Γ. Κωτσός: Χρειαζόμαστε νέους ισχυρούς αγροτικούς συνεταιρισμούς

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Σ/Ν ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

Στη συζήτηση του νέου σ/ν. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας μαστίζεται από χαμηλή παραγωγικότητα και μικρή πρόσβαση στις ξένες αγορές.

Για να ανατραπεί αυτό το κλίμα, να μπορέσουμε να κάνουμε ανταγωνιστική την παραγωγή μας και να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας είναι απολύτως αναγκαία ησυνεργατικότητα η οποία υποστηρίζεται σημαντικά με το παρόν σ/ν.
Χρειαζόμαστε νέους Αγροτικούς Συνεταιρισμούςπου θα λειτουργούν όπως προβλέπει ο νέος νόμος, σαν ιδιωτική και αυτόνομη επιχείρηση με νομική προσωπικότητα και εμπορική ιδιότητα.
•Με δυνατότητα συμμετοχής μελών-επενδυτών μέχρι ποσοστό 35% στην κεφαλαιακή θέση και  με δικαίωμα ψήφου αυτών
•Με ενεργή συμμετοχή  του ρόλου των γυναικών στην αγροτική παραγωγή
•Με απλοποιημένη διαδικασία ίδρυσης εντός 30 ημερών από εποπτεύουσα αρχή του Υπουργείου και όχι με δικαστική αρχή, μειώνοντας έτσι και το φόρτο εργασίας των δικαστηρίων και το κόστος λειτουργίας των συνεταιρισμών.
•Με δυνατότητα παροχής μικροχρηματοδοτήσεων με τη μορφή πιστώσεων έως 25.000 ευρώ συνολικά για κάθε μέλος - συνεταιριστή, εκ μέρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών ή μέσω τρίτων νομικών προσώπων.
•Με ελάχιστο ποσό παραγωγής που πρέπει να παραδίδει κάθε μέλος στον ΑΣ σε 75%.
•Με σωστή οργάνωση πανελλαδικής εμβέλειας του συνεταιριστικού κινήματος  και με εκπροσώπηση πραγματικών παραγωγών.
•Με εκλογίκευση των εκλογικών διαδικασιών για να μπορούν να διοικηθούν οι συνεταιρισμοί
Το παρόν νομοσχέδιο εμπεριέχει ακόμη την εξής καινοτομία:Δεν φορολογούνται τα πλεονάσματα που δημιουργεί ο Α.Σ. και συγκροτείται η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για την εκπροσώπησή τους σε εθνικό επίπεδο.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ ειδικά στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στο Νομό Καρδίτσας όπου η ένταση της οικονομικής κρίσης ήταν πρωτοφανής και τοπικοί  αγροτικοί φορείς  θεώρησαν αναγκαία την προώθηση της λειτουργίας συλλογικών εγχειρημάτων. Άρχισαν έτσι να ιδρύονται συνεταιρισμοί νέου τύπου όπως για παράδειγμα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας που με τα μεθοδικά βήματα των μελών του, κατάφερε να ολοκληρώσει την κατασκευή υπερσύγχρονης παραγωγικής μονάδας κι έτσι να δημιουργηθεί το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας επί ελληνικού εδάφους στην Τ.Κ  Κόμπελος του Δήμου Μουζακίου.
Ο πρωτογενής τομέας αλλάζει ραγδαία παγκοσμίως, ωθούμενος από ποικιλόμορφους παράγοντες, όπως η εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων στην παραγωγή και τη μεταποίηση, οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία αλλά και οι δραματικές, επιταχυνόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλα τα οικοσυστήματα του πλανήτη. Σε αυτό το ρευστό τοπίο η χώρα μας δεν πρέπει να παραμένει στάσιμη και απροετοίμαστη. Η ανάπτυξη νέων, αποτελεσματικών συνεργατικών σχημάτων είναι μια απολύτως απαραίτητη αρχή, για να μπορέσει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση στην παγκόσμια αγροδιατροφική αγορά. Επιδίωξή μας είναι να υπάρχουν Α.Σ. που το κράτος θα εποπτεύει τη λειτουργία τους και δεν θα τους κηδεμονεύει, αντιμετωπίζοντάς τους ως υγιείς επιχειρήσεις που λειτουργούν με σκοπό τόσο το κέρδος, όσο και την τοπική ανάπτυξη.
Κυρίες και κύριοι ο ελληνικός λαός έχει δώσει ισχυρή λαϊκή εντολή στη Νέα Δημοκρατία  και στον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρει μεταρρυθμίσεις. Αντίπαλός μας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, αλλά ο χρόνος και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να φέρουμε γρήγορα. Έχουμε έναν ευλογημένο τόπο και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα προϊόντα που μας προσφέρει κάνοντάς τα πρωταγωνιστές στην παγκόσμια αγορά».

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.09
Δύση: 18.53
Σελήνη
12 ημερών
1770
Ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης με τον γιο του και 24 αγωνιστές βρίσκουν ηρωικό θάνατο στον Μελίπυργο της Μεσσήνης.
1808
Ο αγιορείτης νεομάρτυρας Νικήτας απαγχονίζεται στις Σέρρες από τους Τούρκους.
1821
Έλληνες επαναστάτες πολιορκούν το Ναύπλιο.
1907
Δολοφονείται στο Κρούσοβο ο Μακεδονομάχος Λάκης Μάρκου.
1913
Βρίσκουν τον θάνατο μετά από πτώση του αεροσκάφους τους στην περιοχή Λαγκαδά οι πρώτοι Έλληνες αεροπόροι.
1941
Μετά από βομβαρδισμό βυθίζεται στην Κέρκυρα το τορπιλοβόλο "Προύσα" υπό τον πλωτάρχη Ν. Κοτσιλύρη.
1942
Βυθίζεται στην Μάλτα το υποβρύχιο "Γλαύκος".
1943
Το υποβρύχιο "Κατσώνης" βυθίζει στην Κύθνο γερμανικό πλοίο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει!