Κλιματική αλλαγή: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 62 ετών η παραγωγή κρασιού

altΗ παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1961, καθώς οι αμπελώνες επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV).
Η παραγωγή έφτασε τα 244,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μειωμένη κατά 7% σε σχέση με το 2022, ανέφερε ο διακυβερνητικός οργανισμός, καθώς παρουσίασε τις πρώτες εκτιμήσεις του.

-«Για άλλη μια φορά, οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες - όπως ο πρώιμος παγετός, οι έντονες βροχοπτώσεις και η ξηρασία - επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή του παγκόσμιου αμπελώνα», ανακοίνωσε ο οργανισμός.
Όπως αναφέρει ο Guardian, ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί στο νότιο ημισφαίριο είχαν σημαντική πτώση. Η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία είδαν την παραγωγή να μειώνεται μεταξύ 10 και 30%.
Η Ιταλία έχασε τον τίτλο του κορυφαίου παγκόσμιου παραγωγού καθώς η παραγωγή της μειώθηκε κατά 12%, επιτρέποντας στη Γαλλία, που κράτησε σταθερή την παραγωγή της, να ανακτήσει την πρώτη θέση.
Η Ισπανία διατήρησε τη θέση της ως η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός κρασιού στον κόσμο, παρόλο που η παραγωγή της μειώθηκε κατά 14% και ήταν μειωμένη κατά 19% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας.
Αν υπάρχει κάποιο θετικό στοιχείο για τον κλάδο, είναι ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να βοηθήσει κάπως στην άμβλυνση της ανισορροπίας της αγοράς.

Περισσότερα στο cnn.gr - εδώ

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.39
Δύση: 16.58
Σελήνη
25 ημερών
1826
Ο Καραϊσκάκης, μαζί με το ιππικό του Χατζημιχάλη, κατατροπώνει τους Τούρκους στο Τουρκοχώρι Λιβαδειάς.
1912
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Κορυτσά.
1940
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Δέλβινο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"