Λαϊκή Συσπείρωση: «Να παρθούν άμεσα μέτρα απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφής»

Έχουν περάσει εβδομάδες από την καταστροφική πλημμύρα και ο λαός του Δήμου Παλαμά ακόμη παλεύει να βγει από τις λάσπες. Η καταστροφή είναι απερίγραπτη με χιλιάδες στρέμματα αγροτικής παραγωγής κατεστραμμένα, με σπίτια γκρεμισμένα, με εκατοντάδες ανθρώπους άστεγους, με τα νεκρά ζώα να παραμένουν στις περιφέρειες των χωριών και ολόκληρα βουνά από την διαλυμένη οικοσκευή των σπιτιών να βρίσκονται σε όλους τους δρόμους.

Ταυτόχρονα η ανησυχία μεγαλώνει γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά μας.
Έστω και τώρα να προγραμματιστούν άμεσες ενέργειες, και κυρίως να ενημερωθούν οι κάτοικοι, για τα  νέα έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης, που  σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ αφορούν την  εβδομάδα που ξεκινά και θα πλήξουν και το νομό μας με ιδιαίτερη ένταση .
Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Οι καταστροφές στη περιοχή της Θεσσαλίας τις προηγούμενες βδομάδες έχουν πλήξει ακόμα και τις στοιχειώδεις τραγικά ελλιπής υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας που υπήρχαν.
Τίθεται λοιπόν ανάγκη σήμερα και άμεσα να παρθούν μέτρα απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφής».
Ως ΚΚΕ καθώς και εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στην περιοχή έχουμε αποκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες του κράτους, της κυβέρνησης των τοπικών και περιφερειακών αρχών για τη σημερινή κατάσταση υλοποιώντας κατευθύνσεις της ΕΕ. Έχουμε ταυτόχρονα αναδείξει την ανάγκη ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.
Ωστόσο υπάρχουν και σήμερα μέτρα που μπορούν να παρθούν και θα είναι τραγική ευθύνη κυβέρνησης, περιφερειακών και δημοτικών αρχών αν αυτά δεν υλοποιηθούν!»
Καλούμε λοιπόν τώρα να παρθούν τα εξής μέτρα:
ΑΜΕΣΑ συνεργεία με αρμόδιους επιστήμονες των κρατικών υπηρεσιών να διενεργήσουν αυτοψίες με στόχο τον έλεγχο και τη διόρθωση προβλημάτων και αστοχιών σε αναχώματα και φράγματα καθώς και την άμεση βελτίωση της ικανότητας των υπαρχόντων έργων για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από μια πιθανή νέα ισχυρή βροχόπτωση.
ΑΜΕΣΗ κατασκευή νέων αντιδιαβρωτικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας σε μεγαλύτερα υψόμετρα για συγκράτηση φερτών υλικών και μείωσης της ταχύτητας του νερού στα πεδινά (μικρά και μεσαία φράγματα αξιοποιώντας και φυσικά υλικά από την περιοχή όπως κορμούς, πέτρες κ.λπ)
Σχέδιο ΑΜΕΣΗΣ παρέμβασης και συντονισμού των κρατικών μηχανισμών – και όχι το μπάχαλο που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες- με σαφής οδηγίες ποιος κάνει τι, που βρίσκεται, ποια μέσα χρησιμοποιεί σε επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές.
ΑΜΕΣΑ μέτρα στοιχειώδης έστω και τώρα εκπαίδευσης του λαού
Εξασφάλιση ΣΗΜΕΡΑ χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού που θα έχουν όλα τα αναγκαία (νερό, τρόφιμα, ρουχισμό, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα, θέρμανση)
Εναλλακτικό μέσο ειδοποίησης εκτός 112 σε περίπτωση αδυναμίας επικοινωνίας με κινητό.
Εξασφάλιση μεταφορικών μέσων εκκένωσης (νερό, στεριά, αέρας)
Εξασφάλιση με υδροφόρες τη πρόσβαση του πληθυσμού σε πόσιμο νερό.
Να διασφαλιστεί η λειτουργία κρίσιμων δομών (π.χ. κέντρα υγεία) με γεννήτριες σε περίπτωση που υπάρχει διακοπή ρεύματος.

Επίσης, πρέπει άμεσα:

•Να μαζευτούν τα νεκρά ζώα που αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία του λαού, αφού έχουν μετατρέψει το δήμο σε μια τεράστια υγειονομική βόμβα.
•Να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Παλαμά ώστε να καλύψει τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες της περιοχής.
•Να μεριμνήσει ο δήμος για τη διαμονή όλων των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι λόγω των τεράστιων καταστροφών που υπέστησαν τα σπίτια.
•Να μαζευτούν οι τεράστιοι όγκοι της κατεστραμμένης οικοσκευής που βρίσκονται σε όλα τα χωριά.

Τα ζητήματα αυτά πρέπει να μπουν άμεσα στο επίκεντρο της λαϊκής διεκδίκησης και πάλης γιατί όπως έχει αποδειχθεί μόνο με την κινητοποίηση, την πίεση που ασκούν η συλλογική διεκδίκηση και οι αγώνες μπορούμε να προστατέψουμε το λαό και τα δικαιώματα του.
Το ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι και οι υποψήφιοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στη περιοχή θα μπούμε μπροστά σε αυτή τη διεκδίκηση!
Καλούμε άμεσα τη Δημοτική Αρχή να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσει τα παραπάνω άμεσα μέτρα αλλά και όλα τα ζητήματα που αφορούν την πρόσφατη πλημμύρα και τις ζημιές που έχουν προκληθεί.
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.39
Δύση: 16.58
Σελήνη
25 ημερών
1826
Ο Καραϊσκάκης, μαζί με το ιππικό του Χατζημιχάλη, κατατροπώνει τους Τούρκους στο Τουρκοχώρι Λιβαδειάς.
1912
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Κορυτσά.
1940
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Δέλβινο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"