Κοιμηθείτε, κάνει καλό

altΠοια είναι τα οφέλη του ύπνου για την υγεία και γιατί μας κάνει τόσο καλό;
Ο ποιοτικός βραδινός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία. Στην πραγματικότητα, έχει θεωρηθεί εξίσου σημαντικός με την υγιεινή διατροφή και την τακτική φυσική άσκηση. Ωστόσο, ο ύπνος αποτελεί το πρώτο πράγμα που θα θυσιάσουμε όταν το πρόγραμμά μας κατακλύζεται από υποχρεώσεις.

Μερικοί λόγοι που θα μας κάνουν πιθανότατα να αναθεωρήσουμε είναι οι ακόλουθοι:

1. Ο κακός ύπνος συνδέεται με πιθανή αύξηση του βάρους
Τα άτομα με μικρή διάρκεια ύπνου τείνουν να ζυγίζουν σημαντικά περισσότερο από εκείνα που κοιμούνται επαρκώς, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. Στην πραγματικότητα, η μικρή διάρκεια ύπνου είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία. Η επίδραση του ύπνου στην αύξηση του σωματικού βάρους πιστεύεται ότι προκαλείται από πολλούς παράγοντες, όπως οι ορμόνες και τα κίνητρα για άσκηση. Εάν λοιπόν θέλετε να μειώσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας, θα ήταν καλό να ξεκουράζεστε και να απολαμβάνετε έναν ποιοτικό ύπνο περίπου 8 με 9 ώρες κάθε βράδυ.

2. Καλός ύπνος; Λιγότερες θερμίδες
Τείνουμε να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες όταν απολαμβάνουμε ένα ποιοτικό βραδινό ύπνο, με επιστημονικές μελέτες να δείχνουν ότι τα άτομα με έλλειψη ύπνου έχουν μεγαλύτερη όρεξη και τείνουν να τρώνε περισσότερες θερμίδες. Η στέρηση ύπνου διαταράσσει τις καθημερινές διακυμάνσεις των ορμονών, με αποτέλεσμα την διατάραξη του μηχανισμού της όρεξης. Αυτό περιλαμβάνει υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης, την ορμόνη που διεγείρει την όρεξη και μειωμένα επίπεδα λεπτίνης, την ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη.

3. Βελτιωμένη συγκέντρωση και παραγωγικότητα
Ο καλός ύπνος μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα, αφού ο ύπνος έχει αποδειχθεί ότι είναι σημαντικός για ποικίλες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου. Αυτό περιλαμβάνει την γνώση, την συγκέντρωση, την παραγωγικότητα όπως και την απόδοση. Όλα αυτά επηρεάζονται αρνητικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, από την έλλειψη ύπνου. Από την άλλη πλευρά, ο καλός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων αλλά και την απόδοση της μνήμης τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.

4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και τις κοινωνικές σχέσεις
Ακόμη και μια μικρή απώλεια σε ώρες ύπνου έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, για αυτό θα ήταν καλό να εξασφαλίζετε τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου  κάθε βράδυ. Ταυτόχρονα ο ποιοτικός ύπνος επηρεάζει τα συναισθήματα αλλά και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Η απώλεια ύπνου μπορεί  να μειώσει σημαντικά την ικανότητά κοινωνικής αλληλεπίδρασης, με τους ερευνητές να πιστεύουν ότι η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην επεξεργασία συναισθηματικών ή κοινωνικών πληροφοριών.

Πηγή vita.gr

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.51
Δύση: 17.25
Σελήνη
5 ημερών
976
Πεθαίνει ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής.
1823
Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της Κυβερνήσεως.
1833
Ο Βασιλεύς Όθων και τα μέλη της Αντιβασιλείας φθάνουν στο Ναύπλιο.
1854
Επαναστατικά τμήματα της Ηπείρου πολιορκούν το Κομπότι της Άρτας.
1956
Στο αγγλικό στρατηγείο Λευκωσίας εκρήγνυται βόμβα που είχαν τοποθετήσει άνδρες της ΕΟΚΑ.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει…