Ημερίδα με θέμα: «Αναφορά στα επαναστατικά κινήματα της Θεσσαλίας. Η μάχη του Μουζακίου»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Πανελλήνιο Εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου  διοργάνωσε την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 την πρώτη διαδικτυακή ημερίδα σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.

Η συγκεκριμένη ημερίδα, η οποία ήταν ανοικτή στο ευρύ κοινό, απευθυνόταν κυρίως στους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το θέμα της είχε περισσότερο τοπικό χαρακτήρα, αφού το περιεχόμενο ήταν σχετικό με τα επαναστατικά κινήματα στη Δυτική Θεσσαλία και τις μάχες που έλαβαν χώρα σ΄ αυτή.
Για τη σημασία των εκδηλώσεων μίλησε στην αρχή ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Μουζακίου κ. Ντάνης Αντώνιος, ο οποίος συνέδεσε τις μάχες που δίνονται στη ζωή για την επιβίωση διαφόρων οργανισμών, απλών, αλλά και κοινωνικών οργανισμών, όπως τα έθνη και τα κράτη, και τη σημασία των ιστορικών μνημών, ενώ στο χαιρετισμό του και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Δοδοντσάκης Γεώργιος εξήρε τη σημασία αυτών των εκδηλώσεων, που αποτελούν την αρχή παρόμοιων δράσεων, οι οποίες θα λάβουν χώρα στη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Επίσης, για τη σημασία των εκδηλώσεων και τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας της Π.Ε. Καρδίτσας μίλησαν ο κ. ΠαππάςΣωκράτης ΔιευθυντήςΒ/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας κ. Κωτούλας Βασίλειος.
Η πρώτη εισήγηση με θέμα «Τα επαναστατικά κινήματα στη Δυτική Θεσσαλία την περίοδο 1854 – 1878»ανέπτυξε ο κ. Κουτής Ξενοφών, εκπαιδευτικός του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αργυρούπολης. Ο κ. Κουτής με καταγωγή από το Ανθηρό και πλούσιασυγγραφική και ιστορική έρευνα,ανέπτυξε με σαφήνεια, γλαφυρότητα και με λεπτομέρειεςάγνωστες στο ευρύ κοινό τα επαναστατικάκινήματα την περίοδοαπό το 1854 έως το 1878. Αναφέρθηκε διεξοδικά στημεγάληπροσφορά των Θεσσαλών και κυρίως των Δυτικοθεσσαλών στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας και τόνισε τη σημασία των τοπικών επαναστατικών κινημάτων και τιςθυσίες που υπέστησαν.
Ο κ. ΚαλαμπαλίκηςΘωμάς, εκπαιδευτικός του ΓΕ.Λ.Μουζακίου, με πλούσιααυτοδιοικητική και συνδικαλιστικήδράση, αφού διετέλεσε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας, με συμμετοχή σε υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικούενδιαφέροντοςαναφέρθηκε ειδικά και διεξοδικά στη Μάχη του Μουζακίου, στις αρχές Μαρτίου 1878, τα γεγονότα πριν και μετάαπό αυτή και την ιδιαίτερη σημασία στην εξέλιξη του αγώνα. Με κατατοπιστικέςεικόνες και διαφωτιστικά γεωγραφικά στοιχείαέδωσελεπτομέρειες για την εξέλιξη, τα πρόσωπα, τη δράσηκαι το αποτέλεσμα της μάχης.
Η ημερίδαολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις και ερωτήσεις των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών. Από την πλευρά τους οι διοργανωτές ευχαριστούν τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες, καθώς και το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Καρδίτσαςγια την τεχνική υποστήριξητης ημερίδας.
Υπενθυμίζουμε σε όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη συνέχεια των επαναστατικών κινημάτων στη Δυτική Θεσσαλία ότι η επόμενη ημερίδα με τη «Μάχη της Ματαράγκας (21 Μαρτίου 1878)» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:30μέσα από την εκπαιδευτική πλατφόρμα WebEx του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και συγκεκριμένα στη διεύθυνση:https://minedu-secondary2.webex.com/meet/falexakos

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 04.58
Δύση: 19.59
Τελευταίο Τέταρτο
740
Θάνατος του Αυτοκράτορος Λέοντος Γ΄ Ισαύρου. Τον διαδέχεται ο υιός του Κωνσταντίνος Ε΄.
860
Ρωσικός στόλος εισέρχεται στον Βόσπορο, λεηλατεί τις ακτές και επιτίθεται κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1470
Άφιξη των χερσαίων δυνάμεων του Μεχμέτ Β΄ Πορθητού στην βενετοκρατούμενη Χαλκίδα για να λάβουν μέρος στην πολιορκία της.
1821
Οι κάτοικοι των Καλαρρυτών και του Συρράκου Ηπείρου κηρύσσουν την Επανάσταση κατά των Τούρκων.
Οι Αμπαδιώτες Τούρκοι επιτίθενται ορμητικά στους Κρήτες επαναστάτες στον Άγ. Βασίλειο.
Μάχη της Λαγκάδας.
1913
Άρνηση των Βουλγάρων να αποσύρουν τα τμήματά τους από τη Θεσσαλονίκη και εξαναγκασμός τους σε παράδοση.
1914
Οι κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων εγκρίνουν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
1953
Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας αποκρούει ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος κατά του υψώματος Χάρρυ (ύψ. 440).
1956
Εμπρησμός δασώδους περιοχής στην Τρόοδο από τους Άγγλους με σκοπό την σύλληψη του επιτελείου της ΕΟΚΑ.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!