altΕυχόµαστε καλή σχολική χρονιά στους µαθητές και τους γονείς τους, στους εκπαιδευτικούς. Η µόρφωση και το µέλλον των παιδιών µας είναι υπόθεση των εργαζοµένων και των συνδικάτων, των αγροτών, όλου του λαού.
Όλοι µας έχουµε σοβαρούς προβληµατισµούς και ερωτηµατικά για τους όρους που θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία και για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα αντιεκπαιδευτικά νοµοσχέδια που ψηφίστηκαν το προηγούµενο διάστηµα.

Ενώ οι καλοκαιρινές διακοπές θα µπορούσαν να αποτελέσουν µια αναγκαία ανάσα, ώστε µετά από µία δύσκολη διετία να ξεκινήσουν µε καλύτερες προϋποθέσεις τα σχολεία, είδαµε τα αποκαΐδια της κυβερνητικής πολιτικής σε περιβαλλοντικό, υγειονοµικό αλλά και µορφωτικό επίπεδο να «µαυρίζουν» τη ζωή µας.
Η πολιτική της σηµερινής και των προηγούµενων κυβερνήσεων, που θεωρεί την προστασία των δασών και του φυσικού πλούτου της χώρας κόστος είναι η ίδια πολιτική που αφήνει αθωράκιστο το δηµόσιο σύστηµα υγείας και εγκαταλείπει τα σχολεία στο έλεός τους με μόνο μέτρο το ζύγι του «κόστους – οφέλους».

Η στάση και οι επιλογές της κυβέρνησης δείχνουν ότι έχει επιλέξει τα σχολεία να είναι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοΐου.

Αρνείται πεισµατικά, εδώ και δύο χρόνια, να εφαρµόσει έστω και ένα µέτρο ελέγχου της διάδοσης του ιού στα σχολεία. Είναι πραγµατική πρόκληση να προχωρά σε αύξηση µαθητών ανά τµήµα, µέσα από κλείσιµο σχολείων, συγχώνευση τµηµάτων, κατάργηση ολιγοµελών. Αυτό συνέβη και στην Καρδίτσα τα τελευταία χρόνια σε πολλά σχολεία της υπαίθρου. Ακόμα και στα σχολεία της πόλης που εμφανίζεται «πληρότητα» σε θέσεις εκπαιδευτικών, πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα όταν παιδιά στοιβάζονται σε αίθουσες με 23 έως και 27 παιδιά. Όλες οι πρωτοβουλίες της, αντί να διασφαλίζουν περισσότερους χώρους και εκπαιδευτικούς, στοχεύουν στη µείωση του προσωπικού τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε βοηθητικό προσωπικό.
Το ίδιο συμβαίνει και στα ΜΜΜ με τα οποία μετακινούνται οι μαθητές, που είτε είναι ανεπαρκή για πολλά χωριά είτε οι μαθητές από πολλά χωριά, σχολεία, τμήματα και φροντιστήρια στοιβάζονται χωρίς κανένα μέτρο για να πάνε σχολείο, δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης.

Αρνείται να εφαρµόσει το αίτηµα για περιοδικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ στα σχολεία, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της διάδοσης σε κάθε σχολείο και περιοχή. Είναι καθαρή υποκρισία να πετάει η κυβέρνηση το µπαλάκι στους εκπαιδευτικούς, ανοίγοντας το θέµα του εµβολιασµού, τη στιγµή που ξέρει ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών έχει ήδη εµβολιαστεί. Η µεγάλη πλειοψηφία της σχολικής κοινότητας, που είναι οι µαθητές, θα περιοριστούν στα self-test µε τα γνωστά προβλήµατα. Σε κανένα σχολείο και σχολικό συγκρότημα της Καρδίτσας δεν υπάρχει νοσηλευτής, δεν πραγματοποιείται ούτε μία επίσκεψη γιατρού, ενώ αντίθετα οι δήμοι αναθέτουν τους αναγκαίους ελέγχους μαθητών σε ΜΚΟ, οι οποίοι και πάλι καλύπτουν μόνο ένα μικρό αριθμό μαθητών.

Οι νόµοι για το Λύκειο, την Τεχνική Εκπαίδευση, τον τρόπο εισαγωγής στο Πανεπιστήµιο, µε αποκορύφωµα την αξιολόγηση της σχολικής µονάδας και των εκπαιδευτικών διαλύουν τα µορφωτικά δικαιώµατα και ορθώνουν νέους ταξικούς φραγµούς
Η κυβέρνηση τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο της πανδημίας υλοποίησε µια άνευ προηγουµένου επίθεση, στη δοµή και το περιεχόµενο λειτουργίας του σχολείου, υλοποιώντας κατευθύνσεις και επιλογές που έχουν σχεδιαστεί εδώ και είκοσι χρόνια και πλευρές τους έχουν προσπαθήσει να υλοποιήσουν και προηγούµενες κυβερνήσεις.
Δηµιουργεί σχολεία πολλών ταχυτήτων, εξαναγκάζει τους γονείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη µόρφωση των παιδιών τους, ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες και χορηγούς. Διαχωρίζει τα παιδιά «σ’ αυτά που παίρνουν ή όχι τα γράµµατα», υποβαθµίζοντας το περιεχόµενο της µόρφωσης. Βάζει ακόµα περισσότερα εµπόδια στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών ώστε να µπορέσουν να σπουδάσουν. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί θα ελέγχονται μέσα από ένα ασφυκτικό πλαίσιο κατά πόσο εφαρµόζουν και προωθούν αυτές τις αλλαγές. Γενικεύονται ακόµα περισσότερο οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
 
Αγαπητοί γονείς, µαθητές, εκπαιδευτικοί,
Το µέλλον που ετοιµάζουν για τους µαθητές µας είναι αποκρουστικό. Η νέα γενιά καλείται να ζήσει σε καθεστώς επιφανειακής µόρφωσης και εφήµερων δεξιοτήτων, ελαστικών εργασιακών σχέσεων, περιβαλλοντικής υποβάθµισης και ανασφάλειας. 40 χιλιάδες νέοι αποκλείστηκαν από τα Πανεπιστήµια µε την εφαρµογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).
 
Οι επιλογές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων είναι πιο ξεκάθαρες από ποτέ! Δεκάδες εκατ. ευρώ για τη συµµετοχή της χώρας στον πόλεµο στο Αφγανιστάν, 30 εκατ. ευρώ για την Πανεπιστηµιακή αστυνοµία, ώστε να αστυνοµεύει τις άδειες σχολές, αλλά βέβαια ούτε 1ευρώ, ώστε να επισκευαστεί έστω και µια αίθουσα σε όλη τη χώρα, για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που προέκυψαν από την πανδηµία. Ακόμα και οι πολυδιαφημισμένη ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων της Καρδίτσας αντιμετωπίζεται από τους δήμους σαν «έργο βιτρίνας», αφού δεν συνδυάζονται με τους απαραίτητους αντισεισμικούς ελέγχους, την κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων στη θέση των πεπαλαιωμένων που υπάρχουν.

Εδώ και τώρα µέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία!
•Αραίωση των µαθητών στις αίθουσες - 15 µαθητές ανά τάξη.
•Κάλυψη των πραγµατικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς. Μονιµοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
•Αντιµετώπιση των µαθησιακών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδηµίας.
•Μόνιµο προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία.
•Περισσότερα δροµολόγια για τη µεταφορά των µαθητών.
•Αύξηση χρηµατοδότησης των σχολικών επιτροπών για µέσα προστασίας, υλικά και υποδοµές.
•Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεµάτων.

Μέτρα στήριξης και επιτάχυνσης του εµβολιαστικού προγράµµατος!
•Πλήρης, έγκυρη και επιστηµονική ενηµέρωση. Κέντρα ενηµέρωσης, εµβολιασµού, εξετάσεων και εξατοµικευµένης παρακολούθησης συνδεδεµένα µε τα σχολεία.
•Δωρεάν, µαζικά και επαναλαµβανόµενα τεστ στα σχολεία µε ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των εργαζοµένων.
•Όχι στον εκβιασµό και τη διαίρεση των εργαζοµένων που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Δε θα περάσουν οι ποινές και οι απολύσεις.
Οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι θα μείνουν στα χαρτιά!
Δυναμώνουμε τον αγώνα για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.13
Δύση: 18.31
Σελήνη
13 ημερών
1916
Τα βουλγαρικά στρατεύματα εκκενώνουν τη Φλώρινα.
1920
Ο Βασιλεύς Αλέξανδρος δέχεται θανατηφόρο δάγκωμα πιθήκου.
Η Μεραρχία Σμύρνης διενεργεί επιδρομή κατά της Νίκαιας, την οποία βρίσκει εκκενωμένη και πυρπολημένη.
1941
Σφαγές Ελλήνων από τους Αλβανούς στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.
1943
Σφαγές Ελλήνων από τους Γερμανούς στις Καρυές Λακωνίας.
1944
Οι Γερμανοί εκκενώνουν τη Ναύπακτο και το Άργος.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Επέτειος
 
Είναι 3 φίλοι και ετοιμάζουν την καθιερωμένη τους εξόρμηση για κυνήγι χωρίς τις γυναίκες τους. Ο ένας όμως αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα και λέει στους άλλους δύο μες στην στενοχώρια πως δεν θα πάει φέτος μαζί τους. «Αν πας και φέτος για κυνήγι και με αφήσεις μόνη μου στην επέτειό μας θα σε χωρίσω..» του είπε η γυναίκα του και αυτός δεν ήθελε να τη χάσει.
Ετοιμάστηκαν οι άλλοι 2 με κρύα καρδιά και πήγαν. Ξαφνικά βλέπουν και τον τρίτο να έρχεται μέσ’ την καλή χαρά! «Τι έγινε;» του λένε, «πώς και ήρθες τελικά; Σε άφησε η γυναίκα σου;» «Ναι!» τους λέει, «είχαμε επέτειο σήμερα και είχε φέρει στο σπίτι κάτι μαστίγια που φοβήθηκα και σχοινιά χοντρά, κάτι αλυσίδες, κάτι λουκέτα, κάτι χειροπέδες και μου λέει: «Γδύσε με» και εγώ την έγδυσα. Μετά μου λέει: «Δέσε με, με το σχοινί» και εγώ την έδεσα. Μετά μου λέει: «Δέσε με και με την αλυσίδα και βάλε και το λουκέτο» την έδεσα και με την αλυσίδα και έβαλα και το λουκέτο. Μετά μου λέει: «Φόρα μου και τις χειροπέδες» και τις έβαλα και αυτές. Μετά μου λέει: «Τώρα κάνε ό,τι πραγματικά θες» και να ‘μαι!!!»