Τεστ για έγκαιρη διάγνωση της νόσου Alzheimer

altΣτον πρώιμο εντοπισμό της νόσου Alzheimer στοχεύει το R4Alz (Remedes for Alzheimer) μία νέα νευροψυχολογική διαδικασία (διαγνωστικό τεστ) που χρησιμοποιείται για την μέτρηση νοητικών λειτουργιών κατά το γήρας. Η δοκιμασία R4Alz αποτελεί το αντικείμενο της υπό εκπόνηση διδακτορικής διατριβής της ψυχολόγου Ελένης Πόπτση

και υλοποιείται με τη συνεργασία των τμημάτων Ψυχολογίας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, με την Alzheimer Hellas.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους πραγματοποιήθηκε μελέτη με στόχο την διερεύνηση της υπόθεσης του κατά πόσο η δοκιμασία R4Alz, μπορεί να διαφοροποιήσει άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο μελλοντικής ανάπτυξης νευροεκφυλιστικής νόσου (τα λεγόμενα Άτομα με Υποκειμενική Νοητική Έκπτωση και Άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή) από υγιείς νοητικά ενήλικες, άτομα μέσης ηλικίας και ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με την σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες ημέρες στο “Journal of Alzheimer Disease”, μια τέτοια διάκριση είναι δυνατή. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 175 άτομα, και έδειξε ότι η δοκιμασία διαθέτει εξαιρετική ευαισθησία, δηλαδή μπορεί να διαχωρίσει την Υποκειμενική Νοητική Έκπτωση από το υγιές νοητικά γήρας με ακρίβεια 85,3%, ενώ με ποσοστό 92,9%, καταχωρεί σωστά τον υγιή πληθυσμό.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “naftemporiki.gr” (εδώ)

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.44
Δύση: 19.10
Σελήνη
12 ημερών
1453
Ο πλοίαρχος Φλαντανέλλας εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο και εφοδιάζει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη.
1821
Οι Έλληνες επαναστάτες του Γαλατσίου Μολδαβίας καταστρέφουν την γέφυρα του ποταμού Σερέτη.
1941
Υπογράφεται στο Βοτονόσι Ηπείρου το Πρωτόκολλο συνθηκολογήσεως του Ελληνικού Στρατού.
1943
Στην τοποθεσία Λυκόχωρος της Βουνιχώρας Παρνασσίδος γίνεται η επίσημη τελετή ορκωμοσίας των ανδρών του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"