όπως γνωρίζετε έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 18 Σεπτεμβρίου 2020 (και μάλιστα έχει πάρει παράταση μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021), όπου το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού άφησε τις πληγές του στις υποδομές του νομού μας, στην πόλη της Καρδίτσας και κυρίως στον κάμπο μας. Οι καταστροφέςσε αγροτικές και κτηνοτροφικές καλλιέργειες ήταν μεγάλες από τα λασπόνερα όσο και από τα φερτά υλικά που έπληξαν τις καλλιέργειες. Η κυβέρνησή μας κινήθηκε άμεσα και αποφασιστικά και για πρώτη φορά δόθηκαν τάχιστα αποζημιώσεις σε όλους τους κλάδους παραγωγής.
Παρόλα αυτά όμως ακόμη και σήμερα, οι αγρότες της περιοχής μας αδυνατούν να καλλιεργήσουν πολλά από τα χωράφια τους και πολλοί από αυτούς αδυνατούν να συλλέξουν και την υπάρχουσα  παραγωγή τους . Όπως γνωρίζετε πολλά από αυτά είναι δημοτικές εκτάσεις και ως εκ τούτου οι μισθωτές είναι οφειλέτες στους δήμους του νομού μας. Οι ίδιοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα ενοίκια διότι η παραγωγή τους χάθηκε και από την άλλη οι δήμοι προχωρούν σε δεσμεύσεις ΑΦΜ, αφού δυστυχώς δεν εισπράττουν. Όλο αυτό μόνο σε αδιέξοδο θα οδηγήσει.
Επίσης μεγάλο ζήτημα είναι και τα αρδευτικά τέλη, που έρχονται να επιβαρύνουν τις οφειλές τους, αφού οι αγροί τους, εφόσον δεν καλλιεργούνται, δεν απαιτούν και  χρήση του αρδευτικού δικτύου.
Κύριε υπουργέ είναι επιβεβλημένη αυτή τη στιγμή η διαγραφή των οφειλών των συγκεκριμένων οφειλετών από ενοίκια δημοτικών εκτάσεων που υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές, καθώς και η απαλλαγή των τελών άρδευσης για όσο  χρονικό διάστημα είναι αδύνατη η καλλιέργεια αυτών.
Ήδη ο Δήμος Παλαμά πήρε σχετική απόφαση απαλλαγής των τελών άρδευσης των πληγέντων αγροτών, που όμως απορρίφθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας λόγω του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Γνωρίζοντας ότι η κυβέρνησή μας έχει αποδειχθεί αρωγός σε όλους τους κλάδους της κοινωνία μας, που καθημερινά δοκιμάζονται τόσο από την πανδημία του κορωνοϊού όσο και από τις φυσικές καταστροφές,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,
Προτίθεστε να δημιουργήσετε το θεσμικό πλαίσιο ώστε οι Δήμοι να μπορούν με αποφάσεις τους να απαλλάσσουν τους αγρότες ή να μειώνουν τα τέλη άρδευσης ή τα ενοίκια των Δημοτικών εκτάσεων όταν υπάρχουν τέτοιου είδους καταστροφικά φαινόμενα όπως ο ΙΑΝΟΣ;»

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.56
Δύση: 19.02
Σελήνη
1 ημέρας
814
Εξόντωση μεγάλου μέρους του βουλγαρικού στρατού στην Μεσημβρία από τον αυτοκράτορα Λέοντα Ε΄.
1204
Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους.
1821
Οι Τούρκοι κατεβάζουν από την αγχόνη και σέρνουν διαπομπευόμενο από τον όχλο το πτώμα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄.
1822
Ο Εμπού Λουμπούτ αλώνει την Νάουσα και κατασφάζει τους αμάχους.
1827
Οι Έλληνες επιτίθενται κατά των Τούρκων της Μονής Αγ. Σπυρίδωνος Πειραιά.
1941
Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει την Μοσχόπολη και αρχίζει την σύμπτυξη με άξονα την κοιλάδα του Δρίνου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.