Καλώς τους Γιόχαν, Στραους και Φρανκ και κυρίως τον κ. Μορς

Αυτό που ψιθυριζόταν εδώ και πολύ καιρό ήρθε να επιβεβαιωθεί … με μια επίσημη διάψευση από την ελληνική κυβέρνηση. Ελεγκτές θα τοποθετηθούν σε καίριες θέσεις σε Υπουργεία και Οργανισμούς, έτσι ώστε να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα το μεσοπρόθεσμα πρόγραμμα. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να το αρνείται και ο κ. Σκανδαλίδης να δηλώνει στην κρατική τηλεόραση ότι δεν θα ανεχθεί κάποιον ελεγκτή έξω από την πόρτα του,  φαίνεται όμως ότι η Τρόικα δεν αρκείται μόνο στα νέα μέτρα αλλά αξιώνει ουσιαστική συμμετοχή της στην εφαρμογή τους. Η μη απόδοση των προηγούμενων μέτρων, ουσιαστικά η μη εφαρμογή τους, καθώς και η άρση της εμπιστοσύνης της Τρόικας στον κ. Παπακωσταντίνου και τους Έλληνες υπουργούς, οδηγεί τους εταίρους μας σε πιο ριζοσπαστικές λύσεις.
Φυσικά δεν θα ονομαστούν ελεγκτές αλλά σύμβουλοι ή οι επικοινωνιολόγοι θα εισάγουν μια πιο εύηχη και αποδεκτή λέξη. Θα σχηματιστεί έτσι μια σκιώδης κυβέρνηση που θα εφαρμόζει αυτά που η Τρόικα θα αποφασίζει. Έτσι και αλλιώς το τελευταίο χρόνο οι βουλευτές και υπουργοί δεν νομοθετούν αλλά μόνο επικυρώνουν αποφάσεις που λαμβάνονται εκτός χώρας.
Ως Έλληνας πολίτης θίγομαι και αγανακτώ από μια τέτοια προοπτική. Τόσοι Έλληνες δεν μπορούμε να βρούμε 5-6 να εφαρμόσουν τα μέτρα; Σας πληροφορώ υπάρχουν πολλοί Έλληνες που έχουν τα προσόντα και την εμπειρία να διαχειριστούν την κατάσταση. Οι περισσότεροι δε από αυτούς έχουν εργαστεί  ή εργάζονται σε καίριες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ή ως σύμβουλοι  σε κυβερνήσεις χωρών και διεθνών οργανισμών. Δυστυχώς όμως ακόμη και αν η Τρόικα αποδεχόταν Έλληνες ελεγκτές, δεν τους θέλει η ελληνική κυβέρνηση. Τοποθέτηση ελλήνων θα μεγάλωνε την ομάδα των εξωκοινοβουλευτικών και θα προκαλούσε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Επίσης θα φαινόταν σαν «κυβέρνηση προσωπικοτήτων» κάτι που θα αποδείκνυε την ανικανότητα του κυβερνώντος κόμματος, ενώ δεν είναι και σίγουρο ότι κάποιος Έλληνας θα δεχόταν τέτοιου είδους ευθύνη. Αντίθετα μια ήσυχη τοποθέτηση «ξένων συμβούλων» θα περάσει πιο ήρεμα.  
Ο Γιόχαν, ο Στράους και ο Φράνκ δεν θα φτιάχνουν πλέον τανκς όπως αναφέρεται στο γνωστό τραγούδι αλλά θα προσπαθήσουν σύμφωνα με την Κοινότητα να βάλουν μια τάξη στα ελληνικά πράγματα. Δημοσιεύματα μάλιστα αναφέρουν και τα πόστα (Υπουργεία) που θα αναλάβουν οι Γερμανοί (μάλλον τα Οικονομικά) οι Γάλλοι (τα εργασιακά) οι Βέλγοι ( τα δημόσια έργα) και οι Ολλανδοί (παιδεία-υγεία) Το όνομα που ακούγεται έντονα και φαίνεται θα είναι το κεντρικό πρόσωπο στην όλη προσπάθεια και υπεύθυνος στα οικονομικά με εξειδίκευση στην είσπραξη των φόρων είναι ο κ. Ματίας Μορς.
Ο Ματίας Μόρς είναι διευθυντής του τμήματος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής. Της εν λόγω Γ.Δ. ηγείται ο Σερβάς Ντερούζ (ανέλαβε την Πορτογαλία)   τον οποίο ο Μορς αντικατέστησε στην τρόικα ως επικεφαλής. Είναι ένα από τα μέλη της τρόικας με εξειδίκευση στα οικονομικά και με συμμετοχή σε πολλά κλιμάκια «αναστήλωσης οικονομιών» όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Λετονία.
Μπορεί- όπως προείπα- να αγανακτώ σε μια τέτοια προοπτική, όμως δεν είμαι σίγουρος εάν την προτιμώ ή όχι από την σημερινή κατάσταση. Αρκετές φορές σκέφτηκα ότι αν οι υπουργοί είναι ανίκανοι να κάνουν την δουλεία τους ας φέρουν ξένους!!! Αν δεν μπορούν ας φύγουν … ας φέρουν ξένους χειρότεροι δεν μπορεί να είναι!
Αρκεί να μην αποδειχθούν και αυτοί κλέφτες, γιατί ως γνήσιοι Έλληνες απαξιώνουμε τους ομοεθνείς μας και ωραιοποιούμε οτιδήποτε Ευρωπαϊκό, χωρίς αυτό να ισχύει πάντοτε. Ας κρατάμε στην άκρη του μυαλού μας ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορείται για σπατάλη και ότι τα περισσότερα «ελληνικά» σκάνδαλα έχουν ευρωπαϊκή μυρωδιά.
Ας ελπίσουμε να βρούμε την δύναμη να δώσουμε μόνοι μας τη λύση και τα σχέδια της Τρόικας για άσκηση άμεσου ελέγχου, να μείνουν στα λόγια.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.40
Δύση: 16.58
Πρώτο Τέταρτο
1826
Ο Καραϊσκάκης, μαζί με το ιππικό του Χατζημιχάλη, κατατροπώνει τους Τούρκους στο Τουρκοχώρι Λιβαδειάς.
1912
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Κορυτσά.
1940
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Δέλβινο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!