Κάλεσμα σε σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας στις 20 Νοέμβρη

Την Τετάρτη 30 Οκτώβρη, ώρα 6.30μμ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ
ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠ’ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν.Καρδίτσας , καλούν όλα τα σωματεία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, φορείς, αγρότες, συνταξιούχους, γυναίκες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τώρα είναι η ώρα του συντονισμού όλων των εργαζομένων και των σωματείων τους, της κοινής δράσης με τον υπόλοιπο λαό,  απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων που καταδυναστεύουν τη ζωή μας. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από το να παλέψουμε για την επιτυχία της απεργίας παντού, τίποτα δεν πρόκειται να κερδίσουμε εάν δεν παλέψουμε, αν δεν αγωνιστούμε για τα δικά μας συμφέροντα.
Οι απεργιακές μάχες των και υγειονομικών, των εργαζόμενων του ΚΕΠΕΠ, των ναυτεργατών,  των εκπαιδευτικών, τις προηγούμενες μέρες, δείχνουν τον δρόμο. Κόντρα στην προσπάθεια υπονόμευσης και χτυπήματος, όπως έγινε με τις δασκάλους,  από την κυβέρνηση που κήρυξε παράνομη την απεργία των δασκάλων! Πήραν όμως πληρωμένη απάντηση από τους χιλιάδες απεργούς που διαδήλωσαν σε όλη την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα: να χάσουν οι εργαζόμενοι για να κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι
Η επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματά μας συνεχίζεται. Εμείς συνεχώς είμαστε οι χαμένοι, ενώ ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες των επιχειρηματικών ομίλων συνεχώς είναι οι κερδισμένοι, αυτοί που πλουτίζουν από τη δουλειά μας, από την ακρίβεια, από τη γενοκτονία των λαών όπως του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ!
ΕΕ – κυβέρνηση – εργοδότες έχουν βάλει τις Συμβάσεις στον πάγο. Οι πραγματικοί μισθοί είναι μικρότεροι κατά 14% σε σχέση με το 2011. Οι εργοδότες αρνούνται να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις, θέλουν να καταργήσουν τον κατώτερο κλαδικό μισθό και να τον ταυτίσουν με τον κατώτερο μισθό της ΕΓΣΕΕ. Θέλουν να καταργήσουν τις ειδικότητες και να κατοχυρώσουν πλήρως την ευελιξία και το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου.
Το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας σημαίνει για τους εργαζόμενους φθηνά μεροκάματα και μισθοί που τελειώνουν πριν βγει το 15νθήμερο. Την ίδια στιγμή οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο Αθηνών συγκέντρωσαν πάνω από 22 δις ευρώ καθαρά κέρδη, τα δύο τελευταία χρόνια.
Ζούμε και δουλεύουμε σε μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών. Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα!

Στην περιοχή μας πριν λίγες μέρες είχαμε εργατικό ατύχημα σε εκκοκκιστήριο, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το χέρι εργαζόμενου. Αυτές είναι επιπτώσεις από την εφαρμογή των αντεργατικών νομοσχεδίων, όπως το 13ωρο με 11 ώρες ανάπαυση (νόμος Γεωργιάδη ) και το εξαήμερο που έφερε το καλοκαίρι η κυβέρνηση, πόσο μάλλον που σε κάποιους εργασιακούς χώρους όπως τα εκκοκκιστήρια η εργασία είναι 7ήμερη, ήλιο με ήλιο.
Για την υγεία του λαού, μόνο τις κενές οργανικές θέσεις για το Νοσοκομείο Καρδίτσας να δει κανείς, ανέρχονται σε 30 εδώ και πάνω από μια δεκαετία ενώ η κάλυψη στα Κέντρα Υγείας εδώ και είκοσι χρόνια είναι μόλις 20%. Έχουν κάνει το Νοσοκομείο μαγαζί για να πουλάνε εταιρείες τις ενεργειακές αναβαθμίσεις,  για να παίρνουν εκατομμύρια ευρώ και αφήνουν τους ασθενείς μας χωρίς τους απαραίτητους νεφρολόγους ακτινολόγους γιατρούς των ΤΕΠ, παθολόγους, γυναικολόγους, ΩΡΛ, παιδιάτρους και γιατρούς όλων των ειδικοτήτων .
Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με συγχωνεύσεις τμημάτων, κάνοντας τα παιδιά μας σαρδέλες, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την ποιότητα του μαθήματος, με κενές θέσεις σε εκπαιδευτικούς,  με κλειστά σχολεία σε πλημμυρόπληκτα χωριά και μετακινήσεις παιδιών σε άλλα, με ελλείψεις σε βασικά είδη καθημερινής χρήσης όπως απορρυπαντικά, χαρτιά υγείας κ.α αναγκάζοντας τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να καλύψουν αυτά που θα έπρεπε να καλύπτονται από την κρατική χρηματοδότηση!
Όλα σε αυτά σε μια περιοχή που έχει χτυπηθεί δύο φορές από τις καταστροφικές πλημμύρες, όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί η δεν έχουν ξεκινήσει καν έργα για την αποκατάσταση των ζημιών. Όπως και ούτε προβλέπεται η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και αντίστοιχων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισής της, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, της περιφέρειας και των δήμων. Έργα ζωτικής σημασίας για τους αγρότες αλλά και συνολικά για τον λαό της περιοχής
Οι αγρότες του νομού, στενάζουν κάτω από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων αλλά και τις μειωμένες παραγωγές ειδικά στο βαμβάκι που μπορεί να οδηγήσουν στο να χαθεί η ειδική ενίσχυσή του λόγω του πλαφόν που βάζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ελάχιστη απόδοση,  προδιαγράφουν μία ακόμη πολύ δύσκολη χρονιά που έρχεται να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες αλλά και στις τραγικές συνέπειες της περσινής πλημμύρας που ακόμη παραμένουν. Αφού, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν κάλυψαν το 100% των ζημιών, τα χρήματα για τις ζημιές στον αγροτικό εξοπλισμό δίνονται με το σταγονόμετρο και είναι κάτω από την πραγματική ζημιά, η λειψυδρία «τσάκισε» πολλές παραγωγές.
Την ίδια στιγμή πολλοί αγρότες, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι κυρίως στην περιοχή του Παλαμά, είναι αντιμέτωποι με τις ζημιές στα σπίτια, με τα ενοίκια που πληρώνουν αφού τα σπίτια τους είναι ακατάλληλα, με άφτιαχτα αναχώματα, με τα γκρεμισμένα σπίτια που παραμένουν στη θέση τους αφού με ευθύνη των Δήμων δεν έχουν ακόμη μαζευτεί, χρήματα για τις αποκαταστάσεις των σπιτιών δεν έχουν ακόμη δοθεί και ότι έχει δοθεί είναι κάτω των αναγκών.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, υπάρχει και ένας άλλος κόσμος, αυτών των εκατομμυρίων ευρώ που δίνονται για επενδύσεις, για αναπλάσεις, για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την «ανάπλαση του Παυσιλύπου».
Η Δημοτική Αρχή της Καρδίτσας βάζει μπρός στα επιχειρηματικά σχέδια με την τεράστια «μπίζνα» των 8 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου υπερμνημονίου που θα πληρώσει από την τσέπη του ο λαός, με τα εκατοντάδες προαπαιτούμενα που έχει όπως είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού. Την ώρα που θεωρεί κόστος, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ στις οποίες συμφωνεί, τη χρηματοδότηση αναγκαίων υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες όπως στο να γίνει αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία που πολλά είναι κτισμένα πριν το 1980, όπως το να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα για να θωρακιστεί η περιοχή, η δημιουργία χώρων πρασίνου, ψυχαγωγίας και αθλητισμού. Αντίστοιχη κατεύθυνση ακολουθούν όλοι οι Δήμοι του νομού, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις επιλογές της κυβέρνησης.

Η ανάπτυξή τους πνίγει τις λαϊκές ανάγκες!
Αποτελεί τραγική ειρωνεία για τον νομό μας το γεγονός ότι «βουλιάζει» από τα χωράφια και τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που ο αγρότης τα πουλάει «τσάμπα» και η λαϊκή οικογένεια τα χρυσοπληρώνει στα super market, αγοράζοντας μάλιστα πολλά εισαγόμενα αμφιβόλου ποιότητας.  Χαμένος ο αγρότης, χαμένος ο εργαζόμενος, ποιος κερδίζει τελικά;; Τα super market, οι μεγαλέμποροι, τα εργοστάσια τροφίμων που κάθε χρόνο αυξάνουν τα τεράστια κέρδη τους!
Την ίδια στιγμή, η αλυσίδα My Market, που για το 2023 παρουσίασε πωλήσεις 1,58 δις και συνεχίζει να καλπάζει παρέα και με τις άλλες αλυσίδες και τη χρονιά, προχωράει στο κλείσιμο καταστήματος στην Καρδίτσα, με την αιτιολογία «ότι δεν βγαίνει οικονομικά», πετώντας στο δρόμο πολλούς εργαζόμενους.
Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός είναι αποτελέσματα πολιτικών επιλογών, που θυσιάζουν εργατικά - λαϊκά δικαιώματα στον βωμό των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης για την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Άλλωστε, ίδια τάση διαρκών ανατιμήσεων ισχύει και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Δίνονται πακτωλοί χρημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους, αρπάζοντάς τα από το λαϊκό εισόδημα μέσω φόρων, που στην Ελλάδα έχουν εκτιναχθεί κατά 24,6 δισ. ευρώ τη διετία 2022-2023. Είναι αποτέλεσμα και της περαιτέρω εμπλοκής της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, στο πλαίσιο της διαδικασίας μετατροπής της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πολεμική, με στόχο να δοθεί διέξοδος σε συσσωρευμένα κεφάλαια, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Έξω η Ελλάδα από τα πολεμικά σφαγεία – λευτεριά στην Παλαιστίνη
Δε δεχόμαστε οι βασικές και καθημερινές μας ανάγκες να θυσιάζονται για να δίνονται δισεκατομμύρια στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, για πυραύλους, φρεγάτες, πολεμικά αεροπλάνα.
Δε δεχόμαστε να δίνονται εδώ και τόσους μήνες 500.000 ευρώ την ημέρα για τη φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, χρήματα που αγγίζουν τον ετήσιο προϋπολογισμό ενός Νοσοκομείου, που φτάνουν για να φτιαχτούν δεκάδες νέα σχολεία, να προσληφθούν καθηγητές και δάσκαλοι. Δε δεχόμαστε να πληρώνουμε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού 7 δις το χρόνο για τους ΝΑΤΟϊκούς σκοπούς και την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους, την ίδια στιγμή που δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας της ζωής μας από τις φυσικές καταστροφές. Γι’ αυτό παλεύουμε για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τους οποίους όλοι μας πληρώνουμε με αιματηρές οικονομικές συνέπειες και με κινδύνους που γεννούν το ενδεχόμενο μιας νέας γενικευμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Κανείς μόνος του!
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε σωματείο,  σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε κλάδο που αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Στέλνουμε στο καλάθι των αχρήστων το νέο αντεργατικό τερατούργημα του υπουργείου εργασίας για τον κατώτερο μισθό και τις κλαδικές συμβάσεις.
Έχουν τεράστιες ευθύνες οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η στάση τους όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσε τον βασικό σύμμαχο των κυβερνήσεων για να περάσει και να εφαρμοστεί όλο αυτό το αντεργατικό οικοδόμημα που καθήλωσαν τους μισθούς στα όρια της φτώχειας, καλλιεργώντας τη λογική του μονόδρομου και των θυσιών για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ούτε στα λόγια δε ζητούν πια την κατάργηση των αντεργατικών νόμων και διατάξεων. Η λογική τους είναι, αυτά έγιναν δεν αλλάζουν.
Το μόνο βέβαιο για αυτούς είναι η δηλωμένη στήριξη της κατεύθυνσης για την επίτευξη των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Η καλλιέργεια της μοιρολατρίας ότι με τους αγώνες δε βγαίνει τίποτα και ότι η λύση βρίσκεται στην αναζήτηση «κυβερνητικών σωτήρων» και στο ξέπλυμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε αυτή την επιδίωξη, θέλουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να κλιμακωθεί ο αγώνας και η διεκδίκηση για:
•Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.
•7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στην 6ήμερη εργασία, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στην απλήρωτη εργασία και στις απλήρωτες υπερωρίες, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
•Αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό. Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ, κατώτερος μισθός στα 950 ευρώ.
•Καμία απόλυση εργαζόμενου από την αλυσίδα My Market που κλείνει το κατάστημά της στην οδό Υψηλάντου.
•Αύξηση 20% στους δημοσίους υπαλλήλους. Επαναφορά στο δημόσιο του 13ου και 14ου μισθού, χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στη μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης.
•Επαναφορά κατακτήσεων, όπως οι τριετίες συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 – 2023, η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, η μετενέργεια και η συρροή, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών.
•Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να γίνει υποχρεωτικά καθολική η εφαρμογή του επιδόματος γάμου στο 10%.
•Ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης. Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Καμία σύνταξη κάτω από 80 % του μισθού.
•Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και χωρίς προϋποθέσεις στο 80% του μισθού.
•Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και για την προστασία του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μείωση τιμών και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των ειδών λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων σε όλα αυτά τα ήδη για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
•Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Εκπαίδευση για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και όλων των ταξικών εμποδίων και φίλτρων που μπαίνουν στην εκπαίδευση.
•Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, για όλους, για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών σε σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης – θεραπείας – αποκατάστασης. Υγεία κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
•Νομική κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης λαϊκής κατοικίας, όχι στις εξώσεις και στους πλειστηριασμούς. Ουσιαστική επιδότηση ενοικίου. Ολοκληρωμένο στεγαστικό σχεδιασμό με στόχο την κάλυψη των εργατικών, λαϊκών αναγκών, επανασύσταση του ΟΕΚ και ενίσχυση του αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού προγράμματος. ‘Άτοκα δάνεια για τους δικαιούχους.
•Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Να σταματήσουν τα εργατικά ατυχήματα με νεκρούς και τραυματίες.
•Η Επιθεώρηση Εργασίας να προχωρήσει άμεσα σε ελέγχους σε όλα τα εκκοκκιστήρια Καρδίτσας.
•Προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
•Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων
•Να αποζημιωθούν στο 100% οι αγροτοκτηνοτρόφοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων.
•-Να αποζημιωθούν όλοι οι πλημμυροπαθείς στο 100% για τις κατεστραμμένες οικίες τους, να δίνεται χωρίς καθυστέρηση το επίδομα ενοικίου. Να απαλλαγούν από λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ΔΕΥΑ, Δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ.
•Απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους που οργανώνουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία του Παλαιστινιακού και του Λιβανέζικου λαού. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

Η δύναμη μας είναι η οργάνωση. Όπλο μας η αλληλεγγύη. Η Ελπίδα στον αγώνα.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 20 ΝΟΕΜΒΡΗ

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.52
Δύση: 17.31
Σελήνη
24 ημερών
1040
Η φρουρά της Θεσσαλονίκης συντρίβει τους Βουλγάρους που πολιορκούσαν την πόλη.
1823
Οι Τουρκαλβανοί παραδίδουν το φρούριο της Ακροκορίνθου στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
1903
Σφαγές Ελλήνων από Βουλγάρους σε ναό του Νευροκοπίου.
1912
Ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται απελευθερωτής και νικηφόρος στη Θεσσαλονίκη.
Απελευθέρωση του Λαγκαδά από τον Ελληνικό Στρατό.
1944
Οι Γερμανοί εκκενώνουν την Έδεσσα και τη Σκύδρα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!