altΤο προηγούμενο αντίστοιχο φαινόμενο είχε καταγραφεί στις 19 Μαΐου 2023

Ένα εξαιρετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, γνωστό ως «Μαύρο Φεγγάρι», κάνει την εμφάνισή του απόψε, Σάββατο 23 Αυγούστου, στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου.

Η προέλευση του όρου και ο λόγος της σπανιότητας

Αν και ο όρος δεν αποτελεί επίσημη επιστημονική ορολογία, χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει ασυνήθιστες χρονικές συμπτώσεις στην εμφάνιση νέας σελήνης.
Το φαινόμενο που παρατηρείται φέτος κατατάσσεται στην κατηγορία του εποχικού Μαύρου Φεγγαριού: πρόκειται για την τρίτη νέα σελήνη μέσα στην ίδια εποχή – το φετινό καλοκαίρι περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις. Κατά τη φάση της νέας σελήνης, η φωτεινή πλευρά της Σελήνης «κοιτά» προς τον Ήλιο και μακριά από τη Γη, καθιστώντας την πρακτικά αόρατη στον ουρανό.
Κάθε εποχή συνήθως περιλαμβάνει τρεις νέες σελήνες, ωστόσο η διάρκεια του σεληνιακού κύκλου (29,5 ημέρες) δεν ταυτίζεται απόλυτα με το ημερολογιακό σύστημα. Όταν μέσα σε μία εποχή συμβούν τέσσερις νέες σελήνες, η τρίτη φέρει την ανεπίσημη ονομασία «Μαύρο Φεγγάρι».
Το προηγούμενο αντίστοιχο φαινόμενο είχε καταγραφεί στις 19 Μαΐου 2023. Φέτος, στο βόρειο ημισφαίριο, οι νέες σελήνες του καλοκαιριού καταγράφηκαν στις 25 Ιουνίου, 23 Ιουλίου, 23 Αυγούστου (το σημερινό Μαύρο Φεγγάρι) και 21 Σεπτεμβρίου.
Σε αντίθεση με μια έκλειψη Σελήνης, το Μαύρο Φεγγάρι δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι, καθώς η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα κάνει την εμφάνισή του ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και εντυπωσιακά φαινόμενα του νυχτερινού ουρανού: η λεγόμενη «γέννηση» του νέου φεγγαριού.
Κατά τις νύχτες της 24ης και 25ης Αυγούστου, όσοι κοιτάξουν δυτικά περίπου 30–40 λεπτά μετά τη δύση του Ήλιου, θα μπορέσουν να διακρίνουν το πρώτο αχνό τόξο της Σελήνης — ένα ασημένιο «χαμόγελο» στον σκοτεινό ουρανό, που σηματοδοτεί την αρχή ενός ακόμη σεληνιακού κύκλου.

Πηγή ethnos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.13
Δύση: 17.10
Σελήνη
24 ημερών
1800
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον αγιορείτη νεομάρτυρα Κωνσταντίνο από την Ύδρα.
1821
Οι Τούρκοι πυρπολούν τον Πολύγυρο Χαλκιδικής και σφάζουν πολλούς από τους κατοίκους του.
1827
Νικηφόρος μάχη στο Τρικέρι Μαγνησίας.
1848
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κρήτη τον νεομάρτυρα Παντελεήμονα.
1906
Το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Σαράντου Αγαπηνού (Τέλλου Άγρα) επιτίθεται εναντίον της βουλγαρικής καλύβας στο Ζερβοχώρι της λίμνης Γιαννιτσών.
1919
Συνθήκη του Νεϊγύ, με την οποία τερματίστηκε η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των νικητριών δυνάμεων και της Βουλγαρίας.
1940
Απώθηση της ιταλικής μεραρχίας Φερράρα στο στενό Δελβινακίου από τον Ελληνικό Στρατό.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!