Ασ. Σκόνδρα: Προστασία και εντατικός έλεγχος των οικισμών Ρομά του Νομού μας

altΑστραπιαία αντέδρασε η Βουλευτής Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα, καταθέτοντας  αναφορά στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια και τον Υφυπουργó Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Χαρδαλιά, μετά τα κρούσματα κορωνοϊού, που εντοπίστηκαν στον οικισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης Λάρισας.

Ταυτόχρονα είχε αλλεπάλληλες επαφές με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Νούσιo, τους Δημάρχους Καρδίτσας κ. Τσιάκο, Σοφάδων κ. Σκάρλο, τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας κ. Καρανάσιο, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Σπάνια και τον Πρόεδρο Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας κ. Αθανασίου, ώστε να συνεργαστούν και να συντονιστούν οι ενέργειές τους.
Τα κρούσματα που παρουσιαστήκαν στη Λάρισα αύξησαν την προϋπάρχουσα ανησυχία, που πολλές είχε εκφράσει η κ. Σκόνδρα στους αρμοδίους, Δηλαδή, ο ευαίσθητος χώρος των οικισμών Ρομά που υπάρχουν στο Νομό, σε περίπτωση κρουσμάτων, αποτελεί τεράστιο κίνδυνο διασποράς, κάτι που μέχρι στιγμής η υπεύθυνη στάση των πολιτών της Καρδίτσας το εμπόδισε.
Σε δήλωση της, η Βουλευτής αναφέρει, ότι: «Εδώ και καιρό είχα εκφράσει την ανησυχία μου, για τον κίνδυνο κρούσματος και διασποράς της νόσου στους οικισμούς Ρομά του Νομού μας, και αυτό διότι όλοι γνωρίζουμε, τον τρόπο διαβίωσης τους, τις κοινωνικές επαφές των Ρομά, από οικισμό σε οικισμό και τις μετακινήσεις τους, τις πολυπληθείς οικογένειες που ζουν μαζί και τον συγχρωτισμό που υπάρχει στους οικισμούς αυτούς.
Τα κρούσματα στη Λάρισα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για αυτό, από την πρώτη στιγμή κατέθεσα σχετική Αναφορά στη Βουλή, παράλληλα ήρθα σε επικοινωνία με τη πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, με τους αρμόδιους φορείς του Νομού μας, για πλήρη ενημέρωση της τρέχουσας κατάστασης και για συνεργασία, όπου κρίνεται απαραίτητο.
Οι πληθυσμιακά μεγάλοι οικισμοί Ρομά, που βρίσκονται στις παρυφές των πόλεων, Καρδίτσας και Σοφάδων, εγκυμονούν μεγάλο κίνδυνο ταχείας εξάπλωσης, σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα.
Σίγουρο είναι, ότι πρέπει να θωρακιστούν οι οικισμοί τόσο στην «Μαύρικα» όσο και στην πόλη των Σοφάδων, και για την ασφάλεια των ιδίων των Ρομά και για την αποτροπή ενδεχόμενης εξάπλωσης. Προσωπικά, θεωρώ αναγκαίο, να γίνει ενδελεχής έλεγχος – και όχι μόνο δειγματοληπτικός – από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Πέραν των δειγμάτων που θα ελεγχθούν, επικουρικά, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση στους υπολοίπους κατοίκους των οικισμών, ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος μετάδοσης στην κοινότητά τους.
Είναι γεγονός, ότι τόσο οι Δημοτικές Αρχές Σοφάδων και Καρδίτσας όσο και η Αστυνομική Διεύθυνσης του Νομού μας, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, είχαν ήδη προβεί σε αυξημένα μέτρα προστασίας των οικισμών. Για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακατέχει, τους συνεχάρηκα και παράλληλα τους κάλεσα να βρισκόμαστε σε συνεργασία και συνεχή ενημέρωση, ώστε να διευκολύνω τις όποιες διαδικασίες απαιτούνται με τα κυβερνητικά κλιμάκια, με σκοπό την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας στο Νομό μας.
Δεν είχαμε κρούσμα έως σήμερα, χάρη στην ευσυνειδησία και την υπευθυνότητα των Καρδιτσιωτώνκαι οφείλουμε να πράξουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε να μην νοσήσει κανένας συμπολίτης μας.»

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.23
Δύση: 18.12
Σελήνη
13 ημερών
480 π.Χ.
Ναυμαχία Σαλαμίνας όπου ο Ελληνικός Στόλος θριαμβεύει επί του περσικού.
Μάχη στην Ιμέρα όπου οι Έλληνες της Σικελίας νικούν τους Καρχηδονίους.
1684
Ο Φραγκίσκος Μοροζίνι καταλαμβάνει από τους Τούρκους την Πρέβεζα.
1687
Οι Τούρκοι παραδίδουν τη βομβαρδισμένη Ακρόπολη των Αθηνών στον Φραγκίσκο Μοροζίνι.
1922
Υπογράφεται ανακωχή με τους Τούρκους στα Μουδανιά, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
1944
Οι Γερμανοί εκτελούν 9 Έλληνες πατριώτες, ενώ βγαίνουν από τον ιερό ναό Οσίας Ξένης στην Νίκαια.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».