Οδηγός τεχνογνωσίας για Υποθαλάσσια Μουσεία στη Μεσόγειο η Περιφέρεια Θεσσαλίας

με νέο πρόγραμμα BLUEMED PLUS

Στο νέο πρόγραμμα BlueMed PLUS συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Θεσσαλίας, κεφαλαιοποιώντας  την εμπειρία  που απέκτησε από τη συμμετοχή της στο BlueMed που οδήγησε στο πολυβραβευμένο έργο του πρώτου Υποθαλάσσιου Μουσείου στη χώρα, στην Περιστέρα της Αλοννήσου, την ανάδειξη εναλίων αρχαιοτήτων σε ένα πανόραμα ναυαγίων στον Δυτικό Παγασητικό και τις Σποράδες και τη δημιουργία Κέντρων Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης του κοινού σε Αλόννησο και Μιτζέλα.

Κύριος στόχος του νέου προγράμματος BlueMed  Plus είναι να μεταφέρει σε νέες περιοχές της Μεσογείου τον «οδικό χάρτη», το σχέδιο δράσης και την τεχνογνωσία  που αναπτύχθηκαν με επιτυχία στο  προηγούμενο πρόγραμμα. Και να  ενισχύσει την ικανότητα των νέων εταίρων να λειτουργήσουν και αυτοί με τη σειρά τους Ενάλιους Αρχαιολογικούς χώρους και Κέντρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού στις περιοχές τους, προωθώντας νέους παράκτιους τουριστικούς προορισμούς  και  ενισχύοντας την  βιώσιμη, αειφόρο ανάπτυξη.
Το νέο έργο περιλαμβάνει 3 περιοχές στην Ιταλία (Απουλία), το Μαυροβούνιο (Μπούντβα) και την Αλβανία (Αυλώνα), αναδεικνύοντας  σημαντικούς ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι καλύπτουν 2.000 χρόνια ιστορίας. Και οι 3 περιοχές χωροθετούνται στο Αδριατικό Πέλαγος  και διαθέτουν καλές ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Η ευνοϊκή γεωγραφική  γειτνίαση,  διευκολύνει τη συνεργασία και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών  με στόχο την προβολή , ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε  395.364  ευρώ, η διάρκεια υλοποίησης του  είναι 13  μήνες και  στο εταιρικό σχήμα εκτός από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας συμμετέχουν  το Πανεπιστήμιο της Καλάβρια στην Ιταλία, η Ατλαντίς Συμβουλευτική, ο Δήμος Vlora της Αλβανίας, ο Δήμος Budva στο Μοντενέγκρο και η Περιφέρεια Apulia της Ιταλίας.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 04.59
Δύση: 20.00
Πανσέληνος
1767
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον νεομάρτυρα Παναγιώτη από την Καισαρεία.
1821
Οι Τούρκοι σφάζουν περίπου 100 προκρίτους στην Κω.
Σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στο Ηράκλειο της Κρήτης.
1827
Δύναμη 6.000 Τουρκοαιγυπτίων υπό τον Ιμπραήμ επιτίθεται στην Μονή Μεγάλου Σπηλαίου των Καλαβρύτων.
1914
Η φάλαγγα του καπετάν Παύλου Γύπαρη απελευθερώνει την Κορυτσά.
Ο στρατός της αυτόνομης Βορείου Ηπείρου απελευθερώνει τη Μοσχόπολη.
1941
Εισέρχονται στην Αθήνα τα πρώτα τμήματα των ιταλικών στρατευμάτων Κατοχής υπό τις αποδοκιμασίες των κατοίκων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.