Ταινίες που έγιναν πολύ καλύτερες από τα βιβλία που βασίζονται

altΌταν η έβδομη τέχνη βάζει τα γυαλιά στη λογοτεχνία
Όταν ο γνωστός βρετανός συγγραφέας Τζον Λε Καρέ εξέφρασε κι αυτός τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που μεταφέρονται τα βιβλία του στη μεγάλη οθόνη, έριξε απλώς περισσότερο λάδι σε μια φωτιά που δεν λέει να σβήσει.Αναρίθμητοι λογοτέχνες έχουν διαμαρτυρηθεί για τις κακές προσαρμογές των πονημάτων τους για το σινεμά, κι όμως υπάρχουν κι αυτές οι φορές που το ακριβώς αντίθετο συνέβη.
Εδώ είναι βέβαια η μαστοριά του σκηνοθέτη και τα αστέρια της υποκριτικής που ζωντανεύουν βιβλία με τρόπο που δεν φαντάστηκε ποτέ ο συγγραφέας. Ή το αναγνωστικό κοινό.
Οι ταινίες χάνουν συνήθως όταν αναμετριούνται με τη μεγάλη λογοτεχνία, στα μάτια τουλάχιστον του κοινού, καθώς αλλιώς έντυσε ο κόσμος το βιβλίο με εικόνες και αλλιώς το είδε τελικά στο πανί.
Η μάχη, ας πούμε, Στάνλεϊ Κιούμπρικ και Στίβεν Κινγκ, δύο ογκόλιθων στην κατηγορία τους, για τη μετατροπή της «Λάμψης» του 1977 στην ταινία του 1980 παραμένει εμβληματική.
  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.03
Δύση: 18.58
Σελήνη
16 ημερών
1143
Ο Μανουήλ Α΄ Κομνηνός διαδέχεται στον θρόνο της Αυτοκρατορίας τον πατέρα του Ιωάννη Β΄.
1821
Οι Ι. Διοβουνιώτης και Αθ. Διάκος πολιορκούν το φρούριο της Μενδενίτσας Φθιώτιδος.
1822
Μάχη στο Καστέλλι Χανίων και νίκη των Κρητών επαναστατών.
1827
Οι Κριεζής, Σωτηρίου και Θέγκας πυρπολούν 8 δικάταρτα τουρκικά πλοία στον Βόλο.
1854
Θεσσαλοί επαναστάτες νικούν 1.700 Τουρκαλβανούς στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.
1941
Το οχυρό Αρπαλούκι εγκαταλείπεται από την φρουρά του, η οποία υποχωρεί προς τον ποταμό Στρυμόνα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.