Είναι άνοια ή κατάθλιψη; 5 τρόποι να τα ξεχωρίσουμε στους 70ρηδες

altΗ άνοια καθώς και η κατάθλιψη παρατηρούνται συχνά στους ηλικιωμένους π.χ..μετά τα 70, όμως δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνουμε ποια από τις δυο καταστάσεις τους ταλαιπωρούν, εξαιτίας των αλληλοεπικαλυπτόμενων συμπτωμάτων. Με ποιο τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά;

Οι περιπτώσεις ενηλίκων σε προχωρημένη ηλικία π.χ. στα 70 τους που παρουσιάζουν νοητική εξασθένιση είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Πολλές φορές, ωστόσο, είναι δύσκολο να αποφανθούμε εάν η αιτία αυτής της πτώσης είναι η άνοια ή η κατάθλιψη, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Και οι δύο διαταραχές παρατηρούνται συχνά στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ η καθεμιά μπορεί να οδηγήσει στην άλλη.
Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους μπορεί, επιπλέον, να οδηγήσει σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται ψευδοάνοια. Πρόκειται για μια φαινομενική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, η οποία συνήθως είναι αποτέλεσμα έλλειψης ενέργειας ή προσπάθειας. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα συχνά ξεχνούν, κινούνται αργά και υποφέρουν από έλλειψη κινήτρου, καθώς και νοητική επιβράδυνση.
Σε αυτούς τους ασθενείς, η κατάθλιψη μπορεί να είναι φανερή ή και όχι. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, πάντως, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα ανταποκρίνονται ικανοποιητικά σε θεραπείες για την κατάθλιψη. Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι, καθώς η διάθεση βελτιώνεται, η ενέργεια, η ικανότητα συγκέντρωσης και η πνευματική λειτουργία ενός ατόμου συνήθως επιστρέφουν στα προηγούμενα επίπεδα.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “ygeiamou.gr” (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.02
Δύση: 21.01
Σελήνη
3 ημερών
1654
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν τα Χανιά από τους Βενετούς.
1715
Οι Τούρκοι ανακτούν το φρούριο της Ακροκορίνθου από τους Βενετούς.
1825
Έλληνες υπό τους Γενναίο Κολοκοτρώνη, Νοταρά, Λόντο και Πλαπούτα περικυκλώνουν την Αλωνίσταινα.
1839
Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
1881
Πραγματοποιείται η Ένωση της Θεσσαλίας και της Άρτας με την Ελλάδα με χωριστή ελληνοτουρκική σύμβαση.
1904
Εκτελείται ο Μακεδονομάχος Αναστάσιος Μοναστερλής στο Μοναστήρι.
1919
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Πέργαμο.
1943
Οι Γερμανοί εκτελούν Έλληνες στην Καστοριά.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.