Μία «βροχή» διαττόντων αστέρων, μία πανσέληνος και ένα ουράνιο «τρίο»

altΌσοι αγαπούν να σηκώνουν τα μάτια τους στον ουρανό, θα έχουν την ευκαιρία μέσα στον Οκτώβριο να δουν - εφόσον ο καιρός το επιτρέψει - δύο βροχές διαττόντων (Δρακοντίδες και Ωριωνίδες), την πανσέληνο και ένα ουράνιο «τρίο» (Δίας, Σελήνη και Κρόνος σε ευθυγράμμιση).

Η αρχή θα γίνει με τους Δρακοντίδες που κορυφώνονται στο βόρειο ημισφαίριο (και στην Ελλάδα) τη νύχτα της 8ης Οκτωβρίου.

Φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Δράκοντα (εξ ου και το όνομά τους), αλλά στην πραγματικότητα δημιουργούνται από τη σκόνη που αφήνει πίσω του ο κομήτης «21P Giacobini-Zinner», που είχε ανακαλυφθεί το 1900.

Αντίθετα με άλλα «πεφταστέρια», τα συγκεκριμένα γίνονται πιο ορατά νωρίς το βράδυ παρά μετά τα μεσάνυχτα, κάτι που ευνοεί τους «πρωτάρηδες». Είναι πάντως μια μέτρια βροχή διαττόντων που παράγει μόνο έως δέκα μετέωρα την ώρα. Το γεγονός ότι στις 6 Οκτωβρίου υπήρξε Νέα Σελήνη, δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για νυχτερινή παρατήρηση, αλλά η ευρισκόμενη σε εξέλιξη κακοκαιρία «Αθηνά» μάλλον θα φέρει δυσκολίες.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "cnn.gr" (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.30
Δύση: 19.20
Πανσέληνος
431 π.Χ.
Εισβολή των Λακεδαιμονίων στην Αττική. Έναρξις του Πελοποννησιακού πολέμου.
1815
Σφαγιάζεται ο νεομάρτυρας Κάκιος από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη.
1821
Δεύτερη μάχη του Γαλατσίου της Μολδαβίας.
Σφαγές Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη.
1823
Ο Κιουταχής καταστρέφει τα χωριά Λεχώνια, Άγιο Αβοκάσιο και Λαυρέντιο, Πινακάδες και Βυζίτσα της Μαγνησίας.
1917
Το 2ο Τάγμα του 1ου Συντάγματος Σερρών καταλαμβάνει την αμυντική τοποθεσία του Ραβινέ.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!