Πώς οι νυχτερίδες σώζουν την τεκίλα: Το μεγάλο πείραμα της ερήμου στο Μεξικό

altΣτο άνυδρο τοπίο της Τσιουάουα, επιστήμονες και κοινότητες ενώνουν δυνάμεις για να σώσουν τις απειλούμενες νυχτερίδες. Και το μέλλον της πιο εμβληματικής μεξικανικής απόσταξης

Στις σκιερές σπηλιές της ερήμου Τσιουάουα, χιλιάδες μικρές νυχτερίδες κουρνιάζουν πριν ξεκινήσουν ένα ταξίδι 1.600 χιλιομέτρων προς τις ΗΠΑ.
Οι θυληκές, έγκυες οι περισσότερες, πετούν νύχτες ολόκληρες, συλλέγοντας νέκταρ από λουλούδια αγαύης – και μεταφέροντας τη γύρη που επιτρέπει στα φυτά να αναπαραχθούν.

Η αγαύη, με τα αγκαθωτά φύλλα και τα χρυσοκίτρινα άνθη της, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα φυτό, όπως εξηγεί σε αναλυτικό ρεπορτάζ το BBC. Είναι κομμάτι της μεξικανικής ψυχής. Από αυτήν φτιάχνονται σιρόπια, σαπούνια, σχοινιά — και φυσικά, το περίφημο ποτό-σύμβολο του Μεξικού: η τεκίλα.

Ένας κύκλος ζωής που σπάει
Οι άγριες αγαύες όμως λιγοστεύουν επικίνδυνα: από τα 168 είδη που υπάρχουν, 42 θεωρούνται απειλούμενα ή υπό εξαφάνιση. Η απώλεια αυτή δεν αφορά μόνο τη βιοποικιλότητα, αλλά και τα ίδια τα νυχτόβια πλάσματα που στηρίζονται σε αυτές για τροφή. Λιγότερες αγαύες σημαίνουν λιγότερα άνθη – και λιγότερες νυχτερίδες. Χωρίς νυχτερίδες, δεν μεταφέρεται η γύρη για να αναπαραχθούν τα φυτά.
Για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, οργανώσεις προστασίας και τοπικές κοινότητες φυτεύουν χιλιάδες νέα φυτά αγαύης στις λεγόμενες «νεκταροδιαδρομές» – τις ζώνες που ακολουθούν οι νυχτερίδες στη μετανάστευσή τους.

Περισσότερα στη naftemporiki.gr

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.47
Δύση: 17.00
Σελήνη
27 ημερών
920
Ο Ρωμανός Α΄ Λεκαπηνός ανακηρύσσεται συναυτοκράτωρ, ως επίτροπος του ανήλικου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ΄ Πορφυρογέννητου.
1823
Στο Αιτωλικό αρχίζει τις εργασίες της η Συνέλευση της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος με πρόεδρο τον Στρατηγό Τσόγκα.
1913
Υποβάλλεται το "Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας", με το οποίο η Βόρειος Ήπειρος παραχωρείται στην Αλβανία.
1940
Αποβίβαση του Μακεδονομάχου ιατρού Βασιλείου Βεργή στο Αγαθονήσι Δωδεκανήσου, όπου με 14 άνδρες εξόντωσε την εκεί ιταλική φρουρά.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!