Διατροφικές συμβουλές για εφήβους

altΜαθαίνουμε την αξία της σωστής διατροφής στην εφηβεία
Η εφηβεία δεν είναι απλώς η ενδιάμεση φάση μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενήλικης ζωής, αλλά περίοδος σημαντικών σωματικών, ορμονικών, ψυχικών, νοητικών και κοινωνικών αλλαγών. Χρειάζεται να εξηγήσουμε στους εφήβους ότι οι αλλαγές που παρατηρούν στο σώμα τους είναι απόλυτα φυσιολογικές.Οι έφηβοι βρίσκονται σε ένα στάδιο που προσπαθούν να δηλώσουν την αυτονομία τους μέσω των διατροφικών τους επιλογών.
Γενικά τείνουν να καταναλώνουν τρόφιμα εύληπτα, πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και νάτριο όπως πατατάκια, παγωτά, σοκολάτες, κρουασάν, αναψυκτικά, πίτσες. Πολλές φορές, γευματίζουν εκτός σπιτιού και καταναλώνουν έτοιμα γεύματα (fast food), γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της δίαιτάς τους, αντικατοπτρίζοντας την όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για αυτονομία και διάθεση χρόνου μακριά από το σπίτι. Επίσης, τείνουν να παραλείπουν γεύματα, κυρίως το πρωινό.
Χρειάζεται να συζητήσουμε μαζί τους τη σημασία της υγιεινής διατροφής και των θρεπτικών συστατικών που προσφέρει, για την ανάπτυξή τους και τη συνολική τους υγεία.
Αποφεύγουμε να κάνουμε αυστηρό έλεγχο και επιτήρηση του τι τρώνε οι έφηβοι. Ωστόσο ενημερώνουμε και συμβουλεύουμε να περιορίσουν την κατανάλωση τροφών με χαμηλή διατροφική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρη. 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.02
Δύση: 19.49
Σελήνη
13 ημερών
1821
Ο Εμμανουήλ Παπάς, οργανωτής της Επαναστάσεως στη Χαλκιδική, απελευθερώνει την Ιερισσό.
1854
Τερματίζεται η Επανάσταση στη Χαλκιδική.
1917
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος εξαναγκάζεται από την Αντάντ να παραιτηθεί.
1941
Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Κρήτης από τις βρετανικές, αυστραλιανές και νεοζηλανδικές δυνάμεις.
1952
Ο Μιχαήλ Βέντρις αποκρυπτογραφεί την Γραμμική Γραφή Β΄ των Μυκηναίων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"