Χρηματοδότηση ιδιωτικών συνδέσεων αποχέτευσης σε Συκούριο και Νίκαια από το ΕΣΠΑ 2014-2020

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καλύπτει με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 165.000 ευρώ το κόστος των ιδιωτικών συνδέσεων αποχέτευσης ΔΕΥΑ, στα έργα που χρηματοδοτεί από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και βρίσκονται σε εξέλιξη στο Συκούριο Δήμου Τεμπών και στη Νίκαια Δήμου Κιλελέρ. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις ένταξης, αξιοποιώντας τα όσα προβλέπει ο Ν. 4685/2020, σύμφωνα με τον οποίο, η δαπάνη για την κατασκευή της εξωτερικής διακλάδωσης της αποχέτευσης από τη ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου μέχρι τη θέση του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης, καθίσταται επιλέξιμη και ως εκ τούτου δύναται να χρηματοδοτείται.

«Προωθήσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα προκειμένου να καλύπτεται από το ΕΣΠΑ το κόστος των ιδιωτικών συνδέσεων στα έργα αποχέτευσης που χρηματοδοτούμε και κατασκευάζουμε στη Θεσσαλία. Το αίτημά μας εγκρίθηκε από την Ευρώπη και έγινε νόμος του κράτους» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Με ενσυναίσθηση, σε μια δύσκολη εποχή για την κοινωνία και την οικονομία, στηρίζουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, στηρίζουμε το οικογενειακό εισόδημα. Καλύπτουμε με 165.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 το χρηματοδοτικό κόστος όλων των ιδιωτικών συνδέσεων αποχέτευσης στα έργα που κατασκευάζουμε στο Συκούριο και στη Νίκαια. Θέλουμε να απομειώσουμε το οικονομικό βάρος από τις ΔΕΥΑ, οι οποίες προβλέπονταν να πληρώσουν την αντίστοιχη δαπάνη και κυρίως από τους πολίτες τους οποίους θα βάρυνε τελικά η δαπάνη αυτή. Τα έργα αποχέτευσης που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Συκούριο και Νίκαια αποδίδουν σύγχρονες υποδομές για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, από τα οποία ωφελούνται, χωρίς κόστος, περισσότεροι από 6.000 κάτοικοι. Είναι έργα που προσφέρουν θέσεις εργασίας και μας πηγαίνουν όλους μαζί μπροστά» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Σύγχρονες υποδομές χωρίς κόστος για τους πολίτες
Με το άρθρο 96 του Ν. 4685/2020, η δαπάνη για την κατασκευή της εξωτερικής διακλάδωσης της αποχέτευσης από τη ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου μέχρι τη θέση του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης, καθίσταται επιλέξιμη και ως εκ τούτου δύναται να χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή άλλα προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ ή μη, εφόσον oι εργασίες πραγματοποιούνται μετά την 7η Μαΐου 2020 (ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου στο ΦΕΚ) και πληρούνται οι προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν τη μη «διπλή» χρηματοδότηση και από άλλη πηγή, συμπεριλαμβανομένης και της μη χρηματοδότησης της δαπάνης από τους συνδεόμενους ιδιοκτήτες στο δίκτυο αποχέτευσης, με τήρηση των κανόνων του ΕΣΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, τα έργα που υλοποιούνται στο ΕΣΠΑ 2014-2021 και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δύνανται να χρηματοδοτηθούν για τις εργασίες αυτές , συμπληρωματικά στην αρχική χρηματοδότηση του έργου που έλαβαν με την αρχική Απόφαση Ένταξης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Νόμου και τη σχετική επιστολή που απεστάλη τον Μάρτιο 2021 από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στις ΔΕΥΑ.
Η προβλεπόμενη διαδικασία εφαρμόστηκε ήδη στα έργα που είναι ενταγμένα στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και τα οποία διαχειρίζεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Διαχειριστική Αρχή. Πρόκειται για τα έργα:
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΕΛ ΣΤΗ ΔΚ ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ ΤΟΥ Ν ΛΑΡΙΣΑΣ», συνολικής δημόσιας δαπάνης 3,5 εκ. ευρώ, με ωφελούμενο πληθυσμό 2.310 άτομα και
-«ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΕΛ ΝΙΚΑΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ» συνολικής δημόσιας δαπάνης 4,8 εκ. ευρώ, με ωφελούμενο πληθυσμό 3.835 άτομα.
Οι Τροποποιημένες Αποφάσεις Ένταξης υπογράφηκαν από τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό προς τους Φορείς των έργων. Με αυτές, το έργο του Συκουρίου χρηματοδοτείται συμπληρωματικά με 79.633 ευρώ , ενώ της Νίκαιας με 84.658 ευρώ, για τις εξωτερικές διακλαδώσεις του δικτύου αποχέτευσης.
Ειδικότερα, οι αρμόδιες ΔΕΥΑ και οι Δήμοι, έλαβαν όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις και μέτρα που διασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της σύνδεσης από τη ρυμοτομική γραμμή έως τον κεντρικό αγωγό αποχέτευσης από το ΕΣΠΑ, υπέβαλαν σχετικό αίτημα στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης που μετά από εξέτασή του προχώρησε σε θετική αξιολόγηση χρηματοδότησής τους. Υποστηρίζεται έτσι η απρόσκοπτη ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων αποχέτευσης στους δύο οικισμούς, χωρίς κόστος για τους πολίτες. Η πρόοδος των έργων είναι ικανοποιητική, ώστε να ολοκληρωθούν εντός των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων τους.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.13
Δύση: 18.31
Σελήνη
13 ημερών
1916
Τα βουλγαρικά στρατεύματα εκκενώνουν τη Φλώρινα.
1920
Ο Βασιλεύς Αλέξανδρος δέχεται θανατηφόρο δάγκωμα πιθήκου.
Η Μεραρχία Σμύρνης διενεργεί επιδρομή κατά της Νίκαιας, την οποία βρίσκει εκκενωμένη και πυρπολημένη.
1941
Σφαγές Ελλήνων από τους Αλβανούς στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.
1943
Σφαγές Ελλήνων από τους Γερμανούς στις Καρυές Λακωνίας.
1944
Οι Γερμανοί εκκενώνουν τη Ναύπακτο και το Άργος.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Επέτειος
 
Είναι 3 φίλοι και ετοιμάζουν την καθιερωμένη τους εξόρμηση για κυνήγι χωρίς τις γυναίκες τους. Ο ένας όμως αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα και λέει στους άλλους δύο μες στην στενοχώρια πως δεν θα πάει φέτος μαζί τους. «Αν πας και φέτος για κυνήγι και με αφήσεις μόνη μου στην επέτειό μας θα σε χωρίσω..» του είπε η γυναίκα του και αυτός δεν ήθελε να τη χάσει.
Ετοιμάστηκαν οι άλλοι 2 με κρύα καρδιά και πήγαν. Ξαφνικά βλέπουν και τον τρίτο να έρχεται μέσ’ την καλή χαρά! «Τι έγινε;» του λένε, «πώς και ήρθες τελικά; Σε άφησε η γυναίκα σου;» «Ναι!» τους λέει, «είχαμε επέτειο σήμερα και είχε φέρει στο σπίτι κάτι μαστίγια που φοβήθηκα και σχοινιά χοντρά, κάτι αλυσίδες, κάτι λουκέτα, κάτι χειροπέδες και μου λέει: «Γδύσε με» και εγώ την έγδυσα. Μετά μου λέει: «Δέσε με, με το σχοινί» και εγώ την έδεσα. Μετά μου λέει: «Δέσε με και με την αλυσίδα και βάλε και το λουκέτο» την έδεσα και με την αλυσίδα και έβαλα και το λουκέτο. Μετά μου λέει: «Φόρα μου και τις χειροπέδες» και τις έβαλα και αυτές. Μετά μου λέει: «Τώρα κάνε ό,τι πραγματικά θες» και να ‘μαι!!!»