Γιγάντιο παγόβουνο που ήταν κάποτε όσο 3,5 φορές το Λονδίνο διαλύεται σε κομμάτια

altΗ αποκαλυπτική φωτογραφία της NASA
Ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα του πλανήτη, που διαχωρίστηκε κάποτε από τους πάγους της Ανταρκτικής και είχε μέγεθος 3,5 φορές το Λονδίνο, διαλύεται μέρα με τη μέρα.Αυτό μας λέει η NASA για το παγόβουνο A68, πως φτάνει στο τέλος του.Το παγόβουνο των τρισεκατομμυρίων τόνων σχηματίστηκε τον Ιούλιο του 2017, όταν διαχωρίστηκε από τους πάγους της Ανταρκτικής και άρχισε να ταξιδεύει προς τα βόρεια, περνώντας από το νησί του Ατλαντικού, Νότια Τζόρτζια.
Ήταν κάποτε το τρίτο μεγαλύτερο παγόβουνο που έχει καταγραφεί ποτέ, διαχωριζόταν όμως συνεχώς σε μικρότερα τμήματα. Έντεκα μάλιστα από τα τμήματά του ήταν τόσο μεγάλα που απέκτησαν το δικό τους όνομα (από A68-B ως A68-M).Οι εικόνες αυτών των θραυσμάτων συνελήφθησαν από τον δορυφόρο της NASA «Terra» στις 12 Φεβρουαρίου 2021.Ο αλλοτινός γίγαντας έχει σπάσει σε δεκάδες κομμάτια πια, όπως αποκαλύπτουν οι εικόνες της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.Κάποτε είχε μέγεθος 5.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα και άρχισε να σπάει σε μικρότερα τμήματα μετά τα πρώτα του 1.930 χιλιόμετρα στο μακρύ του ταξίδι στον Ατλαντικό.
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.58
Δύση: 18.21
Τελευταίο Τέταρτο
838
Αποκεφαλισμός στρατηγών, αξιωματικών και οπλιτών του βυζαντινού στρατού από τους Άραβες στο Αμόριο της Φρυγίας.
1863
Η Εθνική Συνέλευση εκλέγει Βασιλέα της Ελλάδος τον Γεώργιο, δευτερότοκο γιο του πρίγκιπος Χριστιανού της Δανίας.
1919
Το Ελληνικό Σώμα στην Μεσημβρινή Ρωσία διεξάγει σκληρούς αγώνες προ της Οδησσού.
1941
Ο Ελληνικός Στρατός ενισχύει τις θέσεις του στο μέτωπο της Τρεμπεσίνας.
1943
Μάχη του Φαρδυκάμπου στην περιοχή της Σιάτιστας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει…