Εγκληματική η απόφαση για εγκατάλειψη του Ε-65

Απόφαση χωρίς οικονομική και αναπτυξιακή λογική θα ήταν η φημολογούμενη κατάργηση του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), καθώς θα οδηγούσε στην καταβολή τεράστιων αποζημιώσεων εκ μέρους του δημοσίου και, μάλιστα, ποσών μεγαλύτερων από όσα χρειάζονται για την αποπεράτωση του έργου. Αυτό επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στο συνέδριο της International Herald Tribune την Δευτέρα.

«Υπολογίσαμε τι σημαίνει η ενδεχόμενη κατάργηση του Άξονα Κεντρικής Ελλάδας, που είναι ένα καθαρά αναπτυξιακό έργο, καθώς διασχίζει την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας και πέραν των υπολοίπων προσφέρει πρόσβαση σε τουριστικούς προορισμούς. Το Υπουργείο Ανάπτυξης σκέπτεται να καταβάλει αποζημιώσεις τάξεως ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για να εγκαταλείψει το έργο, όταν με τα ίδια χρήματα θα το ολοκλήρωνε. Πρόκειται για απόφαση που δεν έχει οικονομική και αναπτυξιακή λογική» σημείωσε ο κ. Περιστέρης.

Σύμφωνα με την παρουσίασή του, η κατάργηση του έργου θα οδηγούσε στην καταβολή αποζημιώσεων ύψους 850 - 980 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους - και, άρα, στην αύξηση του ελλείμματος -, στη διαρροή πόρων της τάξης των 800 εκ. ευρώ στο εξωτερικό, στην απαξίωση υλοποιημένων εργασιών ύψους 400 εκ. ευρώ και σε αύξηση της ανεργίας.

Παράλληλα, όπως έδειξε, θα διαιωνιζόταν η αύξηση του κόστους μετακίνησης κατά 40% λόγω της υποχρεωτικής χρήσης εναλλακτικών διαδρομών, θα προκαλούνταν απώλεια φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και θα απομακρυνόταν κάθε πιθανότητα καταβολής επιδότησης για το έργο στο μέλλον.

Αντίθετα, όπως σημείωσε ο κ. Περιστέρης, η κατασκευή του Ε65 θα οδηγούσε σε πλήρη εκμετάλλευση μη απορροφημένων πόρων του ΕΣΠΑ, ύψους 750 εκ. ευρώ, θα έφερνε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% και θα ενίσχυε τους δημοσιονομικούς δείκτες, θα εξασφάλιζε την αξιοποίηση υλοποιημένων εργασιών, ύψους 400 εκ. ευρώ, θα ενίσχυε την απασχόληση, κατά 15.000 θέσεις εργασίας και θα βελτίωνε την ποιότητα των μεταφορών. Παράλληλα, όπως είπε, θα οδηγούσε σε φθηνότερο κόστος μετακίνησης, ανάπτυξη κι ανάδειξη της «καρδιάς» της Ελλάδας και μείωση της επιδότησης στο μέλλον.

«Από την ημέρα που μας χτύπησε η κρίση, στα χείλη όλων βρίσκεται κυρίως μία λέξη: Ανάπτυξη. Το κακό είναι ότι, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, όταν όλοι μιλάνε για κάτι, συχνά κανένας δεν κάνει τίποτα. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Δύο τρόποι υπάρχουν να φέρουμε ανάπτυξη στην χώρα» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

«Ο ένας τρόπος είναι να σταματήσουμε να μπλοκάρουμε οτιδήποτε βρίσκεται ήδη στο τραπέζι κι έχει δρομολογηθεί. Αυτή είναι η επανεκκίνηση στην οποία αναφέρεται διαρκώς και ο Πρωθυπουργός. Ας πάρουμε για παράδειγμα τι συμβαίνει στις παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων, οι οποίες όπως ξέρετε έχουν παγώσει εδώ και δυόμισι χρόνια. Όταν το πρόβλημα ήταν ακόμη μικρό και εύκολα διαχειρίσιμο, η πολιτική ηγεσία κορόιδευε κυριολεκτικά την κοινή γνώμη ότι με έναν μαγικό τρόπο και τα διόδια θα μειωθούν και οι δρόμοι θα γίνουν παρά τις δυσκολίες χρηματοδότησης και τις τεράστιες καθυστερήσεις του ελληνικού Δημοσίου» τόνισε ο κ. Περιστέρης.

«Δυόμισι χρόνια μετά δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος. Ακόμα περιμένουμε ένα περίγραμμα λύσης υπό σαφώς πιο δύσκολες συνθήκες και κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, το οποίο είχε προ διετίας απολύτως εξασφαλισμένα ιδιωτικά κεφάλαια για την χρηματοδότησή του. Έχει υπολογιστεί από τον κ. Στουρνάρα, ότι αν τα έργα ήταν σε εξέλιξη, η ύφεση θα μπορούσε να είναι έως και 2% του ΑΕΠ χαμηλότερη, με 70.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τι άλλο σημαίνει αυτό το πακέτο των 8 δισ. ευρώ; Σημαίνει 95% εγχώρια προστιθέμενη αξία, η οποία αφορά κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και μισθούς για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, ασφαλιστικές εισφορές για τα ταμεία, φόρους για το Δημόσιο και άλλα» πρόσθεσε.

«Εμείς, δυστυχώς, ακόμα περιμένουμε την λύση, ειδικά τώρα που όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές της Πολιτείας στεγάζονται σε ένα κοινό υπουργείο και δεν υπάρχει η έλλειψη συνεννόησης του παρελθόντος. Με την πολιτική που ακολουθείται, όμως, προσλήψεις στα έργα και οικονομική δραστηριότητα δεν θα δούμε μάλλον ούτε μέσα στην χρονιά της μεγάλης κοινωνικής έντασης, όπως θα είναι το 2013 αν δεν δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αντί να πιάσουμε το νήμα της λύσης από εκεί που είχε μείνει πριν την διπλή εκλογική αναμέτρηση και να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο του ΕΣΠΑ για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων, ακολουθείται δυστυχώς μία πολιτική μέσω της οποίας το ελληνικό Δημόσιο είναι πιθανότερο να αναγκαστεί να καταβάλει υπέρογκες αποζημιώσεις, να επιστρέψει κονδύλια στην Ε.Ε. και τα έργα να μην γίνουν ποτέ» είπε ο κ. Περιστέρης.

Από το «Βήμα»

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.44
Δύση: 16.59
Σελήνη
12 ημερών
627
Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος συντρίβει στη Νινευί Μεσοποταμίας τον περσικό στρατό του Χοσρόη.
1803
Το ολοκαύτωμα στο Κούγκι όπου ο ιερομόναχος Σαμουήλ με 5 Σουλιώτες βάζει φωτιά στο βαρέλι με την πυρίτιδα και ανατινάσσονται στον αέρα.
1820
Οι Σουλιώτες επανέρχονται στην Πατρίδα τους, μετά από συμφωνία με τον Αλή Πασά, και μετέχουν στον πόλεμο μαζί του εναντίον του σουλτάνου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!