Είναι άνοια ή κατάθλιψη; 5 τρόποι να τα ξεχωρίσουμε στους 70ρηδες

altΗ άνοια καθώς και η κατάθλιψη παρατηρούνται συχνά στους ηλικιωμένους π.χ..μετά τα 70, όμως δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνουμε ποια από τις δυο καταστάσεις τους ταλαιπωρούν, εξαιτίας των αλληλοεπικαλυπτόμενων συμπτωμάτων. Με ποιο τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά;

Οι περιπτώσεις ενηλίκων σε προχωρημένη ηλικία π.χ. στα 70 τους που παρουσιάζουν νοητική εξασθένιση είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Πολλές φορές, ωστόσο, είναι δύσκολο να αποφανθούμε εάν η αιτία αυτής της πτώσης είναι η άνοια ή η κατάθλιψη, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Και οι δύο διαταραχές παρατηρούνται συχνά στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ η καθεμιά μπορεί να οδηγήσει στην άλλη.
Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους μπορεί, επιπλέον, να οδηγήσει σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται ψευδοάνοια. Πρόκειται για μια φαινομενική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, η οποία συνήθως είναι αποτέλεσμα έλλειψης ενέργειας ή προσπάθειας. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα συχνά ξεχνούν, κινούνται αργά και υποφέρουν από έλλειψη κινήτρου, καθώς και νοητική επιβράδυνση.
Σε αυτούς τους ασθενείς, η κατάθλιψη μπορεί να είναι φανερή ή και όχι. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, πάντως, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα ανταποκρίνονται ικανοποιητικά σε θεραπείες για την κατάθλιψη. Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι, καθώς η διάθεση βελτιώνεται, η ενέργεια, η ικανότητα συγκέντρωσης και η πνευματική λειτουργία ενός ατόμου συνήθως επιστρέφουν στα προηγούμενα επίπεδα.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “ygeiamou.gr” (εδώ)

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
19 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"