Καρναβαλικό ξεφάντωμα απ’ τα παλιά στο Μουζάκι

altΑπόλυτα επιτυχημένη ήταν η αναβίωση του Μουζακιώτικου καρναβαλιού την Κυριακή 19/02/2023, από το Δήμο Μουζακίου και το Ν.Π.Δ.Δ.(Πολιτισμός – Αθλητισμός – Νεότητα).
Πλήθος δημοτών, αλλά και πολλοί επισκέπτες, μασκαρεύτηκαν, ένεκα του παραδοσιακού εθίμου της Αποκριάς που γιορτάζεται αυτή την περίοδο και ξεχύθηκαν στους δρόμους του Μουζακίου για να γλεντήσουν μαζικά, να «ζωντανέψουν» ξανά στην πόλη θύμισες της δεκαετίας του 80’.

Έτσι κι’ έγινε, εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, εκμεταλλευόμενοι την «ανοιξιάτικη» ηλιοφάνεια και τις ευχάριστες θερμοκρασίες περιβάλλοντος χόρεψαν, τραγούδησαν, έκανα διάφορες «τρέλες» δημιουργώντας στην πόλη ένα πανδαιμόνιο χαράς και ξεφαντώματος.
Το μεγάλο αποκριάτικο γλέντι έλαβε χώρα αρχικά κατά μήκος της κεντρικής οδού Αντ. Βασιλείου και ακολούθως στην κεντρική πλατεία, με παρέλαση αρμάτων και εκατοντάδων καρναβαλιστών υπό τους ήχους έντονης μουσικής. Εκεί, μοιράστηκαν γλυκίσματα στον κόσμο, ενώ περίσσευαν τα γέλια και οι διαχυτικές εκδηλώσεις από τους κατοίκους που όπως φάνηκε περίμεναν με προσμονή αυτή την αποκριάτικη παράσταση διαρκείας και πολύ θα ήθελαν να γίνει ο νέος θεσμός στην περιοχή.
Ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης που είχε θερμούς εναγκαλισμούς και χειραψίες με πολλούς συνδημότες του, έγινε αποδέκτης αυτής της επιθυμίας και στο σύντομο χαιρετισμό του δεσμεύτηκε ότι ως Δημοτική αρχή θα στηρίζει δυναμικά την προσπάθεια που γίνεται.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά τον Αρχαιολογικό Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Γόμφοι», ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση του Μουζακιώτικου Καρναβαλιού, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας για τη σημαντική συμβολή της και όλους τους τοπικούς πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς για τη συνεργασία τους.
Στο Μουζακιώτικο καρναβάλι που ολοκληρώθηκε με το καθιερωμένο κάψιμο του «βασιλιά Καρνάβαλου», το παρών έδωσαν στελέχη της δημοτικής διοίκησης, δημοτικοί σύμβουλοι και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, ενώ η παρουσίαση  των δρώμενων έγινε με άψογο τρόπο από την κ. Έφη Πατσιαούρα.

ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…
Όμως οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Μουζακίου δεν τελείωσαν… Την επόμενη Κυριακή 26/02/2023 και την Καθαρά Δευτέρα 27/02/2023, το εορταστικό ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο Αγναντερό, όπου και εκεί θα αναβιώσουν από τους κατοίκους τα παλιά έθιμα των «κουδουνάδων», του παραδοσιακού «καραγκούνικου γάμου», αλλά και το ιδιαίτερα παραστατικό «κλέψιμο της αρκούδας». Επίσης, στην  κεντρική πλατεία του χωριού, θα λάβει χώρα μουσική εκδήλωση με «ζωντανή μουσική» από δημοτική ορχήστρα και ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών της ευρύτερης περιοχής.
Τέλος, την «Καθαρά Δευτέρα» 27/02/2023, έχουν προγραμματιστεί τα γνωστά «κούλουμα» στο Μουζάκι και στις Τοπικές Κοινότητες Αγναντερού, Κρανιάς, Ριζοβουνίου, Γελάνθης και Καναλίων.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.34
Δύση: 18.38
Νέα Σελήνη
630
Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος επαναφέρει τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα.
1770
Ρώσοι και Μανιάτες εκδιώκουν τους Τούρκους και καταλαμβάνουν την Κυπαρισσία.
1800
Τα Επτάνησα αναγνωρίζονται ως "Πολιτεία των επτά Ηνωμένων Νήσων".
1821
Δύναμη από 600 περίπου Έλληνες επιτίθεται εναντίον των Τούρκων και καταλαμβάνουν τα Καλάβρύτα.
1825
Ναυμαχία γύρω από την Μεθώνη και καταστροφή των τουρκικών πλοίων από την μοίρα του Μιαούλη.
1827
Δύναμη Ελληνικού ιππικού συγκρούεται με δυνάμεις του Κιουταχή κοντά στην Μονή Δαφνίου.
1854
Ελληνικές δυνάμεις επιτίθενται στην θέση προφήτης Ηλίας εναντίον των ανδρών του Φουάτ πασά.
1878
Ελληνικές δυνάμεις συγκρούονται με τους Τούρκους στην Ματαράγκα και Πετρομαγούλα Καρδίτσας.
1921
Μάχη στην Προύσα. Η πρώτη αποτυχία του Ελληνικού Στρατού στην Μικρασιατική Εκστρατεία.
1956
Στην Λευκωσία οι Τούρκοι κάνουν μεγάλη πορεία με αφορμή συγκρούσεις στον Βασιλείου Κυρήνειας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"