Ειδήσεις

Ευθ. Λέκκας: Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα

altΗ αναγκαιότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και τα έργα και οι δράσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της, ήταν το αντικείμενο του Συνεδρίου με θέμα “Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή“, που διοργάνωσε ο Δήμος Καρδίτσας, σε συνεργασία με το Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, ολοκληρώνοντας το τριήμερο εκδηλώσεων που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις για παιδιά.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν οι εισηγήσεις του κ. Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, του κ.  Γκανούλη, ομότιμου καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, του κ. Βραχνάκη, καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του κ. Χρυσόμαλλου,  MSc ηλεκτρολόγου μηχανικού & μηχανικού Η/Υ. ειδικού συνεργάτη δημάρχου Δήμου Τρικκαίων σε θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι “η κλιματική κρίση είναι παρούσα και πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα με καινοτόμες δράσεις και αποφάσεις, οι οποίες δε θα μηδενίσουν, αλλά θα τις μειώσουν. Δυστυχώς δε μπορούμε να μηδενίσουμε τις επιπτώσεις. Στόχος μας είναι να προσαρμοστούμε στις εξελισσόμενες διαδικασίες και να μειώσουμε τις επιπτώσεις σε κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό επίπεδο. Στόχος του συνεδρίου είναι να δούμε μέσα από ποιες διαδικασίες θα το πετύχουμε αυτό σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Έχουμε το θλιβερό προνόμιο η κλιματική κρίση να έχει επιβεβαιωθεί και να έχει πιστοποιηθεί στο θεσσαλικό χώρο και από τον Ιανό και από τον Daniel“.

O κ. Λέκκας χαρακτήρισε τον Ιανό φαινόμενο χιλιετίας σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, καθώς και τον Daniel που, όπως είπε, υπερκέρασε την χιλιετία. “Επομένως δυο φαινόμενα χιλιετίας έχουν συμβεί μέσα σε τρία χρόνια, που τεκμηριώνουν την κλιματικής κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο” σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την προσαρμογή και τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με καινοτόμα έργα , ανέφερε: “Είναι δράσεις σε κάθε επίπεδο. Πρώτα να αποτιμήσουμε και να αναλύσουμε τον κίνδυνο. Μετά να αποτιμήσουμε την τρωτότητα όλων των συστημάτων με προτεραιότητα στις υποδομές, προκειμένου να είναι ανθεκτικές. Το τρίτο είναι να δούμε τη διακινδύνευση η οποία υπάρχει σε μελλοντικά φαινόμενα και μετά από αυτά να σχεδιάσουμε δράσεις οι οποίες να μπορούν να απομειώσουν τη διακινδύνευση. Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να δούμε ποιες περιοχές είναι περισσότερο ευάλωτες και ποιες όχι, να δούμε τον αγροτικό τομέα, τον τομέα της οικονομίας, τον τομέα της προετοιμασίας και διαχείρισης μελλοντικών τέτοιων γεγονότων, μέσα από συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια και διαδικασίες, που θα μας οδηγήσουν στη μείωση της διακινδύνευσης“.

Πηγή ertnews.gr
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.01
Δύση: 20.01
Σελήνη
4 ημερών
1570
Μανιάτες, Κυθηριώτες και αγήματα του βενετικού στόλου αρχίζουν την πολιορκία του Πόρτο Κάγιο.
1821
Ο Χουρσίτ Πασάς καταστρέφει τους Καλαρρύτες και το Συρράκο Ηπείρου.
1822
Ήττα των Ελλήνων από τους Τούρκους στην Πλάκα Σουλίου.
1850
Αναγνώριση του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ελλάδος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
1908
Θάνατος του Μακεδονομάχου Χρ. Δούλη από την Φλώρινα.
1958
Οι Τούρκοι σκοτώνουν στην Πάφο με πελέκια και μαχαίρια τον Αριστείδη Παπαδόπουλο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!