Γιγάντιο παγόβουνο που ήταν κάποτε όσο 3,5 φορές το Λονδίνο διαλύεται σε κομμάτια

altΗ αποκαλυπτική φωτογραφία της NASA
Ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα του πλανήτη, που διαχωρίστηκε κάποτε από τους πάγους της Ανταρκτικής και είχε μέγεθος 3,5 φορές το Λονδίνο, διαλύεται μέρα με τη μέρα.Αυτό μας λέει η NASA για το παγόβουνο A68, πως φτάνει στο τέλος του.Το παγόβουνο των τρισεκατομμυρίων τόνων σχηματίστηκε τον Ιούλιο του 2017, όταν διαχωρίστηκε από τους πάγους της Ανταρκτικής και άρχισε να ταξιδεύει προς τα βόρεια, περνώντας από το νησί του Ατλαντικού, Νότια Τζόρτζια.
Ήταν κάποτε το τρίτο μεγαλύτερο παγόβουνο που έχει καταγραφεί ποτέ, διαχωριζόταν όμως συνεχώς σε μικρότερα τμήματα. Έντεκα μάλιστα από τα τμήματά του ήταν τόσο μεγάλα που απέκτησαν το δικό τους όνομα (από A68-B ως A68-M).Οι εικόνες αυτών των θραυσμάτων συνελήφθησαν από τον δορυφόρο της NASA «Terra» στις 12 Φεβρουαρίου 2021.Ο αλλοτινός γίγαντας έχει σπάσει σε δεκάδες κομμάτια πια, όπως αποκαλύπτουν οι εικόνες της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.Κάποτε είχε μέγεθος 5.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα και άρχισε να σπάει σε μικρότερα τμήματα μετά τα πρώτα του 1.930 χιλιόμετρα στο μακρύ του ταξίδι στον Ατλαντικό.
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.09
Δύση: 18.38
Τελευταίο Τέταρτο
1811
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Νέα Έφεσο τον νεομάρτυρα Ιωάννη από την Κρήτη.
1821
Δύναμη Σουλιωτών αποκόπτει στην θέση Πέντε Πηγάδια (μεταξύ Ιωαννίνων- Άρτας) την εμπροσθοφυλακή του Μουσταφά Πασά.
1904
Ο Θεόδωρος Μόδης, εκ των κυρίων μελών της "Επιτροπής Αμύνης Μοναστηρίου", φονεύεται σε ενέδρα μέσα στην πόλη από κομιτατζήδες.
1918
Ο Ελληνικός Στρατός επιτίθεται κατά των Γερμανο-Βουλγάρων στο Μοναστήρι.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!