80 ΕΚΑΤ. ΘΕΑΤΕΣ. «Το Πουλάκι Τσίου», λοιπόν, πρώτο σε ηλεκτρονικές πωλήσεις στο ελληνικό ρεπερτόριο του διαδικτυακού μουσικού iTunes και σε άλλα παρόμοια «καταστήματα», μπορεί να μιλάει ελληνικά («Τσίου»!), όπως και η γατούλα, το σκυλάκι, ακόμη και το τρακτέρ που το κυνηγάει («Βρουμ»!), αλλά δεν είναι καν ελληνική ιδέα. Είναι εισαγόμενο από την Ιταλία.
Και απέκτησε την ελληνική κόπια του ύστερα από μια πολύ σύντομη - από τον Ιούλιο - καριέρα στα ιταλικά ερτζιανά και στα ηλεκτρονικά μέσα και πάνω από 80 εκατ. χτυπήματα στο YouTube ως «Il Pulcino Pio» (ήτοι «Το Πουλάκι Πίο», όπου «Πίο» σημαίνει και το Ευσεβές). Προσθέστε σε αυτά και μια πανιταλική υστερία στις παραλίες, με ομαδικούς χορούς όπως τα αλήστου μνήμης «Παπάκια» (σημειώνεται μια μανία με τα πτηνά).
«Το Πουλάκι Τσίου» ή «Το Pulcino Pio» δεν είναι το πρόσωπο της ιστορίας μας. Αλλά η φωνή του. Αυτή η παράξενη φωνή καρτούν, ψιλή, διαπεραστική, αστεία. Η φωνή λοιπόν του εν λόγω πτηνού είναι η Μοργκάνα Τζοβανέτι από τη Ρώμη. Η ηθοποιός, τραγουδίστρια, θεατρική σκηνοθέτις, ραδιοφωνική παραγωγός το δηλώνει απερίφραστα στις συνεντεύξεις της από τότε που, χάρη στον λίγο έθνικ ραδιοφωνικό σταθμό Radio Globo της περιφέρειας του Λάτσιο (ιδέ Ρώμη), έχει γίνει διάσημη στην Ιταλία και εκτός χάρη στο «Πουλάκι»: «Εγώ είμαι το Πουλάκι Πίο». Ή, ελληνιστί: «Εγώ είμαι το Πουλάκι Τσίου!».
Οχι πως δεν ήταν διάσημη η γεννημένη το 1984 Μοργκάνα. Η γειτονική Ιταλία τη γνώριζε από το 1991 ως το παιδί-θαύμα στην εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά τηλεοπτικής σάτιρας του Πιερ Φραντσέσκο Πινιτόρε «Bagaglino». Οπου με τις μπούκλες της και τεράστια γυαλιά με κοκάλινο σκελετό τραγουδούσε με παράξενες φωνές, συγκινώντας το τηλεοπτικό κοινό. Γύρισε δε με το καστ της εκπομπής και την ταινία «Gole Ruggenti» το 1992. Η «μικρή μίμος», γιατί και έτσι την αποκαλούσαν, δοκίμαζε από μικρή αυτή την παράξενη φωνή (που ακούγεται στο «Il Pulcino Pio»), δοκιμάζοντάς τη στο σουξέ του 1968 «Stasera mi butto», που έγινε γνωστό από την τηλεοπτική εκπομπή η οποία είχε γοητεύσει και τους έλληνες τηλεθεατές «Canzonissima» (υπήρχε και ομότιτλη ταινία αλλά και τηλεοπτική εκπομπή).
Ο ραδιοσταθμός Radio Globo έπαιζε συχνά παλιά, βραζιλιάνικα κυρίως, σουξεδάκια. Ψάχνοντας οι παραγωγοί του Μπρούνο Γουέλκαμ, Λούτσιο Σκάρπα, Αλεσάντρο Μαουρίτσιο Πανικόνι, μαζί με τη Μοργκάνα Τζοβανέτι, ανακάλυψαν ένα βραζιλιάνικο τραγουδάκι γραμμένο στα '80s, με κολλητική μελωδία και ρυθμό που αφηγούνταν την ιστορία ενός μικρού πουλιού: το «E o Pintinho Piu», του Ερισβάλντο Ντα Σίλβα.
Η ιδέα και η κατάλληλη καρτουνίστικη φωνή της Μοργκάνα έπλασαν από το βραζιλιάνικο τραγουδάκι με το καλό τέλος, που είχε συμπεριληφθεί σε άλμπουμ με παιδικά τραγούδια, ένα ακόμη πιο κολλητικό τραγουδάκι με ήρωα το... Ευσεβές Πουλάκι. Που βγήκε στον αέρα στα μέσα του περασμένου Ιουλίου και έμελλε να γίνει μανία στην Ιταλία, να σκαρφαλώσει στην κορυφή των τσαρτ τον Αύγουστο, να αποκτήσει μανιακούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς, ταμπουρωμένους στα χαρακώματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως του facebook), οι οποίοι στα εκατομμύρια Like, αντέτειναν χιλιάδες Dislike.
Το βραζιλιάνικο πουλάκι Piu στο τέλος του καλεί όλους τους φίλους του, με τη λογική του παλιού γνωστού δικού μας τραγουδιού, «Οταν θα πας, κυρά μου, στο παζάρι», με την προστιθέμενη... αξία: το κοκοράκι, τη γατούλα και πάει λέγοντας.
Αντίθετα, το «Pulcino Pio» της Μοργκάνα και το εγχώριο «Πουλάκι Τσίου» (που γεννήθηκε ψηφιακά στο στούντιο, με φωνές από ηχητικά θραύσματα - samples, χάρη στον παραγωγό Ηζυ Κουτιέλ και τη δισκογραφική Planetworks, όπερ σημαίνει ότι εμείς δεν έχουμε τη δική μας Μοργκάνα αλλά τη δική μας... τεχνολογία) δεν έχουν «καλό τέλος». Το τρακτέρ, που φτάνει τελευταίο, πατάει το Πουλάκι που γίνεται χαλκομανία με ένα «Ωχ!»
ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ. Στην Ιταλία αυτό έγινε αντικείμενο... φιλοσοφικής συζήτησης από αρκετές καθολικές ιστοσελίδες, που θεώρησαν ότι το τέλος του πτηνού προωθεί «τον κυνισμό του θανάτου». Στην εκλογίκευση ενός πουλιού με φωνή καρτούν ήρθε η απάντηση της Μοργκάνα: «Απλώς δεν ξέραμε πώς να τελειώνει το τραγουδάκι και το κλείσαμε, κάπως κυνικά, με το τέλος του. Θέλαμε όμως κάπως να το επαναφέρουμε στη ζωή ως υπερήρωα».
Εκεί η Μοργκάνα έβαλε και την κρίση στο «ιδεολογικό» πτερωτό παιχνίδι: ο ήρωας, το Πουλάκι Τσίου είναι ο ανίσχυρος (όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία) που τον πατάνε οι ισχυροί. Αλλά θα αναστηθεί ως υπερήρωας και θα τους νικήσει. Γιατί το «Πουλάκι» ποτέ δεν πεθαίνει!
Για την ώρα, το «Πουλάκι» θα αναστηθεί... χριστουγεννιάτικα. Με ένα άλμπουμ «Il Pulcino Pio & Friends» και τη συμμετοχή ιταλών σταρ της ποπ και στην Ελλάδα σε αντίστοιχη γιορτινή συσκευασία CD και ηλεκτρονικών πωλήσεων. Διότι ποιος αφήνει τέτοια διαδικτυακή επιτυχία ανεκμετάλλευτη; Κι ας υπάρχουν τόσοι εχθροί στο facebook, με ιστοσελίδες υπό τους τίτλους «Να ψοφήσει το Πουλάκι Τσίου», «Ψόφα Πουλάκι Τσίου» ή «Lasciate in pace il Pulcino Pio» («Αφήστε στην ησυχία του το Πουλάκι Πίο»).
Πάντως, με τέτοια κρίση, φέτος τα Χριστούγεννα αντί για γαλοπούλα κάποιοι δεν το έχουν σε τίποτα να φουρνίσουν «Το Πουλάκι Τσίου»...
Πηγή “tanea.gr” - Π. Αγιαννίδης
|
|||||||||||
Το αεροδρόμιο
Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν. Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη: – Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο; – Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης. Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο: – Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο! |
|
Ο χρήστης των σελίδων και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου οφείλει να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών που ακολουθούν πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων και των υπηρεσιών
Περισσότερα