«Πεζοπορία – Ορειβασία στην ψηλότερη κορφή του Κάτω Ολύμπου»

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Καλλιπευκιωτών «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», οργανώνει πεζοπορία – ορειβασία στην ψηλότερη κορφή του Κάτω Ολύμπου, στην Μεταμόρφωση (οπού και το εγκαταλελειμμένο πυροφυλάκιο – 1580μ.).  

Η πεζοπορία – ορειβασία θα γίνει το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021, με σημείο εκκίνησης τη θέση «Χούχλος – Αδιέξοδο», που βρίσκεται 2,6 χιλιόμετρα ανατολικά και όπως πάει ο δρόμος από την Πατωμένη, στις 8:00 π.μ. Μέχρι το σημείο εκκίνησης, ο καθένας θα φτάσει με δικό του μέσο και τρόπο.

Η διαδρομή χαρακτηρίζεται μέτριας δυσκολίας και περιλαμβάνει μονοπάτι στο δάσος 1,8 χιλιόμετρα, πορεία σε αμαξιτό χωματόδρομο 0,6 χιλιόμετρα και μονοπάτι στο δάσος επίσης 0,9 χιλιόμετρα. Η συνολική υψομετρική διαφορά από το σημείο εκκίνησης μέχρι την κορυφή είναι 450 μέτρα. Η χρονική διάρκεια είναι της τάξης των τριών ωρών (συν πλην μισή ώρα ανάλογα με τον ρυθμό βαδίσματος). Αρχηγός της διαδρομής, έχει ορισθεί ο ταμίας του Συλλόγου μας, Παναγιώτης Παπαϊωάννου. Στο σημείο εκκίνησης και στο σημείο ανάμεσα στα δυο μονοπάτια, θα υπάρχουν αυτοκίνητα, για πάν ενδεχόμενο.

Η διαδρομή είναι: Χούχλος – Αδιέξοδο, Πάδη Σπανού, αριστερά από τη βρύση του Κλέφτη, Κόκα, εικονοστάσι, κορυφή Μεταμόρφωσης και έχει ελεγχθεί από μέλη του συλλόγου μας βήμα – βήμα. Πριν την τελευταία ανάβαση, θα μοιραστούν σε όλους φρούτα εποχής, προσφορά του μανάβη, που εξυπηρετεί τα ορεινά χωριά του Κάτω Ολύμπου, Θανάση Μπαντή.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, παιδιά κάτω των 12 ετών θα συνοδεύονται απαραίτητα. Στη διάρκεια της διαδρομής, θα δούμε φυτά και δέντρα του Κάτω Ολύμπου (πεύκα, έλατα, βαλανιδιές, οξιές, κέδρα, τον κόκκινο κρίνο, που αυτή την εποχή είναι ανθισμένος και, αν είμαστε τυχεροί, θα δούμε και ζαρκάδια). Από την κορυφή θα δούμε (ανάλογα με τη διαύγεια της ατμόσφαιράς), τη Λάρισα, τον θεσσαλικό κάμπο, την Όσσα, το δέλτα του Πηνειού, τα Αμπελάκια, τις νότιες πλαγιές – κορυφές του Ολύμπου, τα ορεινά χωριά Σκαμνιά, Καρυά, Καλλιπεύκη και τον κάμπο της (την αποξηραμένη λίμνη Ασκουρίδα – 5.000 στρέμματα, το ψηλότερο κατοικούμενο και καλλιεργούμενο οροπέδιο της στεριανής Ελλάδας), την Σκοτίνα, τη Λεπτοκαρυά, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, τον Χορτιάτη, την Κασσάνδρα και το Άγιο Όρος!

Εφόδια: παπούτσια μέχρι τον αστράγαλο (ορειβασίας), μπαστούνι, νερό, λεμόνι, χαρτί υγείας, φρούτα, φωτογραφική μηχανή και ό,τι άλλο θα ήθελε ο καθένας, που θα συμμετάσχει.
 

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.13
Δύση: 18.31
Σελήνη
13 ημερών
1916
Τα βουλγαρικά στρατεύματα εκκενώνουν τη Φλώρινα.
1920
Ο Βασιλεύς Αλέξανδρος δέχεται θανατηφόρο δάγκωμα πιθήκου.
Η Μεραρχία Σμύρνης διενεργεί επιδρομή κατά της Νίκαιας, την οποία βρίσκει εκκενωμένη και πυρπολημένη.
1941
Σφαγές Ελλήνων από τους Αλβανούς στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.
1943
Σφαγές Ελλήνων από τους Γερμανούς στις Καρυές Λακωνίας.
1944
Οι Γερμανοί εκκενώνουν τη Ναύπακτο και το Άργος.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Επέτειος
 
Είναι 3 φίλοι και ετοιμάζουν την καθιερωμένη τους εξόρμηση για κυνήγι χωρίς τις γυναίκες τους. Ο ένας όμως αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα και λέει στους άλλους δύο μες στην στενοχώρια πως δεν θα πάει φέτος μαζί τους. «Αν πας και φέτος για κυνήγι και με αφήσεις μόνη μου στην επέτειό μας θα σε χωρίσω..» του είπε η γυναίκα του και αυτός δεν ήθελε να τη χάσει.
Ετοιμάστηκαν οι άλλοι 2 με κρύα καρδιά και πήγαν. Ξαφνικά βλέπουν και τον τρίτο να έρχεται μέσ’ την καλή χαρά! «Τι έγινε;» του λένε, «πώς και ήρθες τελικά; Σε άφησε η γυναίκα σου;» «Ναι!» τους λέει, «είχαμε επέτειο σήμερα και είχε φέρει στο σπίτι κάτι μαστίγια που φοβήθηκα και σχοινιά χοντρά, κάτι αλυσίδες, κάτι λουκέτα, κάτι χειροπέδες και μου λέει: «Γδύσε με» και εγώ την έγδυσα. Μετά μου λέει: «Δέσε με, με το σχοινί» και εγώ την έδεσα. Μετά μου λέει: «Δέσε με και με την αλυσίδα και βάλε και το λουκέτο» την έδεσα και με την αλυσίδα και έβαλα και το λουκέτο. Μετά μου λέει: «Φόρα μου και τις χειροπέδες» και τις έβαλα και αυτές. Μετά μου λέει: «Τώρα κάνε ό,τι πραγματικά θες» και να ‘μαι!!!»