Ζυμαρόπιτα με μυζήθρα, εύκολη και γρήγορη

altΜε καταβολές από τις… ηπειρώτικες κουζίνες, και ιδίως απ’ αυτές του Ζαγορίου, η ζυμαρόπιτα είναι εύκολη, γρήγορη και οικονομική. Στα βλάχικα ονομάζεται και κασόπιτα (κάσα είναι το τυρί), ενώ μπορεί να λέγεται και χυτή, διότι ουσιαστικά είναι ένας χυλός που «χύνεται». Σε άλλες περιοχές ονομάζεται και αλευρόπιτα.

Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» δίνουν τη συνταγή για ένα φαγητό για πρωινό, για μεζέ, για σνακ ή για ένα ελαφρύ γεύμα. Το μυστικό είναι να τηρηθούν ευλαβικά οι ποσότητες των υλικών, ώστε ο χυλός να μην βγει αραιός ή πηχτός, και η γεύση να μην παραπέμπει σε ζυμάρι άψητο, ούτε σε άνοστο αλεύρι.
Η δε μυζήθρα μπορεί να αντικατασταθεί από άλλο λευκό τυρί, όπως η φέτα, και από πάνω να μπει σουσάμι πριν από το ψήσιμο.
500 γρ. νωπή μυζήθρα
½ κούπα γάλα
? κούπας ελαιόλαδο
2 αυγά
1 κεσεδακι γιαούρτι (220 γρ.)
1½ κούπα αλεύρι
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι μαύρο

Χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι. Προσθέτουμε το γάλα και ελαιόλαδο. Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Τέλος προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τη μυζήθρα. Αδειάζουμε σε λαδομένο ταψί και ψήνουμε στους 180?C, στις αντιστάσεις, για 45 λεπτά.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "ethnos.gr" (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.51
Δύση: 17.26
Σελήνη
1 ημέρας
1827
Νίκη των Ελλήνων στο Δίστομο.
1828
Πεθαίνει στην Βιέννη ο Γεν. Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης.
1941
Το υποβρύχιο "Πρωτεύς" βυθίζει στην Αδριατική το ιταλικό οπλιταγωγό "Σαρδηνία".
1943
Το αντιτορπιλικό "Βασίλισσα Όλγα" βυθίζει την ιταλική κορβέτα "Στρόμπολι", ανατολικά των ακτών της Τύνιδος.
1952
Πανσπουδαστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Μητέρα Ελλάδα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!