Το Ελληνικό τραγούδι χρωστά στον Βασίλη Τσιτσάνη την ολοκλήρωση του

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας στα εγκαίνια του Μουσείου στα Τρίκαλα

Στα επίσημα εγκαίνια του μουσείου Τσιτσάνη στα Τρίκαλα που έγιναν από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρέστη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.
Ο κ. Κουρέτας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σπουδαία παρακαταθήκη που άφησε ο Βας. Τσιτσάνης στο ελληνικό τραγούδι και στο γεγονός ότι «η Θεσσαλία, η ιδιαίτερη πατρίδα του, ακούγεται πεντακάθαρα στις συνθέσεις του». 

«Δεν είναι καθόλου τυχαία η εξαιρετική φράση του Διονύση Σαββόπουλου "Ο Τσιτσάνης είναι η μόνη Ελληνική επανάσταση  που πέτυχε...". Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο πως ο Γιάννης Τσαρούχης τακτικά επισκεπτόταν το "Χάραμα", το ιστορικό κέντρο όπου ο Τσιτσάνης έπαιζε μουσική με παραδειγματική επιμονή και συνέπεια για πάρα πολλά χρόνια - και αρκετές φορές χόρευε μπροστά του ένα ζεϊμπέκικο με τρόπο συγκινητικό, τιμώντας τον μεγάλο μουσικό. Ο Βασίλης Τσιτσάνης πήρε το ρεμπέτικο και το σμυρνέικο τραγούδι από τους λαμπρούς προπάτορες - με προεξάρχοντες τον Παναγιώτη Τούντα και τον Μάρκο Βαμβακάρη - και το εξέλιξε σε τραγούδι εθνικό: Όταν λέμε "Λαϊκό Τραγούδι", μπροστά μας υψώνεται το μεγάλο έργο του Τσιτσάνη. Για να φθάσει στις απάτητες κορφές της τέχνης του ο Τσιτσάνης "έστησε αυτί" στην εκκλησιαστική βυζαντινή μουσική, στην Δημοτική μουσική Παράδοση όπως και στην Κλασσική μουσική. Η Θεσσαλία, η ιδιαίτερη πατρίδα του, "ακούγεται" πεντακάθαρα στις συνθέσεις του, όπως και η βυζαντινή μονωδία, η Όπερα και το Ελαφρό Τραγούδι - ο μεγάλος μάστορας όλα τα ενοποίησε στο έργο του, με τρόπο μοναδικό. Η "επανάσταση" του ενεργοποίησε τους μεγάλους επόμενους - λαϊκούς και έντεχνους: Από τον - Τρικαλινό επίσης - μέγιστο συνθέτη Απόστολο Καλδάρα ως τις συγκλονιστικές δημιουργίες (κάτω από το φως της πραγμάτωσης της Ελληνικής Εθνικής Σχολής) του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου κι όλων των άλλων σημαντικών Ελλήνων συνθετών, το Ελληνικό τραγούδι χρωστά στον Βασίλη Τσιτσάνη την ολοκλήρωση του και την ανάδειξη του σε ένα από τα σπουδαιότερα στον κόσμο υποδείγματα Τραγουδοποιίας. Η ιδιοφυής οπτική του Τσιτσάνη συνεχίζει να δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο για την δημιουργία ενός έργου συγχρόνως εθνικού και διεθνούς, ενός έργου με ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα και αυθεντικό κοσμοπολιτισμό. Όπως ακριβώς είναι (και οφείλει να παραμείνει) ο Ελληνισμός στην καλύτερη εκδοχή του» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.50
Δύση: 17.01
Σελήνη
21 ημερών
1821
Νικηφόρος μάχη στο Βαρύπετρο Χανίων.
1824
Πολιτικοί και στρατιωτικοί συγκροτούν συνέλευση στο Μεσολόγγι, με αρχηγό τον Μαυροκορδάτο.
1825
Σφοδρός κανονιοβολισμός του Μεσολογγίου από τον Κιουταχή πασά.
1828
Υπογράφεται το διάταγμα της ιδρύσεως της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων από τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!