Τρίτη, 27 Μάιος 2025 17:51
Συντάχθηκε απο τον/την Press 1
Η Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τσέτσιλα Δημήτριο, συνοδευόμενο από την κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, την κ. Αμαλία Γραββάνη, εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Σποράδων, τον κ. Σταυρίδη Δημήτριο, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, και κ. Ευφροσύνη Τζαβέλα, Προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων πραγματοποίησαν τριήμερη επίσκεψη εργασίας στις Βόρειες Σποράδες (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο) από τις 23 έως τις 25 Μαΐου 2025.
Η επίσκεψη είχε ως στόχο τη συστηματική καταγραφή και την προώθηση λύσεων σε ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, την παρουσίαση των τρεχόντων αναπτυξιακών προγραμμάτων (Παρέμβαση Π3-73-2.9 «Επενδύσεις για τον Εκσυγχρονισμό και την Κατασκευή Θερμοκηπίων και Προσπελάσιμων Στεγάστρων Φυτικής Παράγωγης» και Παρέμβαση Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027»), καθώς και την ενίσχυση της ταυτότητας και της εξωστρέφειας των τοπικών προϊόντων.
Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Περίσσης Σταμάτης με τον Πρόεδρο του Δ. Συμβουλίου κ. Άγγελο Ξηντάρη, ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Αναγνώστου Παναγιώτης, ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Τζούμας Θοδωρής, εκπρόσωποι των αγροτικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και μελισσοκομικών συνεταιρισμών και άλλων παραγωγικών φορέων. Ακολούθησαν επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες.
Παράλληλα η κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου , Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, συνοδευόμενη από κλιμάκιο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας επισκέφτηκε έργα υπό κατασκευή σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.
Κοινή Στόχευση: Βιώσιμη Ανάπτυξη και Εξωστρέφεια
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο ίδιος ο κ. Κουρέτας επιβεβαιώνουν τη σταθερή βούληση για διαρκή συνεργασία με τους νησιωτικούς δήμους, για στοχευμένη υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς και για την ανάδειξη των μοναδικών τοπικών προϊόντων των Βορείων Σποράδων. Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα αποτελούν:η ενίσχυση των τοπικών υπηρεσιών με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, όπως Γεωπόνο και Κτηνίατρο, η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου Αγροτικού Αναπτυξιακού Σχεδίου προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες ανάγκες της νησιωτικής περιοχής, η ενίσχυση και δημιουργία προγραμμάτων βιωματικού τουρισμού, που συνδέουν τον πρωτογενή τομέα με την τουριστική ανάπτυξη.
Οι προτάσεις και τα αιτήματα που καταγράφηκαν θα αξιολογηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με σκοπό την ένταξή τους σε υφιστάμενα ή νέα χρηματοδοτικά και υποστηρικτικά προγράμματα της Περιφέρειας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Δημ. Τσέτσιλας
O Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Δημήτρης Τσέτσιλας ανέφερε: «Με πυξίδα το όραμα του Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα για μια εξωστρεφή και βιώσιμη Θεσσαλία, στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα των Βορείων Σποράδων μέσα από ουσιαστικές λύσεις στα τοπικά προβλήματα.Δίνουμε έμφαση σε δράσεις που συνδέουν τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία με τον βιωματικό τουρισμό, αναδεικνύοντας τα μοναδικά προϊόντα και την ταυτότητα των νησιών.Στόχος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή την παραγωγή στον τόπο, με σεβασμό στο περιβάλλον και προοπτική για τις νέες γενιές».
Κύρια Θέματα και παρεμβάσεις
Σκιάθος
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα αγροτικής πολιτικής, προγραμμάτων στήριξης αγροτών, και στην ανάγκη ανάδειξης της τοπικής παραγωγής (ελαιόλαδο, αλιευτικά προϊόντα, μελισσοκομία).
Σκόπελος
Αναδείχθηκαν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα:
Αγροτικός Τομέας: Ζητήθηκε η ενίσχυση με γεωπόνο, η ασφαλτόστρωση προς το ελαιοτριβείο, η κατοχύρωση ΠΟΠ για το δαμάσκηνο Σκοπέλου, η βελτίωση της δακοκτονίας, καθώς και νομοθετική προσαρμογή για τη μελισσοκομία σε μικρά νησιά.
Κτηνοτροφία: Έγινε έκκληση για εποχιακή στελέχωση με κτηνίατρο, επιτάχυνση πληρωμών σπάνιων φυλών, και ευελιξία στη διακίνηση ζώων υπό επιτήρηση.
Αλιεία: Τονίστηκαν η οικονομική επιβάρυνση των τοπικών αλιέων από το Θαλάσσιο Πάρκο, η ανάγκη τροποποίησης ωραρίων για τα δίχτυα, και ο ορθολογικός έλεγχος των αλιευτικών εργαλείων.
Αλόννησος
Στην Αλόννησο δόθηκε έμφαση σε:
Γεωτεχνική υποστήριξη μέσω εποχικού γεωπόνου
Προσαρμογή των προγραμμάτων Νέων Αγροτών στις τοπικές συνθήκες
Ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής για άρδευση και πυρασφάλεια
Αναγνώριση ΠΟΠ για τον τόνο Αλοννήσου
Διαβούλευση για τους περιορισμούς NATURA στην αλιεία