altΤο Έπος του '40, η νίκη των Ελλήνων επί των Ιταλών το 1940-1941 στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, αποτέλεσε έμπνευση για τους αγωνιζόμενους λαούς κατά του Άξονα, καθώς αποτελεί την πρώτη επιχειρησιακή ήττα χώρας μέλους του «Χαλύβδινου Συμφώνου», της τριμερούς συμμαχίας Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας. Η στρατιωτική νίκη έχει στρατιωτικά εξηγηθεί μέσα από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με τη στρατηγική, την τακτική και το ψυχολογικό κλίμα.

Αν και οι Ιταλοί υπερτερούσαν σε αριθμό στρατευμάτων, εξοπλισμού και αεροπορικής υποστήριξης, η ελληνική νίκη προέκυψε από συνδυασμό παραγόντων που έκριναν τη σύγκρουση στα ορεινά μέτωπα της Ηπείρου και της Αλβανίας.

Καλά εξοπλισμένες και προετοιμασμένες οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις
Παρά την αιφνίδια ιταλική εισβολή στις 28 Οκτωβρίου 1940, ο ελληνικός στρατός ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος για μια πιθανή ιταλική επίθεση. Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, αν και αριθμητικά μικρότερες, είχαν ισχυρότερο αμυντικό προσανατολισμό και ήταν αποφασισμένες να αντισταθούν.
Ο Νικόλας Κανελλόπουλος, επίκουρος καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, μιλώντας στο CNN Greece, ανέφερε τα παραδείγματα της 8ης και της 9ης Μεραρχίας, οι οποίες είχαν τομέα αναφοράς την μεθόριο και είχαν τεθεί σε καθεστώς προεπιστράτευσης από τον Αύγουστο του 1940, παρακολουθώντας τις κινήσεις της Ιταλίας στην Αλβανία.
-Για τα μέτρα των Βαλκανίων οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ήταν από τις καλύτερα εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες την περίοδο εκείνη, σημείωσε.
Το ψυχολογικό κίνητρο των Ελλήνων, που εδραιωνόταν στην υπεράσπιση της πατρίδας και στην απόρριψη του φασισμού, ήταν καθοριστικό. Οι Ιταλοί στρατιώτες, από την άλλη, πολεμούσαν σε ξένο έδαφος, συχνά χωρίς σαφή κίνητρα και χωρίς τον ίδιο ψυχολογικό παλμό.

Περισσότερα στο cnn.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.09
Δύση: 19.40
Σελήνη
24 ημερών
1821
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει την Ζαράκοβα Αρκαδίας.
1829
Ο Δημήτριος Υψηλάντης επιτίθεται εναντίον των Τούρκων στο Πυρί Βοιωτίας και καταλαμβάνει την ερειπωμένη Θήβα.
1864
Ένωσις των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα.
1867
Ήττα των Κρητών επαναστατών στο Λασίθι.
1941
Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!