Συντάξεις: Τα µυστικά της πλατφόρµας για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Η 3η ασφαλιστική κατηγορία, σύµφωνα µε τους ειδικούς, έχει ρόλο-κλειδί για τις νέες συντάξεις των ελεύθερων επαγγελµατιών στο καινούργιο σύστηµα

Σε ειδική ψηφιακή πλατφόρµα θα κληθούν να δηλώσουν τις επόµενες ηµέρες την ασφαλιστική κλίµακα στην οποία επιθυµούν να ενταχθούν για το 2020 οι µη µισθωτοί ασφαλισµένοι του ΕΦΚΑ, δηλαδή 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενοι και αγρότες. Η ηλεκτρονική εφαρµογή αναµένεται να ανοίξει στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ.

Οσοι µη µισθωτοί δεν υποβάλουν αίτηση, θα ενταχθούν αυτοδίκαια στην πρώτη και ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία των 220 ευρώ. Υπενθυµίζεται πως οι εισφορές Ιανουαρίου 2020 πρέπει κανονικά να καταβληθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Γι’ αυτό και στο νοµοσχέδιο παρατείνεται µε ειδική διάταξη, και µόνο για την πρώτη εφαρµογή του νόµου, η αποπληρωµή των εισφορών Ιανουαρίου έως τις 12 Μαρτίου. Στο µεσοδιάστηµα, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες θα κληθούν να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, καθώς φαίνεται πως εγκαταλείφθηκε το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε καταβολή αρχικά των ελάχιστων εισφορών από όλους, επιλογή κατηγορίας έως τον Απρίλιο και συµψηφισµούς. Το νέο σχέδιο προβλέπει πως όλοι θα επιλέξουν τώρα κατηγορία για το 2020 πριν καταβληθούν οι εισφορές Ιανουαρίου στα µέσα Μαρτίου.

Η επιλογή κατηγορίας εισφορών είναι σηµαντικός γρίφος για χιλιάδες ασφαλισµένους που βρίσκονται σχετικά κοντά στη σύνταξη, καθώς το ερώτηµα είναι ένα: Κατά πόσο συµφέρει η ένταξη σε µια µεσαία ή υψηλή κατηγορία εισφορών; Στην ειδική πλατφόρµα θα υπάρχουν παραδείγµατα και θα φαίνονται καθαρά οι συντάξιµες αποδοχές που «χτίζονται» µε την εκάστοτε εισφορά. Ρόλο-κλειδί για τις νέες συντάξεις των ελεύθερων επαγγελµατιών κρατά στο καινούργιο σύστηµα η 3η ασφαλιστική κατηγορία των 302 ευρώ (236 για κύρια σύνταξη).

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "ethnos.gr" (εδώ)

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.11
Δύση: 18.52
Σελήνη
10 ημερών
1770
Γεννάται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
1821
Οι οπλαρχηγοί Βασ. Μπούσδος και Ι. Λάππας εισέρχονται στην Θήβα, εκδιώκουν τους Τούρκους και υψώνουν την Σημαία της Επαναστάσεως.
Τουρκικές δυνάμεις εισέρχονται στην Πάτρα, πυρπολούν την πόλη και προβαίνουν σε βιασμούς και άγριες σφαγές Ελλήνων.
Η Σημαία της Επαναστάσεως υψώνεται στα νησιά Σπέτσες, Πόρο, Αίγινα και Σαλαμίνα.
1822
Οι Τούρκοι επιτίθενται κατά του χωριού Άγιος Γεώργιος και σφάζουν 2.300 Χιώτες και Σαμιώτες.
1897
Ελληνική δύναμη εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος και καταλαμβάνει το ύψωμα Ανάληψη.
1944
Τμήμα 30 Ιερολοχιτών απελευθερώνει από τους Γερμανούς τους Έλληνες ομήρους που εκρατούντο στο Διδασκαλείο της Μυτιλήνης.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει!