altΕιδικά οι πρώτες γενιές Ελλήνων που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, όσο κι αν ενσωματώθηκαν δεν σταμάτησαν ποτέ να αναβιώνουν τα έθιμά μας

«Αχ, τι ωραία φωτογραφία!», σκέφτηκα μόλις είδα αυτό το στιγμιότυπο που ανέβηκε στο προφίλ γνωστού ελληνικού φούρνου στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, στο Facebook.

Η θέα Ελλήνων ομογενών που σουβλίζουν αρνιά, την Κυριακή του Πάσχα, το 1920 στο Σικάγο, με έκανε να σκεφτώ ότι τα έθιμα ακολουθούν τους Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται και δύσκολα ξεριζώνονται από μέσα μας.
Ειδικά οι πρώτες γενιές Ελλήνων που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, όσο κι αν ενσωματώθηκαν δεν σταμάτησαν ποτέ να αναβιώνουν τα έθιμά μας. Ακόμα και σήμερα, και ενώ οι νεότεροι σε ηλικία ομογενείς μπορεί να  μην μιλούν ελληνικά, γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα της πατρίδας.

Σχόλια που ξάφνιασαν
Αυτές ήταν οι πρώτες σκέψεις. Διαβάζοντας όμως τα σχόλια των ομογενών, είδα τη φωτογραφία με άλλα μάτια.
Εκτός από τις ευχές και το πώς κάποιοι δεν βλέπουν την ώρα να γευτούν και φέτος τα πεντανόστιμα έδεσματα που συνδέονται με το ελληνικό Πάσχα, πολλά είναι τα σχόλια για το ότι δεν υπάρχουν γυναίκες στη φωτογραφία. «Θα κόβουν σαλάτες», «Θα είναι στο σπίτι με τα παιδιά», «Γνωστοί μισογύνηδες οι Έλληνες», είναι κάποια από τα σχόλια.
Λιγότερα είναι εκείνα που μιλούν για το «βάρβαρο» ελληνικό έθιμο του σουβλίσματος ή αναφέρονται στον «φόνο και την κατανάλωση των δύστυχων ζώων». Κάποιος λέει ότι οι ομογενείς τού θυμίζουν Σλοβένους τη δεκαετία του ’50, άλλοι ζητούν πληροφορίες για το πώς μπορούν να διερευνήσουν το γενεαλογικό δέντρο τους και να μάθουν για τους προγόνους τους.
Υπάρχει όμως κι ένα σχόλιο που τράβηξε την προσοχή και άλλων χρηστών και αναφέρεται στο ενδεχόμενο ορισμένοι από τους άνδρες να είναι μέλη της ελληνικής μαφίας που ήταν από τις πιο ισχυρές εκείνη την εποχή στο Σικάγο! Δεν αποκλείεται να είναι αλήθεια αυτό, εάν προσέξουμε τα ρούχα που φορούν κάποιοι από αυτούς παραπέμπουν σε εικόνες μαφιόζων της εποχής.
Ωστόσο ίσως πρέπει να μείνουμε στην πληροφορία ότι η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στο «Hull House», στο δυτικό Σικάγο.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "ethnos.gr" (εδώ)

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.24
Δύση: 19.26
Σελήνη
25 ημερών
1821
Τέσσερα ελληνικά πλοία βάλλουν κατά του φρουρίου της Ίμβρου και αποβιβάζουν Ψαριανούς επαναστάτες.
1823
Ο Νικόλαος Κριεζιώτης νικά τους Τούρκους του Ομέρ μπέη στο Βατίτσι Καρύστου.
1825
Οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου επιχειρούν την πρώτη έξοδο από την πόλη.
1897
Κατάπαυση πυρός σε Θεσσαλία και Ήπειρο και έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.