Οι Δημήτρης Μπακόλας (γραμματέας) και Παναγιώτης Σκούρας, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Γραμματείας Θεσσαλίας του Κινήματος Δημοκρατίας, παραβρέθηκαν σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, στο ParkHotel στο κέντρο της πόλης, με πρωτοβουλία των οργάνων του ΚΕΘΕΑ και του ΚΕΘΕΑ Βόλου.
Το αντικείμενο της συνάντησης αφορούσε τις αρνητικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο ΚΕΘΕΑ, έναν εξαιρετικά πετυχημένο και ιστορικό θεσμό, ο οποίος για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πασχίζει για την αξιοπρέπεια και τη θεραπεία των ατόμων με εξαρτήσεις.
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν, εκτός από το Κίνημα Δημοκρατίας, άλλος ένας πολιτικός φορέας και εκπρόσωποι διαφόρων σωματίων της πόλης του Βόλου.
Το Κίνημα Δημοκρατίας εκφράζει την αμέριστη στήριξη σε όλους εκείνους που εργάζονται καθημερινά με αυταπάρνηση, συνέπεια και επαγγελματισμό για την απεξάρτηση, την πρόληψη και την κοινωνική επανένταξη των συνανθρώπων μας.
Το ΚΕΘΕΑ είναι πολλά περισσότερα από μια υπηρεσία ψυχικής υγείας. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που με προσήλωση στις αρχές της αυτοβοήθειας, της συλλογικότητας και της μη φαρμακευτικής αντιμετώπισης, έχει διαμορφώσει ένα μοναδικό παράδειγμα φροντίδας και υποστήριξης. Η συνεισφορά του στην κοινωνία είναι αδιαμφισβήτητη.
Ωστόσο, οι πρόσφατες αποφάσεις της Πολιτείας θέτουν εν αμφιβόλω την ίδια τη φυσιογνωμία και την ύπαρξη του οργανισμού. Η ψήφιση του νέου νόμου για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας συνοδεύεται από:
-Απαξίωση των στεγνών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ.
-Αποσάθρωση των υπηρεσιών, με αιφνιδιαστικές και βίαιες μετακινήσεις προσωπικού.
-Απειλές και εκφοβισμό προς εργαζομένους που εκφράζουν αντίθεση.
-Απώλεια κρίσιμων υπηρεσιών, όπως η πρόληψη στους εφήβους, η συμβουλευτική γονέων και τα τμήματα στήριξης.
-Συρρίκνωση των θεραπευτικών μονάδων – από τρεις μονάδες λειτουργεί πλέον μόνο μία.
-Αποδυνάμωση εξειδικευμένων δομών, όπως εκείνων για τον εθισμό στο διαδίκτυο, χωρίς πρόβλεψη για εναλλακτική δημόσια παροχή.
Αποτέλεσμα των αρνητικών αποφάσεων της Κυβέρνησης είναι στον Βόλο, η μονάδα για εφήβους να μένει με μόλις τρεις (3) συμβασιούχους που πρέπει να εξυπηρετούν 90 ωφελούμενα άτομα, ενώ σε μόλις λίγες ημέρες διακόπτεται η συνεργασία του προσωπικού με τους ωφελούμενους, χωρίς σχέδιο μετάβασης ή υποστήριξης.
Η οργανωτική αναδιάρθρωση, πίσω από την οποία κρύβεται η θεσμική αλλοίωση του ΚΕΘΕΑ, οδηγεί στην ακύρωση του ψυχοκοινωνικού του μοντέλου και την υιοθέτηση μιας αυστηρά ιατρικοκεντρικής προσέγγισης. Ένα παράδειγμα αυτής της πορείας είναι η πρόβλεψη για «μπλοκάκια» – εξωτερικούς συνεργάτες χωρίς επαρκή εκπαίδευση ή εμπειρία, σε ρόλους που απαιτούν εξειδικευμένη και σταθερή παρουσία.
Την ίδια στιγμή, διαφαίνεται ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών απεξάρτησης, καθώς καταγγελίες αναφέρουν εμπλοκή ιδιωτών με συγγενική σχέση με πολιτικά πρόσωπα. Η απουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη συζήτηση επιτείνει την ανησυχία.
Το Κίνημα Δημοκρατίας:
•Στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του το ΚΕΘΕΑ στη σημερινή του μορφή.
•Απαιτεί την ενίσχυση των δημόσιων δομών με μόνιμο προσωπικό και σταθερή χρηματοδότηση.
•Καταγγέλλει κάθε προσπάθεια διάλυσης, φίμωσης και απαξίωσης ενός θεσμού που έχει αποδείξει τη χρησιμότητα και την ουσιαστική κοινωνική συνεισφορά του.
•Καλεί τους πολίτες, τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών να ορθώσουν τείχος προστασίας γύρω από το ΚΕΘΕΑ.
Το ΚΕΘΕΑ δεν είναι απλώς ένας οργανισμός – είναι ένα σύμβολο κοινωνικής αλληλεγγύης, ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ελπίδας. Η υπεράσπισή του είναι πράξη δημοκρατίας και πολιτισμού.
Το Κίνημα Δημοκρατίας θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. Για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, με ελευθερία, δικαιοσύνη και σεβασμό στον άνθρωπο.
Περιφερειακή Γραμματεία Θεσσαλίας του Κινήματος Δημοκρατία
.
|
![]() |
||||||||||||||||
![]() |
![]() |
Το αεροδρόμιο
Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν. Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη: – Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο; – Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης. Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο: – Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο! |
|
Γιατί θέλουμε η πένα μας να γράφει την αλήθεια.
Η δημόσια ενημέρωση είναι καθήκον ενός δημοσιογράφου. Η ομάδα μας έχει ως σκοπό τον ελεύθερο λόγο άνευ κινήτρων. Η πένα μας έχει όνομα!