Σε πλήρη εξέλιξη τα αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον Πηνειό ποταμό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον Πηνειό ποταμό, στην Π.Ε. Τρικάλων, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την προστασία οικισμών, παραγωγικών εγκαταστάσεων και δημόσιων υποδομών από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι παρεμβάσεις εντοπίζονται κυρίως στο τμήμα του Πηνειού ποταμού από την γέφυρα στον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας Ε65 στην περιοχή του Λόγγου δήμου Τρικκαίων έως την γέφυρα στα όρια των νομών Τρικάλων και Λάρισας (γέφυρα Κουτσόχερου) και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη.

 Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί:
Στην περιοχή της γέφυρας Διάβας:
-εργασίες καθαρισμού της κοίτης κατάντι της γέφυρας Διάβας σε μήκος 800 μ. περίπου
-κατασκευή αναχωμάτων σε μήκος 800 μ. περίπου με επένδυση από συρματοκιβώτια σε τμήματα των αναχωμάτων, στο δεξιό ανάχωμα για μήκος 300 μ περίπου και στο αριστερό για μήκος 150 μ. περίπου.
-επισκευή αναχώματος και επένδυση με συρματοκιβώτια του δεξιού αναχώματος για μήκος 350 μ. περίπου ανάντι της γέφυρας σε απόσταση 2 χλμ. περίπου από αυτήν.

Στην περιοχή της τοξωτής γέφυρας Σαρακίνας μέχρι την κατάντι γέφυρα του Πηνειού ποταμού επί της οδού Σαρακίνας-Διάβας:
-εργασίες καθαρισμού της κοίτης στο τμήμα 1000 μ. περίπου ανάντι της τοξωτής γέφυρας Σαρακίνας μέχρι την γέφυρα του Πηνειού ποταμού επί της οδού Σαρακίνας- Διάβας, καθώς και 1000 μ. κατάντι της γέφυρας αυτής,
-προστασία των θεμελίων με συρματοκιβώτια των δύο γεφυρών
-καθαρισμός της κοίτης ανάντι της γέφυρας επί της Εθνικής οδού Τρικάλων-Άρτας στην θέση «Καραβόπορος» και κατάντι της μεταλλικής γέφυρας σε συνολικό μήκος 500 μ. περίπου.
«Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη και τις τεχνικές μας υπηρεσίες, συνεχίζουμε τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πηνειό, καθαρίζουμε την κοίτη του ποταμού, υψώνουμε και ενισχύουμε τα αναχώματα και ταυτόχρονα στερεώνουμε τις γέφυρες που διασχίζουν το ποτάμι, συνδέοντας με ασφάλεια τις ανθρώπινες κοινότητες» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Στον Πηνειό ποταμό η Περιφέρεια Θεσσαλίας επένδυσε και επενδύει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ. Το μήκος του ποταμού είναι μεγάλο, οι ανάγκες είναι μεγάλες και χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους χρηματοδότησης για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλες τις παρεμβάσεις που χρειάζεται η περιοχή αλλά και που απαιτεί η εποχή. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλέον είναι συχνά, απρόβλεπτα, εκδηλώνονται εκτός εποχής, χαρακτηρίζονται από μικρή διάρκεια αλλά σφοδρή ένταση και προκαλούν μεγάλες ζημιές. Για αυτό χρειάζεται τα έργα να συγχρονιστούν και να αλλάξουν οι τεχνικές προδιαγραφές τους ώστε να μπορούν να αντέχουν στις πιέσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Με σύμμαχο τη φύση συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε έργα για την προστασία της φύσης, του δομημένου περιβάλλοντος και των ανθρώπων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Συνολικά, με την ολοκλήρωση του έργου επιτυγχάνεται :
ο καθαρισμός της κοίτης του Πηνειού ποταμού από μεταφερθέντα υλικά και επιχώσεις, η αποκατάσταση αναχωμάτων, η επισκευή καταστραφείσας επένδυσης αναχωμάτων με συρματοκυλίνδρους, η κατασκευή επένδυσης αναχωμάτων με συρματοκυλίνδρους όπου κριθεί απαραίτητο, η κατασκευή αντιπλημμυρικών προβόλων και κοιτοστρώσεων με συρματοκιβώτια καθώς και η προστασία θεμελίων γεφυρών.
Δείτε το βίντεο με τα υπό εξέλιξη έργα στον σύνδεσμο: https://youtu.be/o9c8QBPcfoI

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.20
Δύση: 19.17
Σελήνη
2 ημερών
641
Ο εγγονός του Ηρακλείου, Κώνστας Β΄, ανεβαίνει στον θρόνο.
1672
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον νεομάρτυρα Νικόλαο από την Θεσσαλία.
1764
Οι Τούρκοι θανατώνουν στη Θεσσαλονίκη με ραβδισμούς τον νεομάρτυρα Ακυλίνα από τον Λαχανά Θεσσαλονίκης.
1822
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Παραμυθιά Έλληνες χριστιανούς που αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν.
1831
Δολοφονείται στο Ναύπλιο ο Κυβερνήτης της Ελλάδος Ι. Καποδίστριας.
1905
Στην πλατεία "Ατ Παζάρ" του Μοναστηρίου, απαγχονίζεται από τους Τούρκους ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνος καπετάν Κώττας.
1917
Οι Τούρκοι διώκουν Έλληνες σε Νεοχώριο, Καλλίπολη, Ανατολική Θράκη, Σμύρνη και Φιλαδέλφεια.
1918
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει ολόκληρη την Ανατ. Μακεδονία από τους Βουλγάρους.
1941
Ιδρύεται στην Αθήνα το "Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο" (ΕΑΜ), με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.
1944
Το 1ο Τάγμα της ΙΙΙ Ορεινής Ταξιαρχίας επιτίθεται κατά της πόλεως Μπελάρια της Ιταλίας και την καταλαμβάνει.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.