Τοποθέτηση του Γ. Κωτσού στη βουλή για το νέο νομοσχέδιο

"Σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον η κυβέρνηση μας ασκεί στοχευόμενη και αποτελεσματική στρατηγική!"

Στην συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου περί «οργάνωσης και λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας», τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γ. Κωτσός επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Έχουμε ένα Υπουργείο Εξωτερικών που καλείται να υλοποιήσει το όραμα της χώρας μας, αναβαθμίζοντας τη διεθνή μας θέση, προβάλλοντας το Ελληνικό πνεύμα και εξυπηρετώντας τα εθνικά μας συμφέροντα.
Γι’ αυτό λοιπόν νομοθετούμε σήμερα ανταποκρινόμενοι στις ανακατατάξεις που συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή. Έτσι :
•Ενσωματώνουμε για πρώτη φορά την οικονομική διπλωματία, τη δημόσια διπλωματία, τον απόδημο ελληνισμό στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών, για να είναι πιο αποτελεσματική η άσκηση λειτουργίας τους. Γιατί όταν μιλάμε για οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια, πρέπει και οι δομές της να είναι κάτω από την ίδια στέγη, αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ασκεί μόνο πολιτική διπλωματία, αλλά υπάρχει η αμυντική, η οικονομική, η θρησκευτική, η πολιτιστική, η αθλητική, η επιστημονική, οι οποίες όλες μαζί συνθέτουν την Ελληνική διπλωματία.(Τα τελευταία 14 χρόνια δεν έγινε καμία μεταρρύθμιση στο συγκεκριμένο Υπουργείο). Ξέρετε ότι πολλές χώρες στηρίζουν την εξωτερική τους πολιτική στην οικονομική διπλωματία; Όταν βλέπουμε ότι το εγχείρημα αυτό έχει αποτέλεσμα, όπως στην περίπτωση της Ολλανδίας, εμείς δεν πρέπει να προβληματιστούμε;
•H Ελλάδα έχει αρχίσει να μπαίνει δυναμικά στον τομέα της ενέργειας με στρατηγική επιδίωξη να καταστεί ενεργειακός κόμβος. Σε μια εποχή που οι φυσικοί πόροι μειώνονται, ένα ολοκληρωμένο μοντέλο εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για τη χώρα μας και να αποτελέσει το διακύβευμα μιας διπλωματίας του συγκριτικού πλεονεκτήματος
•Σαν κυβέρνηση έχουμε δείξει τη στήριξή μας στους Ομογενείς σε πολλά από τα ν/σ ως τώρα όπως με την καθιέρωση της  ψήφου του απόδημου ελληνισμού. Η ομογένεια για μας είναι σύμμαχος και υποστηρικτής και στην εξωτερική μας πολιτική. Θέλουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο έκφρασης και εκπροσώπησης των αποδήμων. Οι Έλληνες που βρίσκονται παντού σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να στηρίξουν και να προωθήσουν τη χώρα μας στην επιχειρηματικότητα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στην υγεία και φυσικά στην εξωτερική πολιτική. Γι’ αυτό και εμείς θέλουμε να συντονίσουμε όλες αυτές τις δράσεις τους με μια νέα Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η οποία θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ελλήνων σε προξενικά, θρησκευτικά, μορφωτικά και πολιτιστικά θέματα, προάγοντας επικοινωνιακάτην διεθνή εικόνα της χώρας μας και παράλληλα ενισχύοντας την ομογένεια.
•Επίσης, θέλουμε την επαναλειτουργία του Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού, ώστε να αποτελέσει το συμβουλευτικό όργανο στον Ομογενειακό Ελληνισμό. Ως κυβέρνηση θέλουμε τη δημιουργία πολυδύναμης δομής που θα συνδυάζει την πολιτική για τη βελτίωση και προβολή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό με την αγάπη και τη μέριμνα για τα θέματα των αποδήμων, καθώς και την αξιοποίηση του αστείρευτου δυναμικού των Ελλήνων του εξωτερικού. Οι ομογενείς μας όπου κι αν βρίσκονται αποτελούν αξιοσέβαστο κομμάτι των τοπικών κοινωνιών με ιδιαίτερη αξία, εκτίμηση και αναγνωσιμότητα. Είναι ευκαιρία και πρόκληση για μας, με τον εορτασμό των 200χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση,να δείξουμε σε όλο τον κόσμο και με τη συμμετοχή των ομογενών , τι έχει πετύχει η χώρα μας αυτά τα χρόνια της ανεξαρτησίας και να διαδώσουμε τη γλώσσα, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό μας.
•Στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δομών του Υπουργείου, η ενοποίηση και η εξοικονόμηση των ανθρώπινων πόρων αποσκοπούν στη σωστή στελέχωση του, καθιστώντας το ανθρώπινο δυναμικό  το μεγάλο κεφάλαιο του ΥΠΕΞ.
•Μετασχηματίζουμε ψηφιακά και αναδιαρθρώνουμε τον μηχανισμό της διοικητικής υποστήριξης για ταχύτερη διεκπεραίωση όλων των ζητημάτων. Οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε στην κοινωνία των πολιτών απλουστεύοντας τον τρόπο ζωής τους και δίνοντας λύσεις στα ζητήματά τους
Σε ένα ιδιαίτερο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, όταν ασκείται στοχευμένη και αποτελεσματική στρατηγική κερδίζονται οι εντυπώσεις από τη διεθνή κοινότητα και προωθούνται τα εθνικά μας συμφέροντα.
Οι στιγμές που διανύουμε είναι κρίσιμες. Η στρατηγική προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας σε όλους τους τομείς, είναι αυτή που θα αποτελέσει το ισχυρό όπλο της πατρίδας μας στην μεγάλη προσπάθειά που καταβάλλει να προσαρμοστεί με ταχύτητα και ευελιξία στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα».

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.56
Δύση: 19.02
Σελήνη
1 ημέρας
814
Εξόντωση μεγάλου μέρους του βουλγαρικού στρατού στην Μεσημβρία από τον αυτοκράτορα Λέοντα Ε΄.
1204
Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους.
1821
Οι Τούρκοι κατεβάζουν από την αγχόνη και σέρνουν διαπομπευόμενο από τον όχλο το πτώμα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄.
1822
Ο Εμπού Λουμπούτ αλώνει την Νάουσα και κατασφάζει τους αμάχους.
1827
Οι Έλληνες επιτίθενται κατά των Τούρκων της Μονής Αγ. Σπυρίδωνος Πειραιά.
1941
Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει την Μοσχόπολη και αρχίζει την σύμπτυξη με άξονα την κοιλάδα του Δρίνου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.