Θεσσαλονίκη: Τρεις πρότυποι κήποι θα μετρήσουν την κλιματική αλλαγή στο αστικό περιβάλλον

altΌταν ένα δέντρο αλλάζει "συνήθειες", όταν η ανθοφορία του ξεκινάει νωρίτερα και παρατείνεται κατά λίγες μέρες, θα σκεφτεί κανείς… "δε χάλασε κι ο κόσμος, τα ωραία της κλιματικής αλλαγής". Αν, όμως, οι κάμπιες, που τρώνε τα φύλλα του δέντρου προσαρμοστούν στις νέες συνήθειες του δέντρου, αλλά το πουλί που τρώει τις κάμπιες δεν προσαρμοστεί, τότε υπάρχει ένα πρόβλημα. Tότε μια αλυσίδα της ζωής σπάει.

Οι κάμπιες πολλαπλασιάζονται και καταστρέφουν το δέντρο, ενώ τα πουλιά που έρχονται καθυστερημένα δεν βρίσκουν τροφή και πεθαίνουν. Το παραπάνω απλό παράδειγμα μπορεί να δοθεί σε παιδί δημοτικού, για να το βοηθήσει, να κατανοήσει το περιεχόμενο δύο εκ των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων λέξεων της σύγχρονης εποχής: Κλιματική Αλλαγή. Κι όμως η απάντηση στο ερώτημα, "τι θα γίνει κι αν ανθίσει νωρίτερα η αμυγδαλιά", δεν είναι καθόλου προφανής -μιλώντας όχι μόνο για παιδιά αλλά και για ενήλικες.
Τρεις φαινολογικοί κήποι, η δημιουργία των οποίων θα ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα, έχουν τον φιλόδοξο στόχο: Όχι απλώς να βελτιώσουν τις γνώσεις των κατοίκων της πόλης για τις πρακτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να μετριάσουν τις επιπτώσεις της στον αστικό χώρο.
Πρόκειται για το πρόγραμμα Life CliVUT "Κλιματική αξία των αστικών δέντρων" που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και σκοπεύει στην αξιοποίηση της ακαδημαϊκής τεχνογνωσίας για την καλύτερη αξιολόγηση της σημασίας του αστικού πρασίνου στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τη δυναμική δέσμευσης του CO2. Το Εργαστήριο Δασοκομίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποτελεί τον εθνικό εταίρο στο επιστημονικό πρόγραμμα, στο οποίο, εκτός της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα τρεις ακόμη μεσογειακές πόλεις- η Περούτζια και η Μπολόνια από την Ιταλία και η Λισαβόνα από την Πορτογαλία.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “naftemporiki.gr” (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.03
Δύση: 19.48
Πρώτο Τέταρτο
1453
Πτώση της Κωνσταντινουπόλεως στους Οθωμανούς Τούρκους.
1822
Δύναμη 6.000 Τουρκαλβανών επιτίθενται εναντίον 300 Σουλιωτών στο χωριό Ναβαρίκο.
1824
Ισχυρός αιγυπτιακός στόλος αποβιβάζει 4.000 Αλβανούς στον Αντιπέρατο οι οποίοι καταστρέφουν τη νήσο Κάσο.
1828
Δυναμη 8.000 Τούρκων υφίσταται πανωλεθρία από 400 Σφακιανούς στον Ακασταρέ Χανίων.
1906
Τα αντάρτικα σώματα των Βολάνη και Γύπαρη προδίδονται και δέχονται επίθεση από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις στο Λέχοβο Φλωρίνης.
1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Ρέθυμνο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.