altΚαταστρέφουν τη χώρα, ξεπουλάνε τα πάντα, διαλύουν τις ζωές μας, αποδομούν τη δημόσια παιδεία. Ποιος θα τους σταματήσει; ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ!

Η σχολική χρονιά ξεκινάει πάνω στα αποκαΐδια 1,2 εκατ. στρεμμάτων δάσους, με 40.000 μαθητές να κόβονται από τις πανελλαδικές με το σύστημα-λαιμητόμο της Κεραμέως, ενώ την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός εκδράμει στις ΗΠΑ για να γράψει την κόρη του στο Yale University.

Ένας μαθητής που έγραψε 16 στις πανελλαδικές δεν μπορεί να περάσει στο Πανεπιστήμιο, ενώ ένας μαθητής που έγραψε 3, μπορεί να πληρώσει δίδακτρα (εάν η οικογένειά του έχει τη δυνατότητα), να εγγραφεί σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο και να πάρει ένα πτυχίο ισότιμο με αυτό ενός δημόσιου Πανεπιστημίου.
Το ζήτημα της εκπαίδευσης αποτελεί αυτή τη στιγμή κεντρικό πεδίο κοινωνικής αντιπαράθεσης. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος σε ένα οικονομικό μοντέλο για τη χώρα που σημαίνει τη μετατροπή της σε ένα παγκόσμιο θέρετρο με πουλημένα τα πάντα. Γι’ αυτό θέλουν μια νέα γενιά εργαζόμενων – πληβείων, που ένα μέρος της θα μεταναστεύσει στο εξωτερικό και ένα άλλο μεγάλο μέρος της θα είναι οι ελαστικοί εργαζόμενοι του μέλλοντος.

Γι’ αυτό προωθούν την αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολείων και την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Για να μας υποτάξουν με χίλιους τρόπους και να μας υποχρεώσουν να υπηρετήσουμε αυτό το σχέδιο. Θέλουν να επιβάλλουν την έξωση των μαθητών από τη δημόσια εκπαίδευση, την εγχάραξη χαμηλών προσδοκιών από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, την ιδιωτικοποίηση/εμπορευματοποίηση, τον ασφυκτικό έλεγχο, τη διάλυση του εκπαιδευτικού κινήματος, τη μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών.

Ας πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους
Με το δόγμα «κακός μαθητής = κακός εκπαιδευτικός» οι εκπαιδευτικοί ενοχοποιούνται σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι για την εγκατάλειψη και διάλυση του δημόσιου σχολείου και αθωώνονται οι κυρίαρχες κυβερνητικές πολιτικές ολόκληρης της προηγούμενης δεκαετίας: οι εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες κάθε χρόνο, η απόλυτη σχεδόν αδιοριστία από το 2009 έως το 2021: τα υπερπληθή τμήματα, η έναρξη της ενισχυτικής διδασκαλίας και των τάξεων υποδοχής σχεδόν κάθε Δεκέμβρη, το αναλυτικό πρόγραμμα, το περιεχόμενο και η ακαταλληλότητα των σχολικών βιβλίων. Οι ιδιαίτερες οικονομικές, κοινωνικές, γεωγραφικές και πολιτισμικές συνθήκες ζωής κάθε μαθητή/-τριας διαγράφονται μονοκοντυλιά ως οι παράγοντες που καθορίζουν καταλυτικά τις σχολικές επιδόσεις. Ο δρόμος για την άρση της μονιμότητας, τη μισθολογική καθήλωση, καθώς και την πλήρη τρομοκράτηση και χειραγώγηση των εκπαιδευτικών είναι ορθάνοιχτος.

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ: Καθιερώνονται τριπλές πανελλαδικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις των ΓΕΛ και των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ. Να μην ξεχνάμε ότι επί Αρβανιτόπουλου, το 2014, η εξεταστική απόρριψη των μαθητών έφτασε σε ποσοστό 25% στα περισσότερα σχολεία και 35% στα σχολεία των υποβαθμισμένων περιοχών. Οι αλλεπάλληλες εξετάσεις θα μετατρέψουν τους καθηγητές σε «μηχανές» παράδοσης αποκλειστικά της εξεταστέας ύλης και της χρήσιμης πληροφορίας, με πακέτα σημειώσεων για την «επιτυχία». Οι μαθητές γίνονται άλογα κούρσας για να βρουν «μια θέση στον ήλιο» των σχολών. Είναι απολύτως προφανές ότι η ανάγκη των φροντιστηριακών μαθημάτων, η βαθμοθηρία και η εξουθένωση θα γιγαντωθούν. Τα αποτελέσματα αυτών των «αντικειμενικών» εξετάσεων θα χρησιμοποιηθούν για να αξιολογηθούν σχολεία και εκπαιδευτικοί. Θα αποτελέσουν το κύριο κριτήριο για την κατηγοριοποίηση των σχολείων σε «καλά» και «κακά» που θα (υπο)χρηματοδοτούνται και θα φυτοζωούν αντιστοίχως, περιμένοντας τις «χορηγίες» του «γενναιόδωρου» κεφαλαίου. Στα ΓΕΛ ΚΑΙ τα ΕΠΑΛ τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων που θα βγουν «σαν την τρίχα απ΄ το ζυμάρι» για να «απεγκλωβιστούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση» και να οδηγηθούν στις μεταγυμνασιακές σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Δηλώνουμε με όλη μας τη δύναμη ότι δεν θα υπακούσουμε!
Απέναντί μας έχουμε την πιο αντιδραστική και επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης:
• Αντί να προσλάβουν δασοπυροσβέστες, προσλαμβάνουν αστυνομικούς.
• Αντί να προσλάβουν εκπαιδευτικούς, κάνουν δραστικές περικοπές στην παράλληλη στήριξη.
• Αντί να ενισχύσουν την κοινωνική ασφάλιση, διαλύουν τα επικουρικά ταμεία.
• Αντί να ενισχύσουν την πρωτοβάθμια υγεία, απαιτούν πληρωμένα από την τσέπη μας τεστ.
• Αντί να χρηματοδοτήσουν τη δημόσια υγεία, χρηματοδοτούν διαφημίσεις για το κυβερνητικό έργο.
• Αντί να ευνοήσουν την ελευθεροτυπία, επιβάλλουν τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ.
• Αντί να ενισχύσουν το δικαίωμα στην κατοικία, επιβάλλουν τους πλειστηριασμούς κατοικιών.
Πίσω από όλα αυτά, στο παρασκήνιο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, υπάρχουν επιτροπές, προγράμματα, εταιρίες, όμιλοι, μεγάλα συμφέροντα που αγοράζουν γη, ενέργεια, αέρα, νερό και δημόσιες υποδομές (λιμάνια, «Εγνατία», ΔΕΔΗΕ κλπ) , Εκπαιδευτικοί όμιλοι και ιδιωτικά συγκροτήματα υγείας. Και όλα αυτά, με την απροκάλυπτη στήριξη της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο, ότι η Εύβοια που παραδόθηκε στις φλόγες το καλοκαίρι, ήταν η περιοχή στην οποία το Υπουργείο Παιδείας φρόντισε να καταργήσει μεγάλο αριθμό σχολείων μέσα στο καλοκαίρι.

Θέλουμε ανοιχτά αλλά ασφαλή σχολεία
Στις ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν έγινε καμιά προσπάθεια να παρθούν μέτρα για την καλύτερη λειτουργία των σχολείων. Ο πρωθυπουργός επίσης, αμετανόητος, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ενισχύει τις ανισότητες στην εκπαίδευση. Εξήγγειλε απευθυνόμενος στους νέους Giga Bytes αντί για θέσεις εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς και φυσικά προνόμια και μέτρα για την αύξηση των κερδών των λίγων, των ήδη, από την κρίση και την πανδημία, κερδισμένων.

Δεν θα παίξουμε τις ζωές μας κορώνα – γράμματα μέσα σε αίθουσες κλουβιά με 25 μαθητές. Ούτε πρόκειται να αποδεχτούμε νέους διαχωρισμούς και διχασμούς μεταξύ μας. Πρόπερσι έφταιγαν οι ηλικιωμένοι που δεν ήταν προσεκτικοί, πέρσι οι νέοι που έβγαιναν στις πλατείες, φέτος στο στόχαστρο μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι.

Ναι, χρειάζεται να εμβολιαστούμε, όπως χρειάζονται και μια σειρά μέτρα ουσιαστικά για την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης Δ της πανδημίας η οποία μεταδίδεται, τόσο από τους εμβολιασμένους όσο και από τους ανεμβολίαστους, αλλά και από τα παιδιά. Επομένως, ο μαζικός εμβολιασμός, η αραίωση των μαθητών, τα δωρεάν τεστ για όλους, η αυξημένη υγιεινή προστασία με το απαραίτητο προσωπικό, η ενίσχυση του συστήματος υγείας, είναι απολύτως απαραίτητα μέτρα για να μην ξανακλείσουν τα σχολεία και να μην οδηγηθούμε σε μια χωρίς προηγούμενο εκπαιδευτική κρίση. Αλλά δεν μπορεί το εμβόλιο δια μέσου της υποχρεωτικότητας να μετατραπεί σε μέσο κοινωνικού αποκλεισμού και απομόνωσης. Δεν μπορεί τα τεστ, αντί να παρέχονται σε όλους/ες δωρεάν, αφού όλοι κινδυνεύουμε πλέον να κολλήσουμε, να αξιοποιούνται ως μέσο τιμωρητικής διαδικασίας και οικονομικής εξάντλησης. Ο στόχος με τέτοιου είδους μέτρα δεν είναι η προστασία από την πανδημία αλλά η πειθάρχηση.
Αυτή η κυβέρνηση είναι άκρως επικίνδυνη για το λαό, τη δημόσια υγεία και παιδεία, το περιβάλλον, τη χώρα. Ποιος θα τους σταματήσει; Όλοι εμείς με τους αγώνες μας! Με ισχυρά σωματεία βάσης, με συμμετοχή και όχι με ανάθεση, με συντονισμό και με πλατύ αγωνιστικό μέτωπο. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του αυτήν την κρίσιμη στιγμή! Συνένοχοι στο φόνο δεν θα γίνουμε!

Αγώνας διαρκείας πολύμορφος μέχρι την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής
1. Η απεργία-αποχή που έχει κηρυχτεί από ΔΟΕ-ΟΛΜΕ για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας βρίσκεται σε πλήρη ισχύ. Σε κάθε απόπειρα συνεδρίασης Συλλόγου Διδασκόντων, δηλώνουμε: «Συμμετέχω στην απεργία – αποχή που έχει κηρύξει το Δ.Σ. της ΔΟΕ/ΟΛΜΕ από τις διαδικασίες αξιολόγησης της σχολικής μονάδας». Η συμμετοχή μας σε μια αγωνιστική μορφή όπως η απεργία – αποχή δεν επισύρει καμιά ποινή. Απέχουμε επίσης από κάθε ενημέρωση ή σεμινάριο που σχετίζεται με την υλοποίηση της αξιολόγησης. Αν χρειαστεί αναβάλλουμε τη συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων μέχρι να έρθουν οδηγίες από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.
2. Συντονισμός του Συλλόγου ΠΕ και ΕΛΜΕ Καρδίτσας άμεσα, σε ημερομηνία που θα οριστεί από κοινού με Συλλόγους Γονέων.
3. Έκτακτη Γ.Σ. του Συλλόγου μας με πρόταση για πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και 24ωρη απεργία και πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση μέσα στο Σεπτέμβριο.
4. ΔΟΕ-ΟΛΜΕ να αποφασίσουν απεργία-αποχή από τη διαδικασία κατάθεσης πιστοποιητικών εμβολιασμού και τεστ έως ότου εξασφαλιστούν δωρεάν τεστ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.
5. Υλοποίηση της απόφασης για οριστική διαγραφή των μελών του Συλλόγου Εκπ. ΠΕ και ΕΛΜΕ που δεν παραιτήθηκαν από τα δοτά ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ.
Με τους αγώνες μας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη ζωή, στην υγεία, στη μόρφωση.
Για το δημόσιο σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών.

Η ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς σε συνάντηση-συζήτηση που θα γίνει την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου στις 11 πμ στο Παυσίλυπο για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση.

-Πως διαμορφώνεται το τοπίο στην εκπαίδευση μετά την ψήφιση των νόμων Κεραμέως για την εκπαίδευση;
-Αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση: ο νέος επιθεωρητισμός ως εργαλείο αποδόμησης του Δημόσιου σχολείου και υποταγής των εκπαιδευτικών.
-Τα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία στην εκπαίδευση βαθαίνουν τις ανισότητες και βλάπτουν σοβαρά την υγεία.
-Η διέξοδος: Ανασυγκρότηση του εκπαιδευτικού κινήματος, υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο σχολείο.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με εισηγήσεις :
Της Άννας Μπαχτή , μέλους του ΔΣ της ΟΛΜΕ και
Του Μάνθου Κυριακόπουλου, μέλους του ΔΣ της ΔΟΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.13
Δύση: 18.31
Σελήνη
13 ημερών
1916
Τα βουλγαρικά στρατεύματα εκκενώνουν τη Φλώρινα.
1920
Ο Βασιλεύς Αλέξανδρος δέχεται θανατηφόρο δάγκωμα πιθήκου.
Η Μεραρχία Σμύρνης διενεργεί επιδρομή κατά της Νίκαιας, την οποία βρίσκει εκκενωμένη και πυρπολημένη.
1941
Σφαγές Ελλήνων από τους Αλβανούς στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.
1943
Σφαγές Ελλήνων από τους Γερμανούς στις Καρυές Λακωνίας.
1944
Οι Γερμανοί εκκενώνουν τη Ναύπακτο και το Άργος.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Επέτειος
 
Είναι 3 φίλοι και ετοιμάζουν την καθιερωμένη τους εξόρμηση για κυνήγι χωρίς τις γυναίκες τους. Ο ένας όμως αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα και λέει στους άλλους δύο μες στην στενοχώρια πως δεν θα πάει φέτος μαζί τους. «Αν πας και φέτος για κυνήγι και με αφήσεις μόνη μου στην επέτειό μας θα σε χωρίσω..» του είπε η γυναίκα του και αυτός δεν ήθελε να τη χάσει.
Ετοιμάστηκαν οι άλλοι 2 με κρύα καρδιά και πήγαν. Ξαφνικά βλέπουν και τον τρίτο να έρχεται μέσ’ την καλή χαρά! «Τι έγινε;» του λένε, «πώς και ήρθες τελικά; Σε άφησε η γυναίκα σου;» «Ναι!» τους λέει, «είχαμε επέτειο σήμερα και είχε φέρει στο σπίτι κάτι μαστίγια που φοβήθηκα και σχοινιά χοντρά, κάτι αλυσίδες, κάτι λουκέτα, κάτι χειροπέδες και μου λέει: «Γδύσε με» και εγώ την έγδυσα. Μετά μου λέει: «Δέσε με, με το σχοινί» και εγώ την έδεσα. Μετά μου λέει: «Δέσε με και με την αλυσίδα και βάλε και το λουκέτο» την έδεσα και με την αλυσίδα και έβαλα και το λουκέτο. Μετά μου λέει: «Φόρα μου και τις χειροπέδες» και τις έβαλα και αυτές. Μετά μου λέει: «Τώρα κάνε ό,τι πραγματικά θες» και να ‘μαι!!!»