Ανακοίνωση γραμματείας της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων για την παγκόσμια ημέρα Υγείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στις πολύμορφες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρία που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας από υγειονομικούς, τα εργατικά ταξικά σωματεία και διάφορους φορείς.

Ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας, μετράμε χιλιάδες θανάτους, εκατοντάδες διασωληνωμένους, τις ΜΕΘ ασφυκτικά γεμάτες, την μετατροπή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε “μίας νόσου” εκτινάσσοντας τα ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας σύμφωνα με τα όσα οι ίδιοι οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό καταγγέλλουν.
Είναι διαχρονικά τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων που υποβάθμισαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και συνεχίζουν το υποβαθμίζουν. Είναι σημαντική η ευθύνη της Κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας γιατί κρατάει ερμητικά κλειστές τις πόρτες των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων στους ασθενείς της επιδημίας για να μη "μολυνθούν" τα κέρδη τους από κορονοϊό, την ώρα που διασωληνωμένοι ασθενείς μας αφήνουν την τελευταία τους πνοή εκτός ΜΕΘ.
Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας στην ύπαιθρο. Κέντρα Υγείας αποδυναμωμένα, χωρίς γιατρούς, ειδικότητες, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, χωρίς εξοπλισμό και τα στοιχειώδη απαραίτητα μηχανήματα. Επί της ουσίας κέντρα μεταφοράς των ασθενών στα Νοσοκομεία των αντίστοιχων πόλεων αν και όταν υπάρχουν ασθενοφόρα και οδηγοί σε υπηρεσία.
Οι κάτοικοι της υπαίθρου είναι κυριολεκτικά απροστάτευτοι όχι μόνο στον κορονοϊό αλλά σε οποιαδήποτε απειλή ή αιτία ασθένειας. Έβαλαν και βάζουν την ζωή μας στο ζύγι των κερδών των ιδιωτικών κλινικών για να μας στέλνουν εκεί ως πελάτες, και των ανύπαρκτων ή εξευτελιστικά χαμηλών κονδυλίων για την Δημόσια Υγεία που δεν καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες.
Καμιά πρόνοια, μέτρα προφύλαξης, επιστημονική στήριξη, μελέτες για τον κίνδυνο της υγείας που προκαλούν τα φυτοφάρμακα αφού είναι ευρεία η χρήση τους για τη καλλιέργεια και την παραγωγή από τους αγρότες. Όλες οι περιοχές της υπαίθρου είναι από τις πλέον επιβαρυμένες για την υγεία των κατοίκων τους, πολύ περισσότερο για την υγεία των αγροτών που αναγκάζονται να τα χρησιμοποιούν ευρέως αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή και να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας.
Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, γενικότερα οι κάτοικοι στην ύπαιθρο ζουν στον φόβο και την ανασφάλεια, ανυπεράσπιστοι σε οποιαδήποτε ασθένεια αφού θα πρέπει στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων να μεταβούν δεκάδες χιλιόμετρα στην πόλη για να έχουν μια στοιχειώδη εξέταση και περίθαλψη αν χρειάζεται.
Κι όμως σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα για ένα σύστημα Υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας στην πρόληψη, στην θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην προαγωγή της υγείας.
Παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο.
Μπροστά στα χάλια του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, στις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας με χιλιάδες νεκρούς και χωρίς να ξέρουμε πόσους ακόμη θα θρηνήσουμε, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα ενώνει την φωνή του διεκδικώντας:
•Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγεία, ΕΚΑΒ.
•Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.
•Επαναλειτουργία όλων των δημόσιων δομών Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια
•Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες για κατ’ οίκον επισκέψεις που συνδέονται με τα Κέντρα Υγείας.
•Να επιταχθούν οι μεγάλες μονάδες του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων, και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου δωρεάν για όλους και όλες.
•Μέτρα για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν και με ευθύνη της εργοδοσίας τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
•Eξασφάλιση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.
•Οι εμβολιασμοί να γίνονται στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας για τους κατοίκους στην ύπαιθρο.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.23
Δύση: 19.27
Σελήνη
25 ημερών
1274
Η σύνοδος του Λουγδούνου (Λυών) αποφασίζει την ένωση των Εκκλησιών.
1453
Αποκρούεται νέα μεγάλη έφοδος του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄ κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1821
Εξόντωση των Τούρκων στο Λεχώνι και πολιορκία του Βελεστίνου από τους Θεσσαλούς επαναστάτες.
Στην Μηλέα Πηλίου ψώνεται η Σημαία της Επαναστάσεως.
1897
Υπογράφεται ανακωχή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην Ταράτσα Φθιώτιδος.
1905
Σκοτώνεται ο μακεδονομάχος Αθαν. Μπικιάρης.
1906
Σκοτώνονται οι μακεδονομάχοι καπετάν Λίτσας (Ανθλγός Αντώνιος Βλαχάκης) και Λεωνίδας Πετροπουλάκης.
1945
Η γερμανική φρουρά της νήσου Μήλου παραδίδεται σε τμήματα του Ιερού Λόχου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.