altΗ πλήρης κατάργηση των κερμάτων είναι κοντά και το μόνο που απομένει είναι να απαλλαγούμε από αυτά μια για πάντα. Σύντομα θα είναι απλώς ένα συλλεκτικό αντικείμενο.
Κέρματα 1 και 2 λεπτών: ποιος δεν έχει μια χούφτα από αυτά ξεχασμένα σε ένα συρτάρι ή στον πάτο μιας τσάντας; Και όμως, αυτά τα μικρά κέρματα πρόκειται να εξαφανιστούν από την καθημερινή μας ζωή.

Στην Ιταλία, η κοπή τους ανεστάλη ήδη από το 2018, και με το 2025 πλησιάζει η ώρα να τα αποχαιρετήσουμε για πάντα. Τι σημαίνει όμως πραγματικά αυτή η απόφαση για τις πληρωμές μας; Και πώς λειτουργεί η στρογγυλοποίηση στα καταστήματα;
Από τότε που σταμάτησε η παραγωγή κερμάτων, η στρογγυλοποίηση για τις πληρωμές με μετρητά έχει μπει στο παιχνίδι . Το σύστημα αυτό αφορά μόνο το τελικό σύνολο της απόδειξης και ακολουθεί πολύ συγκεκριμένους κανόνες: αν το σύνολο καταλήγει σε 1 ή 2 λεπτά, στρογγυλοποιείται στο μηδέν- αν καταλήγει σε 3 ή 4, ανεβαίνει στο πέντε. Το ίδιο ισχύει και για τα λεπτά μεταξύ 6 και 9. Για παράδειγμα, ένα χαρτονόμισμα των 10,52 ευρώ γίνεται 10,50, ενώ ένα των 10,54 ευρώ ανεβαίνει στα 10,55.
Είναι όμως υποχρεωτικό να δεχτούμε τη στρογγυλοποίηση; Η απάντηση είναι ναι, τουλάχιστον για τους εμπόρους που διαχειρίζονται πληρωμές με μετρητά. Ωστόσο, τα κέρματα του 1 και των 2 λεπτών εξακολουθούν να είναι νόμιμο χρήμα. Εάν αποφασίσετε να τα χρησιμοποιήσετε για να πληρώσετε το ακριβές ποσό, ο έμπορος δεν μπορεί να τα αρνηθεί, αποφεύγοντας έτσι τη στρογγυλοποίηση. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: πότε θα γίνει η οριστική κατάργηση; Η κυβέρνηση έχει απαντήσει.

Τι θα συμβεί με τα κέρματα του 1 και των 2 λεπτών;
Αν θέλουμε να φανταστούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτή η μετάβαση, ρίξτε μια ματιά στον Καναδά. Εδώ, το 2012, καταργήθηκε η παραγωγή του σεντ. Η στρογγυλοποίηση στις πληρωμές με μετρητά λειτουργεί όπως ακριβώς και στην Ιταλία: τα πάντα στρογγυλοποιούνται στο πλησιέστερο πολλαπλάσιο του πέντε. Και για τις ηλεκτρονικές πληρωμές; Καμία διαφορά, εξακολουθεί να υπολογίζεται κάθε λεπτό.

Περισσότερα στο newsbomb.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.37
Δύση: 17.47
Πρώτο Τέταρτο
1774
Αποκεφαλίζεται στην Κωνσταντινούπολη ο νεομάρτυρας Αντώνιος από την Αθήνα.
1827
Ο Γ. Καραϊσκάκης επιτίθεται αιφνιδιαστικά εναντίον του Ομέρ Πασά στο Δίστομο.
1878
Έλληνες επαναστάτες από την δυτική Μακεδονία συγκεντρώνονται στο όρος Βουρινό, νοτίως της Κοζάνης.
1959
Αρχίζουν στην Ζυρίχη διμερείς ελληνοτουρκικές συνομιλίες για το Κυπριακό.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!