Γ. Κωτσός: Χρειαζόμαστε νέους ισχυρούς αγροτικούς συνεταιρισμούς

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Σ/Ν ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

Στη συζήτηση του νέου σ/ν. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας μαστίζεται από χαμηλή παραγωγικότητα και μικρή πρόσβαση στις ξένες αγορές.

Για να ανατραπεί αυτό το κλίμα, να μπορέσουμε να κάνουμε ανταγωνιστική την παραγωγή μας και να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας είναι απολύτως αναγκαία ησυνεργατικότητα η οποία υποστηρίζεται σημαντικά με το παρόν σ/ν.
Χρειαζόμαστε νέους Αγροτικούς Συνεταιρισμούςπου θα λειτουργούν όπως προβλέπει ο νέος νόμος, σαν ιδιωτική και αυτόνομη επιχείρηση με νομική προσωπικότητα και εμπορική ιδιότητα.
•Με δυνατότητα συμμετοχής μελών-επενδυτών μέχρι ποσοστό 35% στην κεφαλαιακή θέση και  με δικαίωμα ψήφου αυτών
•Με ενεργή συμμετοχή  του ρόλου των γυναικών στην αγροτική παραγωγή
•Με απλοποιημένη διαδικασία ίδρυσης εντός 30 ημερών από εποπτεύουσα αρχή του Υπουργείου και όχι με δικαστική αρχή, μειώνοντας έτσι και το φόρτο εργασίας των δικαστηρίων και το κόστος λειτουργίας των συνεταιρισμών.
•Με δυνατότητα παροχής μικροχρηματοδοτήσεων με τη μορφή πιστώσεων έως 25.000 ευρώ συνολικά για κάθε μέλος - συνεταιριστή, εκ μέρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών ή μέσω τρίτων νομικών προσώπων.
•Με ελάχιστο ποσό παραγωγής που πρέπει να παραδίδει κάθε μέλος στον ΑΣ σε 75%.
•Με σωστή οργάνωση πανελλαδικής εμβέλειας του συνεταιριστικού κινήματος  και με εκπροσώπηση πραγματικών παραγωγών.
•Με εκλογίκευση των εκλογικών διαδικασιών για να μπορούν να διοικηθούν οι συνεταιρισμοί
Το παρόν νομοσχέδιο εμπεριέχει ακόμη την εξής καινοτομία:Δεν φορολογούνται τα πλεονάσματα που δημιουργεί ο Α.Σ. και συγκροτείται η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για την εκπροσώπησή τους σε εθνικό επίπεδο.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ ειδικά στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στο Νομό Καρδίτσας όπου η ένταση της οικονομικής κρίσης ήταν πρωτοφανής και τοπικοί  αγροτικοί φορείς  θεώρησαν αναγκαία την προώθηση της λειτουργίας συλλογικών εγχειρημάτων. Άρχισαν έτσι να ιδρύονται συνεταιρισμοί νέου τύπου όπως για παράδειγμα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας που με τα μεθοδικά βήματα των μελών του, κατάφερε να ολοκληρώσει την κατασκευή υπερσύγχρονης παραγωγικής μονάδας κι έτσι να δημιουργηθεί το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας επί ελληνικού εδάφους στην Τ.Κ  Κόμπελος του Δήμου Μουζακίου.
Ο πρωτογενής τομέας αλλάζει ραγδαία παγκοσμίως, ωθούμενος από ποικιλόμορφους παράγοντες, όπως η εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων στην παραγωγή και τη μεταποίηση, οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία αλλά και οι δραματικές, επιταχυνόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλα τα οικοσυστήματα του πλανήτη. Σε αυτό το ρευστό τοπίο η χώρα μας δεν πρέπει να παραμένει στάσιμη και απροετοίμαστη. Η ανάπτυξη νέων, αποτελεσματικών συνεργατικών σχημάτων είναι μια απολύτως απαραίτητη αρχή, για να μπορέσει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση στην παγκόσμια αγροδιατροφική αγορά. Επιδίωξή μας είναι να υπάρχουν Α.Σ. που το κράτος θα εποπτεύει τη λειτουργία τους και δεν θα τους κηδεμονεύει, αντιμετωπίζοντάς τους ως υγιείς επιχειρήσεις που λειτουργούν με σκοπό τόσο το κέρδος, όσο και την τοπική ανάπτυξη.
Κυρίες και κύριοι ο ελληνικός λαός έχει δώσει ισχυρή λαϊκή εντολή στη Νέα Δημοκρατία  και στον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρει μεταρρυθμίσεις. Αντίπαλός μας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, αλλά ο χρόνος και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να φέρουμε γρήγορα. Έχουμε έναν ευλογημένο τόπο και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα προϊόντα που μας προσφέρει κάνοντάς τα πρωταγωνιστές στην παγκόσμια αγορά».

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.00
Δύση: 19.52
Σελήνη
12 ημερών
323 π.Χ.
Ο Μέγας Αλέξανδρος ασθενεί αιφνιδίως στην Βαβυλώνα.
1397
Ο Γιακούπ πασάς καταλαμβάνει το Άργος και το Λεοντάρι.
1789
Ο Λάμπρος Κατσώνης νικά τον τουρκικό στόλο έξω από την Τήνο.
1821
Σφαγές Ελλήνων σε Σμύρνη και Μοσχονήσια από τους Τούρκους.
1824
Οι οπλαρχηγοί Τσόγκας και Ράγκος επιτίθενται κατά της Σκουληκαριάς Άρτας.
1906
Φονεύεται στις φυλακές Μοναστηρίου ο Μακεδονομάχος Φ. Σερόνης.
1941
Οι Γερμανοί εισέρχονται στην Κάνδανο Χανίων και ανασκάπτουν το χωριό εκ θεμελίων.
1942
Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν στο χωριό Γάζι του Ηρακλείου 62 προκρίτους της πόλεως Ηρακλείου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».