Μαθηματικά: Οι αντιλήψεις των γονιών επηρεάζουν την απόδοση των παιδιών

altΌλα τα παιδιά έχουν προτίμηση σε κάποια μαθήματα και άλλα στα οποία δεν τα πάνε το ίδιο καλά. Οι λόγοι μπορεί να ποικίλλουν. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, η αιτία μπορεί να είναι μια αδιάγνωστη μαθησιακή δυσκολία. Αλλά ανεξάρτητα από την αιτία, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το θέμα οι γονείς, όπως έδειξε μια μελέτη στις ΗΠΑ, μπορεί ακόμη και να χειροτερέψει τις επιδόσεις των παιδιών.

Αυτές είναι τρεις φράσεις που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να αποφεύγουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, όταν δυσκολεύονται στα μαθηματικά.
Είναι αργά, μόλις επιστρέψατε από μια δύσκολη βάρδια στη δουλειά και το παιδί σάς ζητά βοήθεια με τις ασκήσεις μαθηματικών που πρέπει να προετοιμάσει για το σχολείο. Φυσικά, χαίρεστε να βοηθήσετε. Στη συνέχεια, το παιδί μπερδεύει τους κανόνες κι απογοητεύεται, λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα. Προσπαθώντας να βοηθήσετε, του λέτε: «Δεν πειράζει. Απλά δεν τα πας καλά με τους αριθμούς. Παίρνεις όμως καλούς βαθμούς στην έκθεση και στην ιστορία. Κι αυτό είναι μια χαρά! Ούτε εγώ πολυκαταλαβαίνω τα μαθηματικά, αλλά εξακολουθώ να είμαι έξυπνος». Αυτά τα λόγια μπορεί να ακούγονται ενθαρρυντικά, αλλά μια νέα μελέτη προτείνει ότι το να μιλάτε στο παιδί σας για τα μαθηματικά με αυτό τον τρόπο εντείνει το άγχος στο παιδί για το συγκεκριμένο μάθημα και φέρνει ακόμη χαμηλότερες βαθμολογίες στα τεστ.

Οι αντιλήψεις των γονέων επηρεάζουν την απόδοση των παιδιών
Για τη μελέτη, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια εξέτασαν 561 γονείς σχετικά με τις πεποιθήσεις τους για τα μαθηματικά. Οι ερωτήσεις αφορούσαν το εξής: Πιστεύετε ότι η ικανότητα στα μαθηματικά είναι κάτι που διορθώνεται ή κάτι που μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου; Ζήτησαν επίσης από τους γονείς να αναφέρουν μόνοι τους πώς ανταποκρίνονται στις στάσεις και τα επιτεύγματα των παιδιών τους – ηλικίας μεταξύ 7 και 8 ετών – σχετικά με τα μαθηματικά.
Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι ότι οι γονείς που πίστευαν ότι τα μαθηματικά είναι μια δεξιότητα που μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου είναι πιο πιθανό να δώσουν στα παιδιά τους ανατροφοδότηση βασισμένη στη διαδικασία – αναλύοντας τις στρατηγικές ή τις προσπάθειές τους. Αυτοί οι γονείς είναι πιο πιθανό να ενθαρρύνουν το παιδί τους να συνεχίσει να προσπαθεί να λύσει τα μαθηματικά προβλήματα, ακόμα κι όταν είναι δύσκολα. Οι γονείς που βλέπουν τα μαθηματικά περισσότερο ως μια σταθερή ικανότητα που είτε κάποιος έχει είτε δεν την έχει, είναι πιο πιθανό να δίνουν ανατροφοδότηση με βάση τα άτομα, όπως να επαινούν τα παιδιά τους επειδή είναι έξυπνα και φυσικά καλά στα μαθηματικά.

Περισσότερα στο imommy.gr - κλικ εδώ -

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 08.28
Δύση: 18.01
Σελήνη
4 ημερών
1866
Μάχη στους Λάκκους της Κρήτης και πυρπόληση του χωριού από τους Τούρκους.
1868
Ο γηραιός αγωνιστής Δημήτριος Πετροπουλάκης αποβιβάζεται στον Μυλοπόταμο Κρήτης για να ενισχύσει την Επανάσταση στη νήσο.
1895
Στο χωριό Βρύσες Αποκορώνου Κρήτης συγκρούονται οι επαναστάτες της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής με τον τουρκικό στρατό.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι ναυαγοί 

«Τέσσερις ναυαγοί ηλικίας 20, 40, 50 και 70 ετών βρίσκονται σε ένα νησί και σε απόσταση αναπνοής σε ένα άλλο νησί βρίσκονται ισάριθμα πανέμορφα μοντέλα.
Ο 20άρης λέει: -Γρήγορα να κολυμπήσουμε να πάμε απέναντι στα κορίτσια!
Ο 40άρης του απαντά: -Καλά μην βιάζεσαι και τόσο.
Ο 50άρης προτείνει: -Εγώ λέω να κατασκευάσουμε μία σχεδία
O 70άρης: – Για σταθείτε ρε παιδιά. Γιατί να τα κάνουμε όλα αυτά; Αφού κι από εδώ βλέπουμε!!!»