Κ. Τσιάρας στη Βουλή: Θέλουμε να απαλλαγεί ο αγροτικός κόσμος από τα βάρη του παρελθόντος

altΑυξάνεται το όριο ηλικίας του αποζημιωμένου από τον ΕΛΓΑ ζωικού κεφαλαίου

«Θέλουμε να δώσουμε ανάσα στον αγροτικό κόσμο να απαλλαγεί από βάρη του παρελθόντος», υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».

Παράλληλα με τροπολογία την οποία κατέθεσε ο κ. Τσιάρας, αυξάνεται το όριο ηλικίας του αποζημιωμένου από τον ΕΛΓΑ ζωικού κεφαλαίου πέραν του 6ου έτους ηλικίας που προβλέπει ο Κανονισμός του, ώστε να οριστικοποιηθούν οι αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου λόγω φυσικών καταστροφών έτους 2023. «Κάνουμε πράξη αυτό που είχε δεσμευτεί στην Λάρισα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  Αυξάνουμε τα όρια ηλικίας και δίνουμε τέλος σε μια υπόθεση που δημιούργησε προβλήματα στον αγροτικό κόσμο», εξήγησε χαρακτηριστικά.
Επίσης, με άλλη ρύθμιση παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2025 η προθεσμία για την υποχρέωση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας ή άδεια εγκατάστασης, προκειμένου να λάβουν έγκριση ίδρυσης και έγκριση λειτουργίας ή να λάβουν έγκριση ίδρυσης και να προβούν σε γνωστοποίηση λειτουργίας, κατά περίπτωση, εγκαίρως οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν έχουν τις σχετικές άδειες.
Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που εξειδικεύτηκαν χθες στο πλαίσιο της διυπουργικής συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας ότι καταργείται ο ΕΦΚ. «Η απαλλαγή από τον ΕΦΚ είχε σταματήσει το 2016, κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης. Επαναφέραμε ουσιαστικά τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Έχουν δοθεί περισσότερα από 240 εκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία τρία χρόνια. Πλέον, με έναν σταθερό μηχανισμό, επιστρέφεται ο ΕΦΚ, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως,  εξήγησε η κυβέρνηση λύνει τα ζητήματα των κόκκινων αγροτικών δανείων, «τα οποία ήταν μια θηλειά στο λαιμό, όχι μόνο 21 χιλιάδων αγροτών, φυσικών προσώπων αλλά και περισσότερων από 700 αγροτικών συνεταιρισμών». Όπως εξήγησε, «με μια, όσο γίνεται, πιο γενναία ρύθμιση θα δοθεί τέλος και στην ομηρία ανθρώπων που έτυχε να μπλεχτούν σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό και η περιουσία τους είναι ακόμα δεσμευμένη, εδώ και δέκα χρόνια, αλλά και σε απλούς ανθρώπους, αγρότες, οι οποίοι είδαν, για μια με δύο χρονιές, να μην πηγαίνει καλά η παραγωγική διαδικασία ή έτυχε να βρεθούν σε μια δυσκολία της ζωής, και τώρα βρίσκονται υπό τον βρόγχο ενός κόκκινου δανείου» .
Για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, ο Κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι «είμαστε κοντά στον κλείσιμο του κύκλου» και ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει οι προβλεπόμενες κινήσεις για να υπάρξει οικονομική ανακούφιση στους κτηνοτρόφους. «Σώσαμε το μεγαλύτερο μέρος  του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Όταν χώρες με αντίστοιχο ζωικό κεφάλαιο έχουν οδηγηθεί σε θανάτωση υπερδιπλάσιων ζώων αντιλαμβάνεστε από τον κίνδυνο που -ελπίζω- έχουμε ξεφύγει», τόνισε απευθυνόμενος προς την Ολομέλεια της Βουλής.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι αναγκάστηκε να πάρει μια σκληρή απόφαση, «διότι με βάση τις συστάσεις της επιτροπής έπρεπε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα». «Πρόθεση μας είναι να λύσουμε το συγκεκριμένο θέμα κι αυτό θα κάνουμε τον επόμενο χρόνο», σημείωσε και δήλωσε διατεθειμένος να ενημερώσει τα κόμματα σε συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκαθάρισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει σχέδιο για την επάρκεια και υλοποίησης του αρδευτικού νερού και έκανε λόγο για έργα, τα οποία «θα αλλάξουν τη μοίρα του πρωτογενούς τομέα».

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.41
Δύση: 19.12
Σελήνη
6 ημερών
971
Νίκη του βυζαντινού στρατού υπό τον Ιωάννη Τσιμισκή κατά των Ρώσων.
1507
Σφαγή Μανιατών από τους Τούρκους.
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος αιχμαλωτίζεται από τους Τούρκους στη γέφυρα της Αλαμάνας.
1823
Διορίζεται από την κυβέρνηση αρμοστής της Κρήτης ο Υδραίος Μανώλης Τομπάζης.
1827
Πεθαίνει στο Νέο Φάληρο ο θρυλικός Αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης.
1867
Κρήτες επαναστάτες δέχονται τις επιθέσεις Τούρκων στην Κράπη Σφακίων.
1897
Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις απωθούν τις Ελληνικές δυνάμεις από την τοποθεσία Φαρσάλων.
1912
Οι Ιταλοί υπό τον αξιωματικό Ορσίνι καταλαμβάνουν την Αστυπάλαια από τους Τούρκους.
1914
Οι δυνάμεις των Βορειοηπειρωτών εξαπολύουν επίθεση στην Μονή Τσέπου και ανατρέπουν τους Αλβανούς.
1941
Ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄ και η Ελληνική Κυβέρνηση φθάνουν στην Κρήτη.
1956
Βιαιοπραγίες και βανδαλισμοί κατά των Ελλήνων της Κύπρου από τους Τούρκους.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!