Πετράκης:Τα επόμενα χρόνια η καλλιέργεια στην Ελλάδα θα υποφέρει - Πολλές περιοχές θα γίνουν άγονες

altΓια τις ραγδαίες επιπτώσεις στον ελλαδικό χώρο αλλά και τον πλανήτη γενικότερα, ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας και της κλιματικής αλλαγής, μίλησε o ομότιμος ερευνητής – πρώην Διευθυντής Ινστιτούτου Περιβάλλοντος Εθνικού Αστεροσκοπείου, Μιχάλης Πετράκης, στο Act for Earth του CNN Greece. «Η περίπτωση της Ουκρανίας είναι ένα “ζωντανό” παράδειγμα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Πλέον καθίσταται αδύνατη η καλλιέργεια στις βομβαρδισμένες περιοχές, αφού έχουν ποτίσει με χημικά λόγω του πολέμου. Άρα, σε μία περιοχή που μέχρι πρότινος θα μπορούσαμε ενδεχομένως να πούμε για παράδειγμα, ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ήταν φιλική προς το περιβάλλον, σήμερα αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί. Με λίγα λόγια, η κλιματική αλλαγή εξαρτάται αποκλειστικά από τον ανθρώπινο παράγοντα» δηλώνει ο κ. Πετράκης για να μας εξηγήσει ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον θα «πέσει στο κενό», αφού ο ίδιος ο άνθρωπος είναι απρόβλεπτος.
Ο καθηγητής τονίζει ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για άμεση εφαρμογή των κανόνων για «τη μείωση ή τη λήξη των εκπομπών των αερίων».
Επίσης, στους δυσμενείς παράγοντες της κλιματικής αλλαγής προστίθεται η αστική εξάπλωση «η οποία δεν μπορεί να σταματήσει, μπορεί όμως να είναι υπό πλήρη έλεγχο και να εφαρμοστούν οι φιλικοί προς το περιβάλλον, κανόνες», επισημαίνει ο κ. Πετράκης.
Για την Ελλάδα, ο κ. Πετράκης εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια «ηπειρωτικές περιοχές θα δοκιμαστούν στην καλλιέργεια λόγω έντονης λειψυδρίας. Ομοίως και άλλες περιοχές του πλανήτη».

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "cnn.gr" (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.41
Δύση: 20.22
Σελήνη
21 ημερών
1452
Ανεπιτυχής επίθεση του Μωάμεθ Β΄ κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1822
Η Πελοποννησιακή Γερουσία ανακηρύσσει Αρχιστράτηγο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
1904
Ανταρτικό σώμα 14 ανδρών υπό τον Ευθύμιο Καούδη, εισέρχεται από την ελεύθερη Ελλάδα στη Δυτ. Μακεδονία.
1916
Οι Γερμανο-Βούλγαροι κυριεύουν την Ηράκλεια.
1920
Απελευθερώνεται ο Συνάος (Σιμάβ), νοτίως της Προύσας.
1921
Ο Ελληνικός στρατός περνά τον Σαγγάριο και την στενωπό του Πολατλί.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.