altΜε το επιδοτούμενο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020

Χιλιάδες  οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα σε όλη τη  Θεσσαλία εντάσσονται στο  πρωτοπόρο Πρόγραμμα αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου.

Το Πρόγραμμα επιχορηγήσεων υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προϋπολογισμού 6,12 εκ. € και με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ να έχει το ρόλο του φορέα υποδοχής, ελέγχου αιτήσεων, πιστοποίησης και καταβολής της χρηματοδότησης. Όπως ανακοίνωσαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο  Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας, ο προϋπολογισμός του προγράμματος που προσφέρει επιχορήγηση από 65% μέχρι και 100% τείνει να καλυφθεί  και  ξεκινούν οι εργασίες σύνδεσης  με το φυσικό αέριο.

Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:
«Ευχαριστώ την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας για τη ταχύτητα με την οποία «έτρεξε» ένα πρόγραμμα το οποίο είναι χρήσιμο για την κοινωνία και για τις οικογένειες που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν λόγω οικονομικής δυσπραγίας να συνδεθούν με το φυσικό αέριο. Είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο μειώνεται κατά 40% το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται για θέρμανση και παράλληλα αποδίδει όλα τα ευεργετήματα που έχει η χρήση φυσικού αερίου. Συνεπώς χιλιάδες  οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα επιδοτούνται είτε με 100% για την αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης εφόσον είναι δικαιούχοι του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης είτε επιδοτούνται κατά 65% αν έχουν ατομικό  εισόδημα  έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό  έως 30.000 ευρώ. Παράλληλα οι  δικαιούχοι επωφελούνται και από την 100% έκπτωση στα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου που προσφέρει η ΕΔΑΘΕΣΣ. Με το έργο προβλέπεται ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου της τάξης των 2.500 τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα. Βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας καθώς σε πάνω από 2.500 σπίτια που συνδέονται με το φυσικό αέριο απασχολούνται μηχανικοί, υδραυλικοί, τεχνικοί και άλλες ειδικότητες. Σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 σχεδιάσαμε με στρατηγική ένα πρωτοποριακό επιδοτούμενο πρόγραμμα και είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που σύντομα οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα συνδέονται με το φυσικό αέριο. Πιστεύουμε ότι και στο επόμενο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021 -2027 υπάρχει η δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα ανάλογο πρόγραμμα προκειμένου  ακόμα περισσότερες  οικογένειες της Θεσσαλίας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνδεθούν με το φυσικό αέριο. Στηρίζουμε τους ανθρώπους  που έχουν ανάγκη. Κάνουμε περισσότερα για όσους έχουν λιγότερα. Ευχαριστώ ειλικρινά για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, έτσι ώστε τα οφέλη του Προγράμματος να  φτάνουν γρήγορα στον πολίτη.  Είναι ένα πρόγραμμα - πιλότος για όλη τη χώρα, που πρόκειται να  ακολουθήσουν και άλλες περιφέρειες».  

Λεωνίδας Μπακούρας, Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ:
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προκήρυξε το Πρόγραμμα αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ενημερώσουμε την Περιφέρεια  για την πορεία του Προγράμματος Επιχορήγησης αφού φορέας υλοποίησης είναι η ΕΔΑΘΕΣΣ και να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό για την ένταξη  μιας τέτοιας δράσης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στις 4/02/2021 και μέσα σε 2 μήνες έχει απορροφήσει σε μεγάλο ποσοστό τους διαθέσιμους πόρους , καθώς έχει υποβληθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων με σκοπό την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού. Έχει καταγραφεί ρεκόρ απορρόφησης προγράμματος ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία, καθώς οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία και στους 4 Νομούς της Περιφέρειας και το πρόγραμμα τείνει ολοκληρωθεί μόλις σε 60 ημέρες.
Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, θα συνεχίσει την παραλαβή των αιτήσεων μέχρι και την κάλυψη του ποσού της επιχορήγησης, ώστε να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή απορρόφηση από επιλαχούσες αιτήσεις. Το πρόγραμμα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Για ακόμη μια φορά, ευχαριστούμε την Περιφέρεια για την αποδοτική συνεργασία, την οποία διατηρούμε διαχρονικά για τη συνεχή βελτίωση των τοπικών κοινωνιών της περιοχής. Η  δυνατότητα ένταξης αντίστοιχου προγράμματος  στο επόμενο ΕΣΠΑ  θα βοηθήσει τις οικογένειες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος της αντικατάστασης του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας συνεχίζει την υλοποίηση του πενταετούς επενδυτικού της σχεδίου, ύψους 61,45 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με επενδύσεις που για το 2021 θα αγγίξουν τα 12,42 εκ. ευρώ, εντάσσοντας και δύο νέες περιοχές στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, τις Αλυκές του Δήμου Βόλου και την Ευξεινούπολη του Δήμου Αλμυρού».

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.22
Δύση: 19.28
Σελήνη
26 ημερών
1808
Οι Τουρκαλβανοί νικούν τους Έλληνες επαναστάτες στην Καλαμπάκα.
1821
Υψώνεται η Σημαία της Επαναστάσεως στο Καρλόβασι Σάμου.
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος οχυρώνεται στο χάνι της Γραβιάς και αναχαιτίζει την προέλαση της στρατιάς του Ομέρ Βρυώνη.
1907
Φονεύεται ο Μακεδονομάχος Ανθλγός Παπαδάς Ζαχαρίας (καπετάν Φούφας) στο Παλαιοχώρι (Φούφα) Κοζάνης.
1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τη Μήλο και οι Ιταλοί τη Σάμο.
1945
Παραδίδεται η γερμανική φρουρά της Ρόδου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.