Ειδικά Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης εκπονεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στην κατάρτιση ειδικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης για εγκαταστάσεις που υπάγονται στην οδηγία SEVESO III προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπέγραψε τη σύμβαση συνολικού προϋπολογισμού 60.000 ευρώ που αφορά την εκπόνηση των Ειδικών Σχεδίων Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ).

Συγκεκριμένα, τα σχέδια αφορούν σε μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται εξωτερικά από τον χώρο των εγκαταστάσεων μετά από την εκδήλωση τεχνολογικών συμβάντων για την αντιμετώπιση τυχόν επιπτώσεων, σύμφωνα με τις μελέτες ασφαλείας και τα στοιχεία των εγκαταστάσεων.

«Υπογράψαμε σήμερα μια σημαντική σύμβαση που οδηγεί στην εκπόνηση όλων των απαραίτητων και επιβεβλημένων σχεδίων για την αντιμετώπιση  εκτάκτων αναγκών σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται επικίνδυνες ουσίες» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Συμβάλλουμε με αυτό τον ουσιαστικά στην αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης των Ειδικών ΣΑΤΑΜΕ αλλά και την έγκρισή τους από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ). Τα εγκεκριμένα σχέδια θα μπορούν να επανεξετάζονται και να επικαιροποιούνται με την πραγματοποίηση ασκήσεων στις εγκαταστάσεις όπου θα αποτυπώνονται, θα επισημαίνονται αδυναμίες, η αντιμετώπιση των οποίων θα συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωσή τους» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο
Σκοπός του έργου είναι ο αποτελεσματικός σχεδιασμός αντιμετώπισης τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης για κάθε βιομηχανική εγκατάσταση που διαχειρίζεται επικίνδυνες ουσίες και  ενισχύει την  ετοιμότητα και ικανότητα των αρμόδιων αρχών για την άμεση και οργανωμένη επέμβαση όταν χρειαστεί.
Οι βιομηχανικές/μεταποιητικές εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία είναι 13 και εμπίπτουν στην οδηγία SEVESO IIΙ συνοπτικά κατατάσσονται σε μονάδες: α) υγραερίων, β) φυτοφαρμάκων, γ) υγρών καυσίμων και χημικών ουσιών και δ) διυλιστηρίων.
Τα αποτελέσματα του έργου θα χρησιμοποιηθούν τόσο από τις αρμόδιες αρχές (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πυροσβεστική, Αστυνομία, ∆ημοτικές Αρχές κ.λπ.), όσο και από τις ίδιες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του κινδύνου και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.24
Δύση: 19.26
Σελήνη
25 ημερών
1821
Τέσσερα ελληνικά πλοία βάλλουν κατά του φρουρίου της Ίμβρου και αποβιβάζουν Ψαριανούς επαναστάτες.
1823
Ο Νικόλαος Κριεζιώτης νικά τους Τούρκους του Ομέρ μπέη στο Βατίτσι Καρύστου.
1825
Οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου επιχειρούν την πρώτη έξοδο από την πόλη.
1897
Κατάπαυση πυρός σε Θεσσαλία και Ήπειρο και έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.